Mafiny patria k najobľúbenejším receptom mnohých kuchárok, vďaka ich ľahkej príprave a originálnemu spôsobu podávania v papierových košíčkoch. Ak máte radi šťavnaté a nadýchané cesto, mandľové koláčiky z kuchárskej knihy Mafiny budú spĺňať vaše predstavy. Krátky čas strávený v kuchyni je už len príjemnou bodkou za týmto receptom.
Mandľové mafiny s kyslou smotanou
Mandľové mafiny s kyslou smotanou sú jemné, nadýchané a vďaka kyslej smotane zostávajú šťavnaté aj niekoľko dní po upečení. Mleté mandle dodajú cestu orieškovú arómu a mandľové lupienky na povrchu sa pri pečení krásne zapečú do chrumkava. V kombinácii s čokoládovou polevou vznikne dezert, ktorý je jednoduchý na prípravu, no pritom pôsobí luxusne a určite zapôsobí aj na návštevu.
Suroviny na 12 mafinov:
- 250 g múky
- 50 g mletých mandlí
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- soľ
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 80 ml oleja
- 300 g kyslej smotany
- asi 36 mandľových lupienkov
- čokoládová poleva
- tuk a múka na formu
Príprava mandľových mafinov:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Priehlbinky mafinovej formy vymastíme a posypeme múkou alebo do nich vložíme papierové formičky.
Vo väčšej mise zmiešame múku s mandľami, kypriacim práškom, so sódou bikarbónou a štipkou soli. V druhej mise zľahka vidličkou rozšľaháme vajce. Vmiešame cukor, vanilkový cukor, olej a kyslú smotanu. Vajcovú masu a múčnu zmes spolu miešame iba tak dlho, kým všetky prísady nenavlhnú.
Priehlbinky mafinovej formy naplníme cestom maximálne do výšky troch štvrtín. Na každý mafin položíme niekoľko mandľových lupienkov a zľahka ich vtlačíme do cesta.
Mafiny pečieme v rúre na strednej priečke asi 25 minút do zlatohneda. Vyberieme a dáme asi na 5 minút odpočinúť. Vyklopíme ich z formy a dáme vychladnúť. Na záver môžeme dozdobiť čokoládovou polevou.
Servírovanie a skladovanie
Mandľové mafiny chutia skvelo samotné, no ešte lepšie vyniknú ako súčasť popoludňajšej kávy alebo čajového posedenia. Môžete ich servírovať s čerstvým ovocím, jemnou šľahačkou alebo vanilkovým krémom, čo im dodá ešte viac lahodnosti. Pre sviatočné príležitosti ich ozdobte čokoládovou polevou a mandľovými lupienkami, aby pôsobili aj na pohľad luxusnejšie.
Aby mafiny zostali šťavnaté, skladujte ich v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote, kde vydržia 2 až 3 dni. Ak ich chcete uchovať dlhšie, pokojne ich zamrazte – po rozmrazení si zachovajú mäkkosť a chuť, stačí ich krátko ohriať v rúre alebo mikrovlnke.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Lucia Hausknechtová Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Lucia HausknechtováTipy na vylepšenie receptu
Do cesta pridajte kúsky horkej alebo bielej čokolády, ktoré sa pri pečení jemne rozpustia a spravia mafiny ešte lahodnejšie.
Pre sviežu chuť môžete do cesta vmiešať nastrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča.
Skúste obohatiť mafiny o sušené brusnice, čerešne alebo hrozienka, ktoré im dodajú sladko-kyslý kontrast.
Zdravšiu verziu dosiahnete použitím celozrnnej múky, kokosového oleja alebo trstinového cukru namiesto klasického bieleho.
Ak chcete bezlepkovú variantu, siahnite po mandľovej alebo ryžovej múke v kombinácii s bezlepkovým kypriacim práškom.
Milovníci orechov môžu pridať nasekané lieskovce alebo vlašské orechy, ktoré spravia cesto chrumkavejším.
Mandľové mafiny ako univerzálna pochúťka
Mandľové mafiny s kyslou smotanou sú ideálnou voľbou na rýchle pohostenie aj sladký dezert pre rodinu. Ich jednoduchá príprava, jemná chuť a možnosť obmien robia z tohto receptu univerzálnu klasiku, ktorá nikdy nesklame. Či už ich pripravíte v základnej verzii, alebo ich obohatíte o vlastné prísady, vždy sa postarajú o sladkú chvíľku radosti.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Lucia Hausknechtová
Aktualizovaný článok: 27.09.2025