Mandľové mafiny s kyslou smotanou a čokoládovou polevou

mandľové mafiny s kyslou smotanou

Mafiny patria k najobľúbenejším receptom mnohých kuchárok, vďaka ich ľahkej príprave a originálnemu spôsobu podávania v papierových košíčkoch. Ak máte radi šťavnaté a nadýchané cesto, mandľové koláčiky z kuchárskej knihy Mafiny budú spĺňať vaše predstavy. Krátky čas strávený v kuchyni je už len príjemnou bodkou za týmto receptom. 

Reklama

Mandľové mafiny s kyslou smotanou

Mandľové mafiny s kyslou smotanou sú jemné, nadýchané a vďaka kyslej smotane zostávajú šťavnaté aj niekoľko dní po upečení. Mleté mandle dodajú cestu orieškovú arómu a mandľové lupienky na povrchu sa pri pečení krásne zapečú do chrumkava. V kombinácii s čokoládovou polevou vznikne dezert, ktorý je jednoduchý na prípravu, no pritom pôsobí luxusne a určite zapôsobí aj na návštevu.

Suroviny na 12 mafinov:

  • 250 g múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • soľ
  • 2 vajcia
  • 100 g cukru
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 80 ml oleja
  • 300 g kyslej smotany
  • asi 36 mandľových lupienkov
  • čokoládová poleva
  • tuk a múka na formu

Mandľové mafiny s kyslou smotanou
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Lucia Hausknechtová

Mandľové mafiny s kyslou smotanou
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Lucia Hausknechtová

Príprava mandľových mafinov:

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Priehlbinky mafinovej formy vymastíme a posypeme múkou alebo do nich vložíme papierové formičky.

Vo väčšej mise zmiešame múku s mandľami, kypriacim práškom, so sódou bikarbónou a štipkou soli. V druhej mise zľahka vidličkou rozšľaháme vajce. Vmiešame cukor, vanilkový cukor, olej a kyslú smotanu. Vajcovú masu a múčnu zmes spolu miešame iba tak dlho, kým všetky prísady nenavlhnú.

Reklama

Priehlbinky mafinovej formy naplníme cestom maximálne do výšky troch štvrtín. Na každý mafin položíme niekoľko mandľových lupienkov a zľahka ich vtlačíme do cesta.

Mafiny pečieme v rúre na strednej priečke asi 25 minút do zlatohneda. Vyberieme a dáme asi na 5 minút odpočinúť. Vyklopíme ich z formy a dáme vychladnúť. Na záver môžeme dozdobiť čokoládovou polevou.

Servírovanie a skladovanie

Mandľové mafiny chutia skvelo samotné, no ešte lepšie vyniknú ako súčasť popoludňajšej kávy alebo čajového posedenia. Môžete ich servírovať s čerstvým ovocím, jemnou šľahačkou alebo vanilkovým krémom, čo im dodá ešte viac lahodnosti. Pre sviatočné príležitosti ich ozdobte čokoládovou polevou a mandľovými lupienkami, aby pôsobili aj na pohľad luxusnejšie.

Aby mafiny zostali šťavnaté, skladujte ich v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote, kde vydržia 2 až 3 dni. Ak ich chcete uchovať dlhšie, pokojne ich zamrazte – po rozmrazení si zachovajú mäkkosť a chuť, stačí ich krátko ohriať v rúre alebo mikrovlnke.

Mandľové mafiny s kyslou smotanou
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Lucia Hausknechtová

Mandľové mafiny s kyslou smotanou
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Lucia Hausknechtová

Tipy na vylepšenie receptu

  • Do cesta pridajte kúsky horkej alebo bielej čokolády, ktoré sa pri pečení jemne rozpustia a spravia mafiny ešte lahodnejšie.

  • Pre sviežu chuť môžete do cesta vmiešať nastrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča.

  • Skúste obohatiť mafiny o sušené brusnice, čerešne alebo hrozienka, ktoré im dodajú sladko-kyslý kontrast.

  • Zdravšiu verziu dosiahnete použitím celozrnnej múky, kokosového oleja alebo trstinového cukru namiesto klasického bieleho.

  • Ak chcete bezlepkovú variantu, siahnite po mandľovej alebo ryžovej múke v kombinácii s bezlepkovým kypriacim práškom.

  • Milovníci orechov môžu pridať nasekané lieskovce alebo vlašské orechy, ktoré spravia cesto chrumkavejším.

Reklama

Mandľové mafiny ako univerzálna pochúťka

Mandľové mafiny s kyslou smotanou sú ideálnou voľbou na rýchle pohostenie aj sladký dezert pre rodinu. Ich jednoduchá príprava, jemná chuť a možnosť obmien robia z tohto receptu univerzálnu klasiku, ktorá nikdy nesklame. Či už ich pripravíte v základnej verzii, alebo ich obohatíte o vlastné prísady, vždy sa postarajú o sladkú chvíľku radosti.

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Lucia Hausknechtová

Aktualizovaný článok: 27.09.2025

4/5 - 1 hlasov

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Júlia Bebjaková

Júlia Bebjaková

19.01.2016 22:59

Mafiny sa zjedli este predtym ako som ich stihla poliat cokoladou :)

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

17.12.2015 12:54

muffiny sú výborné.

Vaše meno:

Zuzana Boháčiková

Zuzana Boháčiková

11.12.2015 09:30

Mňam, čítať si tento recept keď som hladná...dnes ho skúsim.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

10.12.2015 21:06

super recept vyskušam určite

Vaše meno:

Viera Dvoranova

Viera Dvoranova

11.10.2015 19:39

&vyzeraju skvelo

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

11.10.2015 18:00

Tak tie si musím vyskúšať,vyzerajú ozaj výborné :)

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

06.10.2015 13:04

muffiny sú super vždy a hlavne keď sa ohlási nečakaná návšteva na poslednú chvíľu :)

Vaše meno:

Zuzana Gážiková

Zuzana Gážiková

28.09.2015 19:36

sú naozaj skvelé

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

27.09.2015 19:27

mám rada koláče a rôzne muffiny do ktorých ide biely jogurt alebo smotana , sú ľahšie a veľmi dobré

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

27.09.2015 17:45

ja robím takmer všetky muffiny s kyslou smotanou a sú výborné :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE