Minútové pravidlo - ako byť produktívnejšou?

Minútové pravidlo - ako byť produktívnejšou?
  • 06.12.2016
  • Martina Berešová

Stáva sa aj vám, že sa neviete rozhýbať? Namiesto toho, aby ste niečo spravili, radšej nad tým premýšľate? Myslíte si, že nestíhate a máte toho veľmi veľa na práci? Niekedy to však nemusí byť tak, ako si myslíme. Mnoho vecí, či už v práci alebo aj v domácnosti, sa dá urobiť naozaj v čo najkratšom čase. Chybou však je naše premýšľanie o tom, či sa nám vôbec oplatí púšťať do týchto vecí. Ako tomu predísť a čo v tomto prípade robiť?

Minútové pravidlo

Poznáme to veľmi dobre. Neporiadok na pracovnom stole, blikajúce emaily zo schránky, nevyriešené smsky, pohodené noviny na stole či neposkladané šaty. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no mnoho vecí sa dá vyriešiť za krátky čas. Hovoríme tu o minútovom pravidle. Jeho podstatou je vykonať nejakú aktivitu bez akéhokolvek odkladania za jednu minútu. Nie, nejde tu o predbiehanie sa, kto bude rýchlejší. Ide jednoducho o to, že nemáme zbytočne premýšľať, či odpíšeme na emaily teraz, alebo až keď navaríme obed. Jednoducho, ak aktivita bude trvať len minútu, vykonajme ju hneď, ako nám tá myšlienka napadne.

Odporúčame tiež:  Teror v práci: Zakročte voči šikane na pracovisku

Minútové pravidlo - ako byť produktívnejšou?

Zdroj: Shutterstock®

Mnoho takýchto mini úloh, ktoré máme pred sebou každý deň, sa naozaj dajú za jednu minútu stihnúť. A práve preto, že trvajú tak krátko, vieme ich počas dňa urobiť viac. Podstatou je, že ak takýchto menej významných malých úloh vykonáme za deň viac, budeme sa cítiť omnoho spokojnejšie. Často sa totiž stáva, že sa cítime preťažené nielen z ťažkých úloh, ktoré na nás čakajú v práci či doma. Prepracovanosť môžeme pociťovať aj vtedy, ak máme veľa týchto mini úloh, ktoré sme cez deň nestihli vyriešiť. To nás v konečnom dôsledku môže robiť nespokojnými či nešťastnými.

Ak však dokážeme dodržiavať toto minútové pravidlo, časom si naňho navykneme a budeme sa cítiť spokojnejšie. Minútové pravidlo sa dá uplatniť ako na pracovný život, tak i na domácnosť. V práci sa to môže týkať vecí ako upratanie stola, kde sa vám povaľujú papieriky a sponky, odpísanie na email, ktorý už tak dlho odkladáte, vytriedenie kopy papierov, ktorá vám leží na stole. Doma to môže byť ustlanie postele, napravenie vankúšov na pohovke, odloženie magazínov, ktoré ste si večer čítali, uloženie topánok na chodbe či odloženie kabáta do skrine. Čokoľvek, čo vás v danom momente napadne a vy viete, že to nebude trvať dlhšie než minútu, spravte hneď. Uvidíte, že po niekoľkých pokusoch vás prepadne dobrý pocit a budete sa cítiť spokojnejšia.

Odporúčame tiež: Vytvorte si vysnívaný život pomocou nástenky vízií

Minútové pravidlo - ako byť produktívnejšou?

Zdroj: Shutterstock®

Ak ste sa ešte stále nerozhýbali a čakáte, že ten umytý riad sa do poličiek uloží sám, nestane sa tak. Nemusíte sa však čítiť menejcenne, ak vám to nepôjde hneď ako po masle. Na minútové pravidlo si treba navyknúť a chce to pravidelnosť a systematickosť. No výsledky vás neskôr budú tešiť do takej miery, že sa vám budú ľahšie prekonávať tie zložitejšie úlohy.

Odporúčame tiež: 7 užitočných rád, ako byť príťažlivejšou pre ostatných


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Krátka 05.12.16 09:14

SK
karma
114.00

dobrý článok

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 05.12.16 11:14

karma
93.00

zaujímavé :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 06.12.16 17:23

MM
karma
100.00

presne takto to je

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 06.12.16 18:24

MR
karma
109.00

hm, zaujímavá teória..

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.12.16 10:35

ľO
karma
-1.00

určite ma článok motivoval snažiť sa čoraz viac

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 07.12.16 13:29

MZ
karma
-1.00

Super článok! :) Niekedy ide človek z tej opačnej strany, že začne tou najdlhšou a najťažšou robotou a potom je celý deň KO :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní