Mexická lahôdka: Jednoduchý recept na chilli con carne

Mexická lahôdka: Jednoduchý recept na chilli con carne

Chilli con carne je vynikajúce mexické národné jedlo, ktoré je spojením kvalitného mletého hovädzieho mäska, paradajok a hnedej fazule. Keďže sa zväčša pripravuje z konzervovaných surovín, je hotové veľmi rýchlo.

Podáva sa s mexickými chipsami nachos, alebo s klasickou ryžou.

Vyskúšajte si náš jednoduchý recept na mexickú pochúťku menom chilli con carne, ktorú si zamiluje celá rodina a bude príjemným oživením vášho tradičného jedálnička. Pripravíte ju maximálne do hodinky a je to lahôdka z jedného hrnca či woku, takže pri jej príprave nenarobíte žiaden neporiadok.

Vyskúšaj aj: Recept: Chrumkavá bageta s pečeňovým syrom

Ingrediencie

Na 5 porcií chilli con carne potrebujete:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g konzervu lúpaných paradajok
  • 250 g konzervu hnedých fazuliek (red kidney beans)
  • 3 lyžice koncentrovanej paradajkovej pasty
  • 250 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 polievkovú lyžicu sušeného majoránu
  • 100 – 200 ml hovädzieho vývaru (alebo bujón) na podliatie
  • na dochutenie soľ, korenie, mleté chilli a čerstvý koriander
  • voliteľné: 150 g mrazenej alebo sterilizovanej kukurice
  • na ozdobu: strúhaný chedar alebo kyslú smotanu

Postup prípravy

  1. Cibuľku si nakrájame nadrobno a speníme ju na panvici s rozpáleným olejom. Keď zmäkne, pridáme k nej cesnak nasekaný nadrobno.
  2. Po chvíľke pridáme hovädzie mäso a opekáme, kým nezhnedne a neodelí sa od seba.
  3. Ochutíme koreninami – mletou paprikou, rascou, soľou, korením a pridáme paradajkovú pastu. Po chvíľke vložíme lúpané paradajky. Podusíme.
  4. Keď sa nám chute spoja, podlejeme zmes vývarom, nezakrývame a necháme tekutinu vypariť. Zopakujeme ešte raz či dvakrát.
  5. Keď sa vyparí všetka tekutina, pridáme do zmesi paradajkový pretlak. Zakryjeme a dusíme 30 minút.
  6. Nakoniec do hmoty pridáme fazuľky z konzervy, majorán a nasekanú stonku čerstvého koriandra, ak ste sa rozhodli zamiešať do zmesi kukuricu, v tejto fáze to urobte. Spoločne varíme ešte 5 minút. Potom dáme do omáčky chilli podľa chuti.
  7. Chilli con carne podávame na ryži, s chlebom alebo s nachos, pri servírovaní môžeme dozdobiť lyžicou kyslej smotany či strúhaným chedarom.

Dobrú chuť!

Chilli con carne s ryžou

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Katarína Kusá 02.12.17 12:52

KK
karma
90.00

mám rada chilli con carne ale nie s ryžou ale s hriankou alebo netradične s opekanými žemiakmi

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 05.12.17 17:05

MD
karma
132.00

Napohľad to nevyzerá vábivo- ale to ani lečo, a aké je chutné...

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 11.12.17 09:45

MB
karma
98.00

milujem chilli con carne, vacsinou ho jeme s chlebom

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 11:48

SK
karma
114.00

pre manžela

  • 0
Odpovedať

Michaela Horváthová 13.12.17 15:00

MH
karma
89.00

Chilli con carne robievam. Jedávame ho s chlebom. Ale dávam doň ho aj kukuricu.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 17.12.17 13:01

JK
karma
100.00

Mňam robievam ho často no z chlebom alebo z hrianku ále vyskúšam ho aj z rýžou

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 21:06

VT
karma
-1.00

Och mňam, s tou ryžou to musí byť božské :P

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 27.12.17 02:53

PG
karma
93.00

Toto jedlo milujem!

  • 0
Odpovedať

rudolf pothe 27.12.17 12:12

RP
karma
-1.00

rád vyskúšám

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 08.01.18 10:17

AB
karma
100.00

výborné, často robievam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní