Saturejka záhradná: Pozri, ktoré neduhy ti pomôže rýchlo odstrániť!

Saturejka záhradná: Pozri, ktoré neduhy ti pomôže rýchlo odstrániť!

Saturejka záhradná je liečivá bylinka, ktorá vám pomôže zatočiť s viacerými zdravotnými problémami. Je účinná pri tráviacich ťažkostiach i vysokom krvnom tlaku. Okrem toho je však skvelým pomocníkom i v kuchyni. Drvená saturejka sa používa ako korenina pri príprave polievok či mäsa. V nasledujúcom článku vám prezradíme všetky dôležité informácie o tejto užitočnej rastline.

Poznáte saturejku?

Saturejka záhradná, ľudovo nazývaná i štúbrik, je liečivá bylina z čeľade hluchavkovité. Ide o jednoročnú rastlinu, ktorá zvyčajne dorastá do výšky asi 30 centimetrov. Pochádza primárne z východného Stredomoria, no kedysi sa pestovala po celej južnej Európe. Nie je náročná na pestovateľské podmienky. Ľahko si ju vypestujete v záhrade i doma v kvetináči. K rastu potrebuje najmä teplo, mrazy jej totiž škodia. Dobre sa jej darí v priepustnej pôde. Saturejka je vzhľadom podobná napríklad tymianu.

Charakteristická je svojou rozkonárenou a drsne ochlpenou stonkou, ktorá po čase drevnatie i drobnými lístkami kopijovitého tvaru. Malé kvety sú bielej farby a majú ružovkastý nádych. Objavujú sa od júna až do septembra. Práve v tomto období rastlinu zbierame. Jej kvitnúcu vňať trháme asi 5 cm nad koreňom, aby mohla ďalej rásť. Bylinu sušíme pri teplote do 35 °C a uskladňujeme na tmavom a suchom mieste. Saturejku v sušenej forme dostanete zakúpiť napríklad aj na internete či v rôznych predajniach so zdravou výživou. 

Pozri aj: Uhas svoj smäd vodou! Poradíme ti, ktorá voda je najzdravšia

účinky saturejky

Zdroj: Shutterstock®

Pozrite sa na jej liečivé vlastnosti!

Saturejka obsahuje mnoho účinných látok. Skrývajú sa v nej silice, triesloviny či sliz. Taktiež je zdrojom vlákniny a minerálnych látok, ako je napríklad draslík, fosfor či mangán. Rovnako sa v byline nachádza vitamín C. Saturejka má antiseptické aj antibakteriálne účinky. Taktiež potláča zápaly, pôsobí proti črevným parazitom aj ako afrodiziakum. Táto bylina je v prvom rade známa svojimi blahodarnými účinkami na tráviacu sústavu. Podporuje trávenie a potláča mnohé tráviace ťažkosti. Vhodná je pri liečbe hnačiek, žalúdočných kŕčov aj ochoreniach žalúdka či  plynatosti.  

Štúbrik taktiež zvyšuje chuť do jedla a upravuje stolicu. Hodí sa pri oneskorenej menštruácii, vysokom krvnom tlaku a zlom spánku. Rastlina má močopudné účinky, takže je nápomocná pri odstraňovaní nadbytočnej vody z tela. Saturejka pozitívne vplýva i na močové a dýchacie cesty aj nervovú sústavu. Pri vonkajšom použití je účinná v boji proti kožným ochoreniam či plesniam. Taktiež podporuje liečbu kožných rán.  

čaj zo saturejky

Zdroj: Shutterstock®

Využite ju na liečenie i pri varení!

Saturejku môžete, vo forme čaju, použiť na liečbu vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí. Na prípravu tohto nápoja budete potrebovať 1 polievkovú lyžicu sušeného šťúbrika a 2,5 dcl vody. Rastlinu nechajte po zaliatí vriacou vodou lúhovať asi 10 až 12 minút a následne sceďte. Pri akútnych prípadoch čaj podávajte dvakrát denne, pri preventívnom užívaní stačí len niekoľkokrát týždenne. Vyskúšajte ho, ak vás trápia tráviace ťažkosti či chrípka.

Pri liečbe vysokého krvného tlaku sa odporúča kombinácia saturejky s medovkou a hlohom. Vnútorné užívanie tejto byliny sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám. Ak si z nej pripravíte silnejší odvar, môžete ho použiť na naparovanie a čistenie mastnej pleti. Saturejka je v sušenej forme aj skvelou koreninou. Celá bylina totiž príjemne vonia a jej chuť je korenistá až ostro pikantná. Vyskúšajte ju použiť pri príprave mäsa, omáčok či polievok. Taktiež sa hodí do nátierok alebo zeleninových jedál.

Odporúčame: Vieš, čo je žindava a s čím všetkým ti dokáže pomôcť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 18.06.18 09:00

ĽŠ
karma
100.00

Využívam najmä pri varení, žiaľ, mrazy jej naozaj škodia, tento rok nie z vlastných zásob.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.06.18 21:35

DB
karma
117.00

túto bylinku používam pri varení, netušila som, že má toľko liečivých vlastností...

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 18.06.18 21:55

karma
74.00

rada používam bylinky ale veru saturejku nepoznám.. dakujem za skvelý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní