Vieš, čo je lymfedém? Zisti, ako sa prejavuje a prečo vzniká!

Vieš, čo je lymfedém? Zisti, ako sa prejavuje a prečo vzniká!

Lymfedém je veľmi nepríjemné, progresujúce a pomerne aj často sa vyskytujúce ochorenie, ktoré súvisí s poruchou lymfatického systému človeka. Medzi jeho charakteristické prejavy radíme napríklad opuch postihnutej končatiny, ktorý zvyčajne nie je bolestivý. Podnietiť vznik tohto zdravotného problému pritom môže množstvo rozličných faktorov. V nasledujúcom článku si povieme, čo je lymfedém, prečo vzniká a ako sa prejavuje. Je možná liečba tohto ochorenia? Aj to sa dozviete v našom článku!

Čo je lymfedém?

Pod pojmom lymfedém rozumieme lymfatický opuch, ktorý vzniká v dôsledku poruchy funkcie lymfatického systému. Tento systém, nazývaný aj miazgový, predstavuje súbor viacerých orgánov. Tvoria ho napríklad lymfatické cievy či uzliny a preteká ním takzvaná lymfa. Miazgová sústava má v tele množstvo dôležitých funkcií. Okrem iného sa podieľa aj na imunitných pochodoch organizmu. Ak však tento systém pracuje nedostatočne a nedokáže odoberať nadbytočné tekutiny z tkanív, môže dôjsť až k hromadeniu lymfatickej tekutiny a následne ku vzniku spomínaného opuchu. Lymfedém postihuje primárne končatiny, a to vo väčšej miere hlavne dolné končatiny.

Rozoznávame primárny a sekundárny lymfedém. Primárny lymfedém vzniká na základe vrodenej poruchy vývoja miazgového systému. Veľkú rolu pri vzniku tohto zdravotného problému zohráva práve dedičnosť. Zvyčajne sa rozvíja v období puberty. Sekundárny lymfedém naopak zvyčajne vzniká po druhotnom poškodení lymfatickej sústavy. Môže vzniknúť po operácii, úraze, zápaloch alebo v súvislosti s iným pretrvávajúcim ochorením, ba dokonca kvôli dlhodobej imobilite. Tento zdravotný problém sa približne v rovnakej miere dotýka mužov aj žien.

Odporúčame: Vieš, čo vlastne ješ? Toto je rozdelenie cestovín podľa zloženia!

prejavy lymfedému

Zdroj: Shutterstock®

Aké príznaky upozorňujú na tento problém?

Lymfedém má niekoľko štádií. Ide totiž o chronické ochorenie, ktoré postupom času progresuje. Postihnutému môže teda spôsobovať čoraz väčšie ťažkosti. Prvé štádium ochorenia je zvyčajne skryté a opuch nie je prítomný. Pacient môže pociťovať napríklad len nešpecifické bolesti nôh alebo rúk či akúsi ťažobu a únavu končatín. V ďalšom štádiu je už u pacienta značne viditeľný opuch, a to najmä po celodennej záťaži. Po oddychu či spánku však často mizne. Rozvojom ochorenia však dochádza postupne k tuhnutiu postihnuté tkaniva.

Ak je miesto opuchu zatlačené, zostáva na ňom akási jamka. Postihnutá končatina sa postupne zväčšuje a opuch už nemizne ani po oddychu. Posledné štádium ochorenia je nazývané aj elefantiáza. U pacienta s takto rozvinutým lymfedémom dochádza k zmene tkaniva a celkového tvaru končatiny. Taktiež to môže viesť až k obmedzeniu pohyblivosti kĺbov. Medzi ďalšie príznaky ochorenia radíme aj bledú a o niečo chladnejšiu kožu v postihnutej oblasti. Opuch nemusí byť bolestivý, no časom výrazne zdeformuje konkrétnu končatinu.

liečba lymfedému

Zdroj: Shutterstock®

Liečbu nie je vhodné podceňovať!

Lymfedém nie je rozumné ignorovať. Pri pretrvávajúcom opuchu totiž môže dôjsť k rozvoju mnohých komplikácií. Často dochádza napríklad ku vzniku zápalov kože, ktoré sú sprevádzané začervenaním postihnutej oblasti aj horúčkou. Pridružiť sa tiež môžu zápalovo-reumatické ochorenia, ekzémy či mykózy. Po diagnostike lymfedému stanovuje vhodnú liečbu lekár. Cieľom liečby je najmä zmierniť fyzické prejavy ochorenia. Dôležité je podporiť správnu činnosť lymfatického systému, zmierniť opuch a eliminovať vznik a rozvoj spomínaných komplikácií.

Pacientom pomáha napríklad kompresívna liečba, čiže konkrétne bandáž postihnutej končatiny pomocou kompresívnych obväzov či elastických rukávov a pančúch. Veľmi účinná je manuálna lymfodrenáž. Tento druh masáže má napomôcť uvoľniť lymfatické cesty a podporiť správny tok lymfy. Taktiež je nevyhnutná každodenná pohybová aktivita a cvičenie. Stav jedinca môže výrazne zlepšiť napríklad plávanie. Vhodné je i vykladanie končatiny do zvýšenej polohy. Pacientom sú tiež často podávané diuretiká, ktoré majú znižovať opuch. Liečba lymfedému predstavuje dlhodobý proces.

Pozri aj: Vieš, čo je to alopécia? Zisti, ako sa prejavuje toto ochorenie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 25.02.19 06:43

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi nepríjemné, ...určite netreba podceňovať!

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 25.02.19 11:38

karma
110.00

Moja teta to mala, voda jej presakovala už cez nohy, zlyhávalo srdce no hlavným dôvodom bola cukrovka.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 25.02.19 17:29

karma
106.00

Ďakujem za veľmi poučný a užitočný článok.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 25.02.19 19:18

MM
karma
100.00

s takýmto opuchom som stretla v dôsledku pokročilého štádia onkologického ochorenia, je to desivé

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 26.02.19 14:44

SH
karma
123.00

poučný článok...

  • 0
Odpovedať

Dusan Maron 26.02.19 16:32

DM
karma
-1.00

pred asi 15 r. v lete my opuchla noha v členku mal som ju ako papuču a na podrážke ma svrbela noha tak som si ju šúchal o kamienky,bola to rozkoš po týždni to odpuchlo a na jeseň mi opuchli ruky od zápästia akoby som mal rukavice a nohy tiež teraz obidve a začal som chudnúť pred vianocami o 10k. chodil som po rôznych vyšetreniach všetko bolo ok. len som mal strašnú telesnú slabosť ako som sa vliekol peši a v ruke držal prázdnu igelitku aj tá mi bola ťažká skúšal som ľud. liečiteľa tri druhy kvapiek som asi dva týždne užíval bol som aj na lymfo masážach medzi tým srdce plúca chrbtica odbery krv moč až v januári nasledujúceho roku som išiel na sídlisku k internistke tiež tké bežné vyšetrenia a po výsledkoch mi predpísala jeden liek Orthosan forte

  • 0
Odpovedať

Dusan Maron 26.02.19 16:40

DM
karma
-1.00

pred asi 15 r. v lete my opuchla noha v členku mal som ju ako papuču a na podrážke ma svrbela noha tak som si ju šúchal o kamienky,bola to rozkoš po týždni to odpuchlo a na jeseň mi opuchli ruky od zápästia akoby som mal rukavice a nohy tiež teraz obidve a začal som chudnúť pred vianocami o 10k. chodil som po rôznych vyšetreniach všetko bolo ok. len som mal strašnú telesnú slabosť ako som sa vliekol peši a v ruke držal prázdnu igelitku aj tá mi bola ťažká skúšal som ľud. liečiteľa tri druhy kvapiek som asi dva týždne užíval bol som aj na lymfo masážach medzi tým srdce plúca chrbtica odbery krv moč až v januári nasledujúceho roku som išiel na sídlisku k internistke tiež také bežné vyšetrenia a po výsledkoch mi predpísala jeden liek Orthosan forte a nejaký doplnkový liek že jeden krát denne lekáreň domov a dal som si ten liek poobede o 16h. a zobudil som sa na druhý deň ráno o 9 h. a všetky problémy prešli,zázrak, tak som ho užíval asi pol roka potom som ho vysadil a doteraz nemám tieto problémy

  • 0
Odpovedať

Dagmar Becková 03.03.19 11:40

DB
karma
-1.00

KAM.za KRÁSOU je brána do kroniky poznania rôznych smerov. Vďaka kvalitným článkom sa dozvedáme inkluzívne informácie aplikovateľné v bežnom živote. Najnovšie môj obzor poznania rozšíril článok o nemoci s názvom lymfedém. Dobre vedieť...

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 16.03.19 16:45

AV
karma
100.00

Poučný článok, s opuchom nôh sa stretávam pri svojej práci často

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní