Vieš, čo spôsobuje sedenie? Dokáže skutočne zabíjať?

Vieš, čo spôsobuje sedenie? Dokáže skutočne zabíjať?

Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, koľko hodín počas dňa presedíte? Je to celkom dôležitý údaj, ktorý môže veľa vypovedať o vašom zdraví. V porovnaní s našimi predkami spred sto rokov sa vo všeobecnosti hýbeme až o 90 % menej, a to je teda dosť zásadná životná zmena, ktorá sa musí niekde odraziť. Ak ste sedeniu a jeho negatívnemu vplyvu na telo nevenovali špeciálnu pozornosť, mali by ste si prečítať nasledujúci článok. Odhalíme vám, čo všetko vám hrozí v prípade, ak sa váš životný štýl dá označiť za sedavý.

Ohrozená skupina

Ak pracujete v kancelárii za počítačom, presedíte značnú časť dňa v aute alebo sa presúvate peši len na malé vzdialenosti, aby ste si hneď nato niekde sadli, či už k práci alebo televízii, je takmer isté, že patríte do skupiny ľudí ohrozených sedavým spôsobom života. Rizikovým je päť a viac hodín denne strávených v sede. Odborníci vo svojich štúdiách odkrývajú smutnú pravdu, konkrétne to, že sedenie môže výrazne skrátiť dĺžku nášho života.

Pozri aj: Čo je Fallotova tetralógia? Zisti, ako súvisí s naším srdcom!

sedenie zabíja

Zdroj: Shutterstock®

Hrozba obezity je len začiatok

Hodiny, ktoré strávime v sede, určite nepomôžu kondícii tela a celkom logicky, ak má k tomu človek ešte problém s hmotnosťou, tak sa mu môže jeho stav ešte zhoršiť. Sedenie spôsobuje spomalenie metabolizmu a telo, ktoré sa nehýbe, spáli oveľa menej kalórií. Nehovoriac o tom, že posedávajúc pred monitormi „zobkáme“ z pochúťok, ktoré taktiež nebývajú veľmi prospešné zdraviu.

Pokiaľ máte štíhlu alebo normálnu postavu, možno si myslíte, že toto nie je váš problém. Ale čo keď sa mýlite? Existuje totiž viac druhov obezity, a to podľa toho, kde sa tuk najčastejšie ukladá. No a ten nemusí byť niekedy až tak zjavný a viditeľný voľným okom, pretože dokáže „obaľovať“ vnútorné orgány. Zvlášť nebezpečné je ukladanie tuku na srdci – viscerálna obezita. Výsledkom môže byť ischemická choroba srdca, ale aj iné kardiovaskulárne problémy. Obezita ako taká však nahráva aj cukrovke, zlému krvnému tlaku, rakovine či pľúcnym ochoreniam. Vedci zistili, že v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa viac hýbu, ľudia so sedavým spôsobom života majú dva a pol násobne väčší predpoklad, že budú trpieť kardiovaskulárnymi chorobami a dvojnásobne väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú na infarkt.

obezita

Zdroj: Shutterstock®

Odnesie si to aj chrbát a kĺby

Bolesť chrbta nás síce nezabije, ale je mimoriadne nepríjemná a v konečnom dôsledku oslabuje celé telo. „Dopracujeme“ sa k nej aj pomocou zlej pozície tela pri sedení, no zároveň dlhé vysedávanie dokáže zvýšiť tlak na platničky spodnej chrbtovej časti, čo môže viesť až k degeneratívnym zmenám. Postihnuté dlhým sedením sú aj kĺby, ramená a boky, ktoré musia dlho vydržať v jednej pozícii, čo nie je prirodzené. Okrem toho dochádza aj ku skracovaniu svalového tkaniva. To spôsobuje stuhnutosť a bolesti, či už v hornej alebo dolnej časti tela. Dôsledkom býva nielen urputná bolesť chrbtice a svalstva, ale aj hlavy, čo zaiste výrazne znižuje kvalitu života.

Vybrali sme: Čo dokáže tableta do umývačky riadu? Tieto tipy musíš vyskúšať!

bolesti chrbta

Zdroj: Shutterstock®

Strašiak menom rakovina

Vedci sa vo svojich výskumoch zamerali aj na vzťah medzi sedavým spôsobom života a rakovinou. Zistili nielen výrazný nárast tohto typu ochorenia u dlhodobo sediacich ľudí (a to až do 30 %), ale aj to, že v tomto prípade zaznamenali ako vzostupné isté špecifické druhy rakoviny, a to predovšetkým rakovinu hrubého čreva, rakovinu tela maternice, ba dokonca rakovinu pľúc.

Zoznam zdravotných rizík súvisiacich so sedením je dlhý

Medzi ďalšie negatíva dlhodobého sedenia patrí aj nárast rizika kŕčových žíl, čo súvisí aj so zvýšeným žilovým tlakom v dolných končatinách. Dlhodobým sedením dochádza k stagnácii krvi, krvný obeh nepracuje tak, ako by mal. Ľudí potom zvykne trápiť aj zlatá žila, no veľkým nebezpečenstvom je tiež nárast pravdepodobnosti trombózy hlbokých žíl. Sedavý životný štýl bez pohybu sa taktiež spája so zmenami osobnosti. Ľudia častejšie trpia na depresie či úzkosti. Štúdie taktiež upozorňujú na to, že osoby s istými genetickými predispozíciami majú pri sedavom spôsobe života vyššiu pravdepodobnosť rozvoja demencie. A nezanedbateľný je aj údaj, že 50 % ľudí so sedavým zamestnaním a bez dostatku pohybu máva problémy so spánkom.

jedenie pred televíziou

Zdroj: Shutterstock®

Čo nám odporúčajú odborníci?

Keď sa tak zamyslíte nad tým, ako sa prejavuje život vo všeobecnosti, pravdepodobne sa dopracujete k pomerne zjednodušenému, ale výstižnému – čo sa hýbe, to žije. A práve pohyb je jediným adekvátnym riešením, ktorým môžeme zabrániť skráteniu života či zníženiu jeho kvality. Je však nutné poznamenať, že nás „nevykúpi“ ani intenzívny pohyb, ktorý budeme realizovať po 8-hodinovej nepretržitej práci v sede. Dôležité je správne „dávkovanie pohybu“. Posledné výskumy poukazujú na to, že protiváhou k sedeniu v dĺžke 55 minút by malo byť následných 5 minút aktivity. No nehovoríme o „prechádzke“ na WC alebo pre kávu do kuchynky, i keď aj to je na druhej stane lepšie ako nič. V tomto krátkom časovom limite by sa však mal človek trošku zapotiť. Urobiť 15 – 20 drepov s výskokom, rýchlo vybehnúť po schodoch, prípadne si naordinovať inú intenzívnu kardio chvíľku.

Inšpiruj sa: Chceš mať dokonalé nohy? Toto sú tie najlepšie cviky na stehná


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 01.05.19 07:15

ĽŠ
karma
100.00

Hrozba obezity je, žiaľ, naozaj len začiatok...

  • 1
Odpovedať

Jana Tonhauserová 02.05.19 10:53

karma
104.00

A preto ako ja hovorím - treba sa hýbať,myslím,že každý by si mal nájsť čas aspoň tri razy do týždňa hodinku na cvičenie,alebo ak zo zdravotných dôvodov nemôže,tak prechádzky...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní