Zisti všetko o multivitamínoch: Vieš, že môžu byť aj nebezpečné?

Zisti všetko o multivitamínoch: Vieš, že môžu byť aj nebezpečné?

Multivitamíny naberajú v poslednej dobe na veľkej popularite. Ľudia veria, že dokážu vyliečiť mnohé ochorenia či minimálne človeku pridať na dobrom zdraví. Čo sú ale skutočne multivitamíny, ako fungujú a fungujú vlastne? V tomto článku sa pozrieme na všetko o multivitamínoch, čo by ste mali vedieť pred tým, ako ich začnete brať!

Univerzálny neexistuje

Multivitamín (alebo jednoducho vitamín) je tabletka, kapsula, prášok, gumový medvedík či tekutina, v ktorej sa skrýva hneď niekoľko vitamínov a minerálov či iných látok (napríklad aminokyselín či byliniek) prospešných pre ľudský organizmus. Existuje mnoho skupenstiev, v ktorých si môžete multivitamíny zakúpiť a ešte viacero je na trhu značiek. Ak by ste hľadali univerzálne zloženie, ktoré by mal multivitamín obsahovať, tak neexistuje. Zloženie, teda ingrediencie a ich množstvo, sa mení so značkou a typom multivitamínu. 

Čo však majú multivitamíny spoločné, je to, že sa berú na pravidelnej báze, niekedy dokonca aj dvakrát denne. Sľubovaný účinok sa teda logicky nedostaví hneď po užití jednej tablety, ale pravidelným užívaním doplnku. Aj pre množstvo produktov multivitamínového typu na trhu a ich rozdielnosť lekári odporúčajú poriadne si prečítať zloženie daného multivitamínu, jeho odporúčané dávkovanie a prípadne zvážte aj konzultáciu s lekárom či lekárnikom.

Pozri aj: Olej z melónových jadier urobí s pleťou hotové zázraky: A to nie je všetko!

koľko multivitamínov brať

Zdroj: Shutterstock®

Štúdie sú neúplné

Tento článok ste si pravdepodobne otvorili preto, aby ste sa dozvedeli, či vám multivitamíny naozaj dopomôžu k vášmu zdravšiemu ja. Často sa totiž online či v tlači dočítate, že znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení so smrteľným následkom, ba dokonca riziko vzniku rakoviny. Štúdie však na takéto vážne tvrdenia nemajú dostatok dôkazov a ich výsledky sú zmiešané. Zatiaľ, čo niektoré tieto tvrdenia podporujú, iné uvádzajú, že sa žiadna pozitívna spojitosť medzi multivitamínmi a rakovinou či infarktom nenašla. 

To však neznamená, že multivitamíny nefungujú vôbec. Ukázalo sa, že multivitamíny sú veľmi vhodné pre seniorov, ktorým chýbajú niektoré vitamíny a minerály pre vysoký vek, napríklad vápnik či vitamín D alebo vitamín B12. Ten často chýba aj vegetariánom a vegánom, a to spolu s omega 3 mastnými kyselinami, vápnikom, déčkom, železom a zinkom. Aj ľudia, ktorí majú obmedzenú diétu teda môžu z multivitamínov benefitovať. Multivitamíny sú často odporúčané aj tehotným a dojčiacim ženám po konzultácii s gynekológom.

aké multivitamíny brať

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na predávkovanie

U multivitamínov je dôležité rozlišovať, či sa s nimi nemôžete predávkovať. Niektoré vitamíny a minerály môžete prijímať vo veľkom množstve, iné zasa nie. Pozor by si mali dávať tehotné ženy, a to najmä na predávkovanie sa vitamínom A, ktorý môže spôsobiť poškodenie plodu. Predávkovať sa môžete vitamínmi rozpustnými v tukoch, teda vitamínom A, D, E a K. Nadmerné množstvá vitamínov rozpustných vo vode telo vylúči samo. 

Vyskúšaj: Máš bolesti zo sedavého zamestnania? Toto ti zaručene pomôže!

- Anketa

UŽÍVATE MULTIVITAMÍNY?

Odpovedalo 11 ľudí  

Áno, na každodennom poriadku.
9%
Užívam, ale nepravidelne.
64%
Už som ich niekedy užívala. Mám pauzu.
27%
Ešte nikdy som multivitamíny neužívala.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 30.09.19 07:42

ĽŠ
karma
100.00

Raz darmo, všetkého veľa škodí!

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 04.12.22 15:39

ZK
karma
-1.00

jednu dobu som si kupovala multivitamin a potom som radsej namiesto neho uzivala len samostatne cecko

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 07.12.22 13:36

OM
karma
-1.00

ja si myslim ze multivitaminy v nejakej rozumnej miere nemusia byt vôbec problem

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 11.12.22 19:36

LJ
karma
-1.00

multivitaminy neberiem, ja teraz uzivam len ogestan lebo cakame babätko, vyhovuje mi ze ma male tabletky

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 14.12.22 14:44

ZZ
karma
-1.00

my sme s muzom jendu dobu dost jedli multivitaminy ale potom sme si dali aj dlhu pauzu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní