Zdravé srdce a cievy celý život: Spoznaj tento jednoduchý návod!

Zdravé srdce a cievy celý život: Spoznaj tento jednoduchý návod!

V súčasnej uponáhľanej dobe plnej stresu je riziko vzniku kardiovaskulárnych, respektíve srdcovo-cievnych, chorôb stále vyššie.

Zdravotné problémy tohto typu bývajú podmienené i genetikou, no ich príčinou je tiež spôsob života človeka. Srdcu môže uškodiť nadváha, fajčenie, nevhodné stravovacie návyky aj stres.

Vedeli ste, že naše srdce udrie denne viac ako stotisíckrát? Musíte uznať, že to je skutočne úctyhodné číslo. A takto bez prestávky pracuje každý deň, rok čo rok, počas celého nášho života. Starostlivosť o srdce aj cievy by mala byť preto prvoradá. To v sebe zahŕňa zdravý jedálniček, pohyb a stráženie optimálnej hladiny cholesterolu. Prečítajte si, ako si udržať zdravé srdce a cievy počas celého života!

Pozri aj: Plesová sezóna začína: Poradíme ti, ako sa stať bohyňou večera

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Desatoro pre zdravé srdce a cievy:

1. Zdravo sa stravovať

Asi nikoho neprekvapí informácia, že ak chceme mať zdravé srdce a cievy, mali by sme sa v prvom rade zdravo stravovať. Dôležitý je pestrý jedálniček, dostatočné množstvo zeleniny aj ovocia a pitný režim. Nezabudnite na ryby či celozrnné potraviny. Naše srdce a cievy potrebujú kvalitné bielkoviny aj omega 3 mastné kyseliny. Dbajte na dostatočný prísun všetkých vitamínov a minerálov. Strava bohatá na tuky, soľ a cholesterol môže výrazne prispieť k vzniku cievnych ochorení.

2. Mať pravidelný pohyb

So zdravým stravovaním ide ruka v ruke pohyb. Nemusíte sa venovať žiadnemu vrcholovému športu, stačí len nesedieť niekoľko hodín denne pred televízorom či za počítačom. Potačí aj malá prechádzka v parku, krátke bicyklovanie s rodinou či práca na záhradke. Vymeňte výťah za schody. Ak sa niekam potrebujete dostať a nie je to veľmi ďaleko, choďte pešo. Vaše srdce a cievy viac pohybu určite ocenia.  

optimálna váha

Zdroj: Shutterstock®

3. Udržiavať optimálnu hmotnosť

Optimálnu hmotnosť pomáhajú človeku primárne udržiavať predchádzajúce dva body, čiže zdravá strava a pohyb. Stabilná váha je pritom pre zdravie srdca a ciev veľmi dôležitá. Nadváha a obezita sa spája so zvýšeným rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení či infarktu. Taktiež prispieva k vývoju cukrovky. Vážne srdcovocievne riziko predstavuje aj veľký obvod pása. U muža je hraničnou hodnotou 102 cm a u žien 88 cm.

4. Strážiť hladinu krvného tlaku

Človek by si mal merať hladinu krvného tlaku pravidelne. Optimálna hladina je 120 na 80 milimetrov ortuťového stĺpca. Vysoká hladina tlaku predstavuje veľkú záťaž na celý kardiovaskulárny systém. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k poškodeniu ciev a ďalším ťažkostiam. Liečba hypertenzie, čiže vysokého krvného tlaku, by mala byť konzultovaná s lekárom. Rizikovými faktormi pre vznik tohto problému sú obezita, fajčenie i vyšší vek.

Odporúčame: Trápia ťa menštruačné bolesti? Možno sa ti snažia niečo povedať

optimálna hladina cholesterolu

Zdroj: Shutterstock®

5. Udržiavať cholesterol v norme

Hladina LDL cholesterolu, čiže toho zlého, by mala byť nižšia ako 3 mmol/l. Vysoké úrovne nebezpečného cholesterolu zvyšujú riziko tvorby usadenín v cievach a a takisto majú na svedomí riziko aterosklerózy. Negatívne sú však aj nízke hladiny prospešného HDL cholesterolu. Znížiť cholesterol a udržať ho v norme napomáhajú rastlinné bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, strukoviny, ovocie aj zelenina.

6. Vyhýbať sa stresu

Stres je v dnešnej dobe spúšťačom mnohých ochorení a taktiež má negatívny vplyv aj na naše srdce. Nebezpečné je, ak je človek opakovane alebo dlhodobo vystavovaný stresovým situáciám. Snáď prvým prejavom stresu je náhle zvýšenie krvného tlaku. Škodlivosti hypertenzie sme sa už venovali vyššie. Takéto preťažovanie organizmu môže viesť k poškodzovaniu ciev. Dôležité je dopriať si dostatočný oddych, vyhýbať sa stresovým situáciám a naučiť sa lepšie odolávať stresu.

skončenie s fajčením

Zdroj: Shutterstock®

7. Nefajčiť

O škodlivosti fajčenia asi nie je potrebné diskutovať. Nikotín zapríčiňuje sťahovanie krvných ciev a oxid uhoľnatý v cigaretovom dyme zase ničí ich vnútornú výstelku. Cigarety taktiež vplývajú na znižovanie hladiny prospešného HDL cholesterolu. Fajčiari majú vyššie riziko vzniku infarktu a okrem toho i celého radu dýchacích ťažkostí. Ak skoncujete s fajčením, urobíte dobre nielen vlastnému zdraviu, ale aj zdraviu vášho okolia.

8. Alkohol konzumovať s rozumom

Alkohol dokáže mať na zdravie priam až zničujúci vplyv. Pri jeho dlhodobej a nadmernej konzumácii prakticky trpí celé telo. Vysoké dávky týchto nápojov zvyšujú riziko infarktu aj mŕtvice a poškodzujú pečeň. Ak si však radi z času na čas doprajete pohár dobrého vína k večernému filmu či pri posedení s priateľmi, nemusíte sa obávať. Stačí sa len držať obmedzeného množstva.

Pozri aj: Horké potraviny: Aké účinky majú na organizmus? Sú vôbec zdravé?

dedičnosť ochorení

Zdroj: Shutterstock®

9. Poznať rodinnú anamnézu

Je skutočne užitočné vedieť, aké choroby, či už srdcovo-cievne alebo aj iné, sa u vás v rodine vyskytli. Ak človek vie, aké ochorenie by mu mohlo hroziť, vie sa proti nemu ľahšie brániť. Dôkladná prevencia totiž dokáže mnohé zvrátiť. Zistiť možné riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení vám pomôže i lekár. Ten sa primárne zameria na krvný tlak, cholesterol, glukózu v krvi aj hmotnosť.

10. Užívať lieky na predpis

Ak vám doktor predpíše nejaké lieky, asi na to má dôvod. Keď máte voči rozhodnutiam lekára isté výhrady, prediskutujte ich s ním. V opačnom prípade je potrebné jeho nariadenia rešpektovať. Hazardovať by ste v tomto prípade určite nemali napríklad s liekmi na vysoký krvný tlak škodiaci cievam. Ohrozovať srdce zase môžu bakteriálne infekcie. Ak ignorujete liečbu, vedome si tak škodíte. Taktiež je vhodné si zaznamenávať zdravotný stav a pri výraznejších zmenách o tom informovať lekára.

Odporúčame: Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ria Petrová 14.01.18 15:21

RP
karma
-1.00

Tak, ako som kedysi nadávala na to, ze som sa nasťahovala do bytu bez výťahu, to sa mi teraz v tomto veku odvďačuje celkom dobrou kondičkou. Myslím si, že práve pohyb je naozaj tou správnou činnosťou pre celé telo a napokon aj ducha.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 14.01.18 20:48

karma
109.00

snažím sa zdravo stravovať,chodím čo najviac pešo(nemám vodičák),milujem turistiku,prechádzky v prírode,v lete bicykel a plávanie.Nikdy som nefajčila,ani môj manžel a som šťastná,že sme od tohto zlozvyku ochránili aj naše dve deti.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 26.01.18 20:24

JK
karma
103.00

nooo dobrý článok

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.03.18 13:39

JK
karma
100.00

Snažím sa veľa hýbať,zdravo papať, nefajčím, nepijem a zatiaľ hoci mám po 50siatke tlak mám v poriadku a aj srdiečko

  • 0
Odpovedať

Brenda Bolibruchová 15.01.19 09:23

BB
karma
-1.00

ja si udržiavam srdce zdravsie s morským kolagénom collalloc a kolobežkovaním

  • 0
Odpovedať

Brenda Bolibruchová 18.12.18 15:10

BB
karma
-1.00

moj jednoduchy navod/tip - čistý morský kolagén collalloc, ktorý posilňuje kardiovaskulárnu sústavu celučičkú celú a okrem toho aj kĺby a väzy a tiež vlasy a nechty ;)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní