Sirup z kokosových kvetov – ideálne sladidlo či skrytý záškodník?

Sirup z kokosových kvetov – ideálne sladidlo či skrytý záškodník?

Poznáme množstvo spôsobov, ako sladiť zdravšie. Cukor je možné vymeniť napríklad za med či javorový sirup. Aj u nás ste už mohli objaviť množstvo zdravších sladidiel, niekedy i úplne neznámych. Spomenúť môžeme napríklad ryžový sirup či karobový sirup. Biely cukor pôsobí na naše zdravie skôr negatívne, a preto je vhodné ho nahradiť inými sladidlami. Samozrejme, stále platí, že ideálne je sladiť čo najmenej. Čo však taký sirup z kokosových kvetov? Už jeho názov je skutočne lákavý. Aký má však vplyv na ľudský organizmus? Oplatí sa ho vyskúšať alebo sa s ním neoplatí strácať čas?

Už ste skúsili sirup z kokosových kvetov?

Sirup z kokosových kvetov sa vyrába, ako už jeho názov napovedá, z kvetov kokosovej palmy. Konkrétne sa pre tento účel zbiera nektár stromov. Odkvapkáva do bambusových nádob v tvare tubusu, ktoré sa umiestňujú pod trsy kvetov. Nektár sa ďalej šetrne spracováva, zohrieva sa a odparuje sa z neho voda, čím je možné dosiahnuť potrebnú konzistenciu i jeho sladkú chuť. V prípade ďalšieho spracovania je z neho možné vyrobiť i kokosový cukor.

Nektár sa pritom získava z kokosovníka obyčajného, latinsky Cocos nucifera, ktorého radíme do čeľade arekotvaré. Jeho domovinou je pravdepodobne juhovýchod Ázie. Dnes sa pestuje prevažne v tropických pobrežných oblastiach, a to pre svoje semená, čiže kokosové orechy. Tie sú ukryté vo veľkých kôstkoviciach vajcovitého tvaru. Kokosovník dorastá do výšky až 30 metrov. Na vrchole rastliny vyrastajú až 6 metrov dlhé listy, z ktorých vybiehajú aj žlté kvety.

Pozri aj: Mýty o zdraví, ktorými nás kŕmili a stále im veríme aj dnes!

kokosovník

Zdroj: Shutterstock®

Má čo ponúknuť nášmu telu?

Sirup z kokosových kvetov má oproti klasickému bielemu cukru vo viacerých smeroch skutočne navrch. Čím je teda toto sladidlo také špecifické? V prvom rade je nutné zmieniť, že obsahuje množstvo telu prospešných látok. V menšom množstve je zdrojom bielkovín, pričom obsahuje viacero rozličných aminokyselín. Okrem toho telu doplní aj vitamíny skupiny B a vitamín C či mnohé minerály. Ukrýva sa v ňom najmä železo, horčík či zinok. Na minerály je dokonca bohatší ako známy a často používaný hnedý trstinový cukor.

Jeho veľkou výhodou je, v porovnaní s inými sladidlami, že má skutočne nízky glykemický index. Energia, respektíve cukor sa z neho do krvi uvoľňuje postupne, vďaka čomu nespôsobuje väčšie výkyvy hladiny cukru v krvi. Napomáha tak odstraňovať chuť na sladké a chráni pred návalmi vlčieho hladu. Ide o prirodzene bezlaktózové a bezlepkové sladidlo, ktoré je určené aj pre vegánov.

použitie sirupu z kokosových kvetov

Zdroj: Shutterstock®

Využívajte ho v primeranom množstve

Sirup z kokosových kvetov zoženiete na internete či v predajniach so zdravou výživou. Cena veľmi závisí na konkrétnom produkte, respektíve jeho kvalite. Záleží na tom, či ide napríklad o skutočne čistý nektár. Cena sa však môže pohybovať od 5 až 6 eur za 250 ml balenie, niektoré značky sirupov sú ešte drahšie. Pri nákupe dávajte pozor na to, či sa v zložení nenachádzajú žiadne arómy, konzervačné látky, farbivá a podobne.

Sirup z kvetov kokosových paliem je charakteristický svojou jantárovou farbou, výraznou arómou a úžasnou chuťou. Jeho chuť je skôr karamelová a konzistencia hustejšia, no stále tekutá. Toto sladidlo je vhodnou náhradou klasického cukru. Samozrejme, stále ide o sladidlo, a preto je ho potrebné používať v rozumnej miere. Jeho využitie je prakticky všestranné. Oslaďte si ním jogurt, tvaroh, cereálie, ovsenú kašu, palacinky či puding. Môžete po ňom siahnuť pri príprave krémov, plniek i dezertov a pečení múčnikov. Hodí sa do marinád aj omáčok, smoothies nápojov aj ovocných šalátov. Pokojne si ním oslaďte i kávu či čaj.

Odporúčame: Ľaničníkový olej: Ešte nepoznáš jeho jedinečné účinky? Rýchlo to naprav!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Simona Káčerová 17.11.19 18:53

SK
karma
107.00

Nepočula som ešte o ňom, vždy sa tu dozviem zaujímavosti a novinky.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.11.19 20:24

karma
109.00

Sirup z kokosových kvetov nepoznám.Na sladenie používam osvedčený med od môjho známeho medára.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.11.19 07:48

ĽŠ
karma
100.00

Ešte som sa s ním nestretla, no určite by som rada vyskúšala.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 18.11.19 09:56

MM
karma
107.00

Zatiaľ som ho ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 18.11.19 12:59

MR
karma
114.00

o tomto sirupe čítam prvý krát

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 18.11.19 20:53

MP
karma
97.00

Vyskúšam, dúfam, že ho zoženiem...:)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní