Najčastejšie príznaky nedostatku kolagénu v organizme: Otestuj sa!

Najčastejšie príznaky nedostatku kolagénu v organizme: Otestuj sa!

Vedeli ste, že sa v ľudskom tele nachádza viac ako 20 rôznych typov kolagénu? Každá skupina kolagénu má svoje špecifické funkcie. Napríklad: určitý druh kolagénu je potrebný na udržanie zdravia vnútorných orgánov, zatiaľ čo niektoré typy kolagénu sú potrebné pre pleť a udržanie jej pružnosti.

Existuje však niekoľko dôvodov, prečo sa prirodzený kolagén vytráca z organizmu, v dôsledku čoho môžeme pozorovať jeho nedostatok a to prostredníctvom jasných signálov. Takýmto prvým a najčastejším dôvodom je starnutie. Dôvod, pre ktorý naša pleť začína strácať svoju elasticitu – dôvod, pre ktorý sa nám začínajú tvoriť vrásky. Ďalším dôvodom vytrácania kolagénu z organizmu je slnečné žiarenie, ktorému sa vystavujeme najmä počas letných slnečných dní. No opatrní by ste mali byť aj počas chladnejších dní, keď rovnako na zem dopadajú slnečné lúče, ktorým sme teda rovnako vystavovaní bez akejkoľvek ochrany.

Niekedy pôvodcom ochorení, ako je autoimunitné ochorenie (lupus, reumatoidná artritída) či ochorenie spojivového tkaniva, je degenerácia kolagénu. Avšak častokrát je to tá najposlednejšia možnosť pri hľadaní príčin daných ochorení.

Kolagén. Viete, čo ho robí takým dôležitým v organizme? Ak sa vo vašom organizme nenachádza dostatok kolagénu, máte viac ako len suché a popraskané pery! Rozpoznajte preto aj vy nedostatok kolagénu v organizme včas.

Pozri aj: Najčastejšie problémy s pokožkou: Vieš, čo ti zaručene pomôže?

kolagén a vrásky

Zdroj: Shutterstock®

1. Strata prirodzene hladkej pokožky

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo majú deti a dospievajúce deti prirodzene hladkú pokožku? Ak myslíte, že je to práve vďaka kolagénu, tak ste rozhodne trafili do čierneho. Mladistvá pleť s dostatkom kolagénu je prirodzene krásna, plná a pružná. Ako však človek starne, začne jeho telo spotrebovávať väčšie množstvo kolagénu, čím pleť stráca svoju plnosť, pevnosť, oblasť pod očami mení svoj vzhľad, na pleti sa začínajú vytvárať čierne bodky, akné a pod.

2. Bolesť kĺbov

Kolagén a bolesť kĺbov. Bolesť kĺbov a kolagén. Najčastejšou príčinou bolesti kĺbov je práve nedostatok kolagénu. Z tohto dôvodu ortopédi siahajú po kolagénových injekciách, ktoré pacientom pomáhajú zmierniť bolesť kĺbov a ich opotrebovanie. Ak sa z vášho tela vytráca kolagén, vaše väzy a šľachy sa začnú ťažšie pohybovať, čo spôsobuje ich opuch a stuhnutosť.

Prečo vzniká celulitída?

Zdroj: Shutterstock®

3. Prepadnutá pokožka

Kolagén dodáva pokožke pevnosť a jeho nedostatok môže spôsobiť jej „zvlnenie“ najmä v okolí zadku a stehien. Jednoducho povedané, nedostatok kolagénu v organizme spôsobuje celulitídu, ktorú dámy nerady ukazujú svetu. Ste to aj vy? Aj vy sa ešte stále zamestnávate natieraním drahých krémov na stehná a zadoček, no vôbec to nepomáha? Tak v tom prípade skúste svojmu telu doplniť kolagén.

4. Vypadávanie vlasov

Tenké vlasy, rýchlo sa mastiace vlasy či intenzívne a nadmerné vypadávanie vlasov – ďalšie indikátory nedostatku kolagénu v organizme. V dôsledku zníženého množstva kolagénu môže aj u vás dochádzať k štiepeniu končekov vlasov, môžu sa lámať a byť „nudné“.

Zaujme ťa: Kolagénové doplnky: Čo o nich musíš vedieť, kým ich užiješ?

účinky kolagénu na organizmus

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Inca Collagen

5. Problémy so zubami

Málokto vie, že kolagén zohráva dôležitú úlohu pri zakotvení zubov v ďasnách. Ak by sme to mali zjednodušiť, tak nedostatok kolagénu môže spôsobiť bolesť zubov, ale aj ich predčasné vypadnutie a opotrebenie.

potravinové zdroje kolagénu

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie zdroje kolagénu?

Medzi najlepšie zdroje kolagénu môžeme zaradiť stravu. Naša strava je zrkadlom nášho vnútra, preto je dôležité, čo dávame do svojich úst a organizmu. Čo teda zaradiť do svojho jedálnička? Najlepšími potravinovými zdrojmi kolagénu sú chia semiačka, citrusové ovocie, avokádo, paradajky, vajíčka, tekvicové semienka a pod. Čo však platí, tak nie vždy sú potravinové zdroje najlepším riešením pri nedostatku kolagénu. Úprimne povedané, niekedy obsahujú len zlomok toho, čo skutočne naše telo potrebuje. Práve preto ani potraviny nepredstavujú najlepší spôsob na dopĺňanie kolagénu, nakoľko neobsahujú potrebné množstvo kolagénu, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie vnútorných orgánov, pre naše kĺby, pleť a pod.

Ak pozorujete niektoré z vyššie spomenutých príznakov nedostatku kolagénu v organizme, je vhodné siahnuť po doplnkoch stravy, ktoré v jednej tabletke alebo v jednom zlatom vrecúšku obsahujú dennú dávku kolagénu potrebnú pre organizmus.

Neprehliadni: Tajomstvo krásy: Krehké a lámavé nechty zachrániš vďaka tomuto!

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

Zlaté vrecúško, hydrolyzovaný kolagén, nápoj bez chuti

Jedno zlaté vrecúško obsahuje 3000 mg účinného hydrolyzovaného kolagénu, ktorý má tvar trojitej špirály, čím je najpodobnejší tomu ľudskému. Pri tomto Bio-Aktívnom kolagéne platí, že najlepšiu službu pre vás spraví pri jeho pití, pretože len takto dochádza k jeho vstrebávaniu do organizmu a najlepšiemu pôsobeniu.

Ak ste teda spozorovali niektorý z vyššie spomenutých varovných signálov, mali by ste sa obrátiť na pomoc kolagénu. Inca Collagen, ktorý sme vyskúšali aj my v redakcii, vám doplní dennú dávku kolagénu, čo pri pravidelnom užívaní pocítite aj na svojej pleti, kĺboch, vlasoch ...


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Ľubica Šťastná 28.11.18 06:58

ĽŠ
karma
100.00

Škoda, že v tomto prípade potraviny nepredstavujú najlepší spôsob na dopĺňanie kolagénu.

  • 0
Odpovedať

Mária Beniačová 28.11.18 15:17

MB
karma
96.00

A škoda že je taký drahý :/

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 28.11.18 19:08

ZS
karma
100.00

ja si myslim ze kolagen sa da kupit aj lacnejsie... treba skusit nejake kilove balenie co uzivaju sportovci

  • 1
Odpovedať

Ľuba Reháková 02.12.18 17:16

ĽR
karma
-1.00

Joj ani test nepotrebujem, vidím, že mi kolagén chýba ... :(

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.12.18 19:23

DB
karma
117.00

ako vidím kolagén je veľmi dôležitý pre ľudské telo

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 11.12.18 16:13

karma
113.00

kolagen se snažím doplňovat, ale u mě by to musely být velké dávka, aby zabraly

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 14.12.18 20:51

ĽR
karma
-1.00

Ja sa snazim najst produkt s colagenom na plet a nejak sa mi nedari najst nic kvalitne.

  • 0
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 20.12.18 09:07

ĽS
karma
105.00

Taký "kolagénik" by sa veru už aj zišiel :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 28.12.18 22:02

MZ
karma
-1.00

Určite človek pocíti jeho nedostatok... o týchto zlatých vrecúškach viem, ale ešte som nemala možnosť ich vyskúšať :)

  • 0
Odpovedať

Marta Mihoková 09.01.19 10:49

MM
karma
106.00

Rada by som si ho kupila ale je trocha drahý

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 13.01.19 22:23

JP
karma
100.00

veru škoda že je taký drahý

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.04.19 17:15

JK
karma
100.00

Je dôležitý len škoda že taký drahý

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní