Mladý kokos: Toto sú dôvody, prečo ho konzumovať!

Mladý kokos: Toto sú dôvody, prečo ho konzumovať!

Keď sa povie kokos, každému asi príde na um hlavne strúhaný kokos vo vrecúšku alebo hnedý chlpatý plod s veľmi tvrdou škrupinou, ktorá sťažuje prístup k jeho vnútru.

Počuli ste však aj o mladom kokose? Jeho konzumácia je oveľa jednoduchšia, pretože sa ľahšie dostanete ku kokosovej vode a dužine, a dokonca obsahuje ešte viac výživných látok.

Mladý kokos už v dnešnej dobe bez problémov zoženiete vo väčších supermarketoch. Zistite viac o tomto exotickom ovocí a možno si ho pri ďalšom nákupe ponesiete domov. Do jedálnička sa ho určite oplatí zaradiť!  

Čo by ste o kokosoch mali vedieť

Kokosový orech je plod, respektíve semeno kokosových paliem. Tieto palmy, alebo inak aj kokosovníky, dorastajú do výšky až tridsiatich metrov. Charakteristické sú pre ne listy pozdĺžneho tvaru vyrastajúce na samom vrchole palmy, pričom môžu dosahovať dĺžku jeden meter. Kokosovníky pochádzajú pravdepodobne z juhovýchodnej Ázie a v dnešnej dobe sa pestujú hlavne v tropických oblastiach, napríklad na morských pobrežiach alebo pri veľkých riekach. Jedna palma má úrodu približne 50 až 60 plodov, ročne vyprodukuje pokojne 20 až 40 kíl ovocia.

Čo sa týka plodov rastliny, ide o veľké kôstkovice vajcového tvaru s priemerom do 30 centimetrov. Ich povrch je zelenej až žltozelenej farby. Na konzumáciu je určené semeno plodu, ktoré má typickú tvrdú hnedú škrupinu. V jeho vnútri sa nachádza kokosová voda a dužina. Kokos je akýmsi prírodným filtrom vody. Na prefiltrovanie jediného litra vody potrebuje asi 9 mesiacov. Voda v ňom prechádza cez mnoho vlákien, aby dosiahla sterilitu. Takáto čistá kokosová voda patrí vo voľnej prírode medzi jeden z najlepších zdrojov elektrolytov. Len pre zaujímavosť, traduje sa, že kokosový orech patrí medzi najstaršie plody a semená, ktoré prežívajú na Zemi už milióny rokov.  

Bude vás zaujímať: Ovplyvňuje farba očí naše zdravie? Budeš sa diviť!

Mladý a starý kokos

Zdroj: Shutterstock®

Mladý verzus klasický kokosový orech

Aký je vlastne rozdiel medzi klasickým kokosom, ktorý všetci dobre poznáme a mladým kokosom? Ide o ten istý  plod, rozdiel je však v dĺžke dozrievania. Za mladý môžeme plod kokosovníka označiť vtedy, ak sa oberá v piatom až siedmom mesiaci dozrievania. V tomto období  má kokos výrazne sýtozelenú farbu. Hnedý kokos sa na strome necháva o dosť dlhšie, väčšinou až dvanásť mesiacov, kedy je už úplne dozretý. V prípade oboch typov kokosov v nich nájdete kokosovú vodu a dužinu. V mladom kokose je však dužina mäkká a pripomína želé, ale časom tuhne a tvrdne. Rovnako sa mení i kokosová voda. Tá sa dozrievaním odparuje. V mladom plode vypĺňa úplne celú škrupinu, preto pri trasení čerstvým kokosom nie je počuť žblnkanie.

Rozdiel v týchto dvoch formách kokosov nájdeme aj v ich nutričných hodnotách. Tie sa dozrievaním menia v dužine i vode. Voda z mladého kokosu je skvelá na hydratáciu organizmu. V prípade starších plodov je táto voda bohatšia na bielkoviny, ale aj tuky. Taktiež mení svoju konzistenciu a farbu, začína pripomínať mlieko. Dužina a voda v mladom kokose naopak neobsahuje prakticky žiaden tuk. Mladý kokos je tiež plný minerálnych látok, ktorých obsah sa v dozrievajúcich a dozretých plodoch líši. Napríklad mladý kokos je oveľa lepším zdrojom vápnika.  

Urobte niečo pre svoje zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Kokosový orech pre naše zdravie

Plody kokosovníka nášmu telu dodajú cenné bielkoviny, vlákninu, omega 6 mastné kyseliny, vitamín C a kyselinu pantoténovú či listovú. Obsahujú tiež celý rad nenahraditeľných minerálnych látok, napríklad železo, horčík, fosfor, draslík či mangán. Mladý kokosový orech predstavuje približne 20 percent odporúčanej dávky vápnika, pričom obsah tohto minerálu sa pri dozrievaní znižuje. Ako sme už spomínali, dozrievajúci plod kokosovej palmy je nízkokalorický. Priemerný mladý kokos obsahuje menej ako 150 kalórií, čiže je správnou voľbou i pri diétach.

Konzumácia kokosového orecha výrazne podporuje imunitný systém, trávenie a vyprázdňovanie. Tento plod má tiež antiseptické účinky, zrýchľuje metabolizmus a napomáha odstraňovať vysoký cholesterol. Vhodné je zaradiť ho do jedálnička, ak vás trápi odvápňovanie kostí či bolesti pohybového aparátu, kĺbov i chrbta. Vďaka vysokému obsahu minerálov bojuje proti lámaniu vlasov a nechtov. Kokosová dužina má vlastnosť vplývať na obnovu ľudského tkaniva a mužských pohlavných tekutín. Voda z kokosu zase pomáha pri zažívacích ťažkostiach, črevných chorobách alebo problémoch s močovým mechúrom.

Takto sa dá otvoriť mladý kokos

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho konzumovať?

Otvoriť a vychutnať si mladý kokos je oveľa jednoduchšie ako ten starý. Dužina plodu je totiž veľmi mäkká. V pohodlí domova otvoríte mladý kokos iba väčším ostrým nožom. Mladý kokos položte na bezpečný povrch, z ktorého sa vám nezošmykne. V obchodoch ho zvyčajne nájdete už bez zelenej šupy, takže je príprava na konzumáciu ešte ľahšia.

Kokos jednou rukou dolu pri podložke poriadne uchopte a biely obal trochu poodrezujte. Následne tupou hranou noža kokos naklepte zo všetkých strán. Buď vám škrupinka už praskne sama, alebo nožom narežte otvor do tvaru štvorca a čepeľou nadvihnite vysekanú časť. Takto otvorený mladý kokos môžete vidieť na obrázku vyššie.

Odporúčame: Trápi vás zápcha? Spoľahnite sa na týchto 8 potravín!

Mäkkú dužinu vyškrabte

Zdroj: Shutterstock®

Po otvorení najskôr vypite kokosovú vodu. Tá je určená na priamu konzumáciu, tepelnou úpravou či pri kontakte so vzduchom stráca svoje výživové vlastnosti. Je mierne sladkastá a osviežujúca. Veľmi chutná je vychladená a plnohodnotne vám doplní pitný režim. Ak sa už v mladom kokose nenachádza žiadna tekutina, rozrežte ho na dve polovice. Tak sa poľahky dostanete k dužine, ktorá sa dá vyškrabať napríklad lyžičkou. Následne ju môžete priamo zjesť, alebo použiť do smoothie nápojov, dezertov, kaší či iných pokrmov. V prípade, že sa dužinu z mladého kokosu nechystáte využiť maximálne do 12 hodín, najlepšie je zamraziť ju. Príliš rýchlo totiž oxiduje a znehodnocuje sa.

Bude vás zaujímať: Fotografka fotí zachránené zvieratá a vytvára nádherné príbehy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Milka Damašková 27.08.17 01:54

MD
karma
132.00

Váš článok ma potešil, nakoľko moje deti sú laktózovo intolerantné, neustále hľadáme nové spôsoby, ako doplniť hladinu vápnika. Kokosová voda je určite navyše veľmi chutná...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 27.08.17 08:04

SK
karma
114.00

noo, budem musieť zahrnúť do jedálnička, aspoň občas

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 27.08.17 12:52

karma
87.00

tak také zaujímavosti som fakt nevedela...

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 27.08.17 12:56

SK
karma
86.00

Cerstvy kokos som este neochutnala.... kokosovu vodu si veruze kupujem....najprv mi nechutila ale uz teraz som jej prisla na chut... odporucam ....a hlavne je velmi zdrava

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 27.08.17 15:17

karma
107.00

Kokos kupujeme cez zimu pravidelne,o vodu je bitka a chrúmeme aj tri dni.Mňamka.

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 27.08.17 23:28

IO
karma
96.00

Kokos patrí medzi naše oblúbené potraviny , ani som netušila , že je až taký prospešný :) mnam :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 29.08.17 15:00

AK
karma
100.00

kokosovú vodu som už pila ale kokos ešte nie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.11.17 23:20

JK
karma
100.00

Takto čerstvý som nejedla ani kokosové mlieko som nepila no slušný mám rada v zakuskoch

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní