Nahraďte klasické maslo za ghee!

Nahraďte klasické maslo za ghee!
  • 04.05.2016
  • Lucia Hausknechtová

Ak trpíte alergiou na laktózu zo svojho jedálnička musíte vyškrtnúť všetky mliečne výrobky ako sú syry, jogurty, tvaroh, smotana alebo maslo.Nahradiť maslo v kuchyni nie je jednoduché, a preto bezlaktózová a zdravá náhrada v podobe prepusteného masla nazývaného ghee je skvelou alternatívou. Túto pôvodom indickú surovinu môžete použiť ako zdravú náhradu za rôzne margaríny alebo maslo pri pečení a varení. 

Čo je ghee?

Ghee je prepustené maslo, ktoré sa najčastejšie využíva v indickej kuchyni. Tam ho považujú za elixír zdravia vďaka jeho veľkému množstvu pozitívnych účinkov na ľudský organizmus ako sú posilnenie organizmu, omladzujúce účinky či zlepšenie imunity. Je veľmi dobre stráviteľné a podporuje vstrebávanie všetkých živín.

Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom

Nahraďte klasické maslo za ghee!

Zdroj: Shutterstock®

Účinky na organizmus

Maslo ghee sa vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus zaraďuje medzi superpotraviny. Obsahuje vitamíny ako A, D, E a minerálne látky draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Posilňuje látkovú výmenu, chráni kostnú dreň a čistí cievy.

Medzi jeho ďalšie účinky patrí aj schopnosť regenerovať bunky a pomáhať pri silných bolestiach hlavy či kĺbov. Pri jeho konzumácii by ste však nemali zabúdať, že sa jedná o čistý nasýtený tuk, takže pri pečení alebo varení by ste ho mali používať s mierou. 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Nahraďte klasické maslo za ghee!

Zdroj: Shutterstock®

Príprava domáceho ghee

  • Do väčšieho hrnca vložíme obyčajné, nesolené maslo. Na malom plameni maslo rozpúšťame až kým sa úplne neroztopí. Maslo však nesmie vrieť.
  • Po približne 15 minútach sa začnú bielkoviny zrážať a maslo začne peniť. Trochu premiešajte a nechajte stále na slabom plameni variť.
  • Po 30 až 40 minútach sa maslo prečistilo a navrchu zostala číra žltá tekutina.
  • Na záver precedíme cez sitko a dáme na dve hodiny vychladnúť. 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Nahraďte klasické maslo za ghee!

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 04.05.16 19:21

SK
karma
114.00

o tomto masle som uz v minulosti nieco pocula, ale zatial som nevyskusala jeho pripravu, porozmyslam

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 05.05.16 07:41

SK
karma
86.00

laktozovu intoleranciu poznám, som alergik, veru už som rozmýšlala, že by som toto domáce ghee aj spravila ale akosi som na to pozabudla, tak teraz mám už aj príležitosť keď už viem ako sa má správne pripraviť..

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 05.05.16 12:36

MC
karma
109.00

Už naše staré mamy používali tzv. prepustené maslo.Teda nič nového pod slnkom,len si treba zaspomínať na staré dobré recepty.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 06.05.16 13:29

MZ
karma
92.00

nepoužívam aj keď som už o ňom čo to počula

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 14.05.16 22:33

AK
karma
100.00

je to starý recept našich mám a starých mám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní