Top 3 najzdravšie koreniny: Spoznaj všeliek so skrytým potenciálom!

Top 3 najzdravšie koreniny: Spoznaj všeliek so skrytým potenciálom!

Nie je žiadnym tajomstvom, že koreniny figurujú v mnohých babských receptoch na nespočetné množstvo chorôb od chrípky, až po tráviace ťažkosti. Nie je to tak náhodou. V histórii boli totiž koreniny oslavované skôr pre svoje liečivé účinky, než pre svoje úžasné schopnosti v kuchyni.

Dôverovali im naši predkovia a dôveruje im aj súčasná veda, ktorá tvrdí, že koreniny dokážu liečiť chronické choroby aj vážne diagnózy, ako je rakovina či Alzheimer. Poďme sa pozrieť na 3 najzdravšie koreniny, ktoré nájdete takmer v každej domácnosti!

Bude sa ti páčiť: Vieš, čo je breathariánstvo? Spoznaj princíp tejto výživy!

zdravotné benefity rasce

Zdroj: Shutterstock®

Rasca

V ktorej slovenskej kuchyni by mohla chýbať rasca, familiárne nazývaná aj ako kmín? Či už ju vo veľkom používate v celom alebo v mletom stave, na tom nezáleží. A ak ju používate sporadicky, pridajte! Rasca bola populárna už v starovekom Egypte, kedy stála pri mumifikačných procesoch aj pri výrobe skvelých pokrmov. Dnes sa pre svoju znamenitú chuť a krásnu vôňu využíva v mexickej, slovenskej, gréckej kuchyni, ale aj v ázijských a orientálnych jedlách.

Na Slovensku je rasca známa svojimi blahodarnými účinkami na tráviaci systém. Často sa spomína pri redukcii nafukovania, kedy sa z nej odporúča piť čajík. Nie je to však jej jediná skvelá vlastnosť. Je plná vitamínov A, C, E a B6 a taktiež dôležitých minerálov. Môžete si ju naordinovať, aj keď máte problém s anémiou, respektíve s nedostatkom železa v krvi a taktiež, ak chcete znížiť šance, že dostanete cukrovku.

Náš tip! Vďaka obsahu vitamínu E je rasca vhodným adeptom na ingredienciu do pleťových produktov. Vyrobte si z nej domácu tonizačnú vodu jednoducho tak, že ju prevaríte, dáte do nádoby a vložíte do chladničky. Takýto toner môžete používať celý týždeň, potom si pripravte novú várku.

zdravotné benefity škorice

Zdroj: Shutterstock®

Škorica

Existuje zdravý zoznam, na ktorom sa nenachádza škorica? Podľa nás nie! Ide o veľmi populárnu koreninu, a to najmä ak sa bavíme o pečení sladkých dobrôt. Za jej špecifickou arómou a zaujímavým vzhľadom je však oveľa viac. Škorica je známa schopnosťou znižovať hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä cukrovkári. Znižuje nielen to, ale aj cholesterol (ten zlý), bojuje proti zápalom a má antioxidačné účinky, vďaka obsahu polyfenolov.

Pozor! Nie je škorica ako škorica. Najlepšie zdravotné benefity nájdete v cejlónskej škorici, ktorá sa považuje aj za “pravú” škoricu. Na trhu však nájdete väčšinou jej slabšiu sestru, čínsku škoricu s označením cassia.

zdravotné benefity kurkumy

Zdroj: Shutterstock®

Kurkuma

Tento zoznam by nebol kompletný bez žltej koreniny, ktorú by sme z hľadiska zdravotných benefitov na človeka mohli nazvať aj jej výsosťou. V Indii o jej liečivých účinkoch vedia veľmi dobre už tisíce rokov a mnohí ju nazývajú aj "zlatou koreninou života".

Okrem toho, že má antioxidačné a protizápalové účinky, ukázalo sa, že pozitívne vplýva najmä na ľudský mozog. Podľa štúdií dokáže bojovať proti jeho ochoreniam, no zlepšuje aj pamäť. Ázijské výskumy dokonca sledovali starších ľudí. Tí, ktorí kurkumu zaradili do každodenného jedálnička, dosiahli v mentálnych testoch oveľa lepšie výsledky ako tí, ktorí kurkumu nekonzumovali.

- Anketa

POUŽÍVATE TIETO KORENINY V KUCHYNI?

Odpovedalo 194 ľudí  

Všetky tri a veľmi často.
66%
Áno, ale len niektoré.
25%
Len zriedkavo.
6%
Nie, používam len soľ a čierne korenie.
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Mária Liščinská 23.06.18 01:18

karma
132.00

Zbožňujem ich! Všetky TRI! Kurkuma, karí korenie rasca, chilli korenie, medvedí cesnak, zázvor, štipľavá mletá paprika sú TOP u nás v kuchyni :) a u vás?

  • 2
Odpovedať

Daniela Bieliková 23.06.18 09:46

DB
karma
117.00

všetky tieto koreniny používam, škoricu dám všade kde sa dá :-)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 23.06.18 12:00

MZ
karma
92.00

používam všetky spomínané ... milujem škoricu a kurkumu jem hlavne kvôli tomu že je veľmi dobrá proti zápalom v tele

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 23.06.18 12:46

AR
karma
103.00

moja najoblubenejsia korenina je bazalka...pridavam ju naozaj do vsetkeho :)

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 23.06.18 15:13

karma
100.00

z kurkumy okrem iných ingrediencií vyrábame rôzne zdrave nápoje. Super článok, ďakujem

  • 0
Odpovedať

Milan Štefan 23.06.18 19:46

karma
-1.00

škoda že kvoli refluxu musím obmedzeovať koreniny,ale už sú aj vtomto rozporné vedecké názory

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 23.06.18 21:02

karma
74.00

používam všetky tri aj keď razcu najviac, potom škoricu a , kurkumu občas

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.06.18 22:04

ĽŠ
karma
100.00

Tri všelieky so skvelým potenciálom, súhlasím, dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 25.06.18 06:50

karma
110.00

Kurkumu som začala len nedávno pridávať do jedál, ale koreniny používam a rada experimentujem s nimi. :o) S tou škoricou som prekvapená...myslela som, že je len 1 druh odrody. Vďaka za upozornenie.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.06.18 14:49

JK
karma
100.00

Používam často akurát kurkumu nie

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 29.11.18 19:25

ZS
karma
100.00

aaa vedela som, ze tam bude aj kurkuma. citala som o nej len same chvaly, ze vraj je dobra na klby ale v receptoch je jej take velke mnozstvo ze proste to sa neda moc jest...jeden bol , ze bolo treba rozmixovat dve velke mrkvy a pridat do´toho dve lyzicky kurkumy... fakt som sa snazila ale nedokazaal som zjest predpisane mnozstvo na den... skoda... v mensom mnozstve do jedal je vyborna

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.01.21 14:53

JK
karma
100.00

Používam všetky tri veľa varím a pečiem

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 21.04.21 15:53

JK
karma
100.00

Používam všetky tri no kurkumu menej

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní