Registrácia Prihlásenie

Najlepšie slané recepty z lístkového cesta: Tieto musíš ochutnať!


Lístkové cesto milujeme – nielenže je úplne jednoduché na prípravu a vieme pomocou neho vykúzliť doslova čokoľvek, ešte má aj jedinečnú chrumkavú konzistenciu a chuť! Jednoducho – kde je lístkové cesto, tam je záruka niečoho naozaj vydareného a chutného, po čom sa doslova zapráši. Nehovoriac už o tom, že nám ani zďaleka nezaťaží žalúdok tak ako napríklad kysnuté cesto a môžete z neho rýchlo pripraviť tak raňajky či hlavné jedlo, ako aj dezert. Nechajte sa preto inšpirovať a pozrite sa s nami na tie najlepšie slané recepty z lístkového cesta!

Pozri aj: Toto sú najčastejšie chyby pri pečení. Dopúšťaš sa niektorých aj ty?

lístkové cesto s mozzarellou

Zdroj: Shutterstock®

Koláčiky z lístkového cesta s paradajkami a mozzarellou

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • paradajku
  • mozzarellu
  • vajce
  • strúčik cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Rozvaľkané cesto rozkrojte na osem rovnakých dielov a tie hneď preložte na plech s papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Najprv cesto popichajte vidličkou a dajte ho piecť na 230 °C, približne na 10 minút. Následne poukladajte na každý diel cesta plátok mozzarelly, plátok paradajky, osoľte a okoreňte, pridajte trošku cesnaku a vráťte do rúry asi ešte na 10 minút.

lístkové cesto plnené hubami

Zdroj: Shutterstock®

Plnené taštičky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • 2 cibule
  • 2 vajcia
  • 200 gramov húb
  • 100 gramov strúhaného syra
  • petržlenovú vňať a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Čerstvé huby, pokrájané na menšie kúsky, si poduste, sušené namočte do vody. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na panvici a po chvíli pridajte huby. Do misky vložte zmes z cibule a húb, syr, petržlenovú vňať , podľa chuti soľ a korenie. Keď máte zmes pripravenú, rozvaľkajte si lístkové cesto, nakrájajte na obdĺžniky, tie potrite rozšľahanými vajíčkami, naplňte zmesou a zaviňte do kornútkov. Opatrne ukladajte kornútky na plech s papierom na pečenie, vrch potrite opäť vajíčkom a pri teplote 200 °C pečte asi 15 minút.

Zaujme ťa: Kôpor voňavý: Prečo by ho mali jesť hlavne čerstvé mamičky?

salámové ružičky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Salámové ružičky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • suchú salámu
  • vajce
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Lístkové cesto si rozvaľkajte, nakrájajte na pásiky a potrite rozšľahaným vajíčkom. Každé koliesko suchej salámy si prekrojte na štvrtiny a tie poukladajte na pásiky tak, aby oblúčiky salámy kúsok prečnievali ponad cesto. Pásiky zrolujte akoby do ružičky a uložte na plech s papierom na pečenie. Vrch opäť potrite vajíčkom, podľa chuti dokoreňte a pečte na 180 °C, asi 15 minút.

slimáky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Slimáky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • šúľok taveného syra
  • šunkovú salámu
  • vajce
  • kápiu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Rozvaľkané cesto prekrojte na dva diely, každý z nich potrite taveným syrom, poukladajte šunku a kápiu, pokrájanú na pásiky a každý z dielov pevne stočte do rolády. Každú roládu rozkrájajte zhruba na pol centimetrové kúsky a uložte na plech s papierom na pečenie. Vrchy potrite rozšľahaným vajíčkom, podľa potreby dochuťte a pečte pri teplote 170 °C, asi 20 minút.

Zaujme ťa: Recept na levanduľovú limonádu: Uhas svoj smäd takto antistresovo!

tyčinky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Syrové tyčinky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • syr Niva
  • 100 gramov strúhaného syra (Eidam alebo Ementál)
  • vajce
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Lístkové cesto si rozvaľkajte a potrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte naň rozdrobenú Nivu, cesto preložte, opäť jemne rozvaľkajte, posypte strúhaným syrom a mierne okoreňte. Soliť už neodporúčame, nakoľko Niva je veľmi slaná. Opäť cesto preložte, rozvaľkajte najviac na pol centimetra, pokrájajte na pásiky a tie ešte stočte. Stočené pásiky poukladajte na plech s papierom na pečenie, potrite vajíčkom a nechajte piecť asi na 200 °C, najviac 10 minút.

lístkové cesto so špargľou

Zdroj: Shutterstock®

Špargľové tyčinky z lístkového cesta

Na prípravu budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • špargľu (uvarenú alebo v konzerve)
  • prosciutto (alebo šunkovú salámu)
  • plátkový syr
  • vajce
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Lístkové cesto si rozvaľkajte, odkrojte z neho asi trojcentimetrový pásik a šikmo (nie kolmo, skôr do tvaru písmena X) cez pásik preložte šunku, syr a napokon špargľu. Následne omotajte ingrediencie pásikom cesta tak, aby boli kompletne zavinuté. Takéto tyčinky uložte na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti pokoreňte. Ak ste použili prosciutto, už nesoľte. Pečte v rúre na 180 °C, zhruba 15 minút.

Bude ti chutiť: Najlepšia varená kukurica: Zisti zaujímavé fakty o tejto pochúťke!

recepty s lístkovým cestom

Zdroj: Shutterstock®

Lístkové cesto je dobré rozvaľkať najviac na pol centimetrovú hrúbku. Pri každom z uvedených receptov môžete kreovať, ako sa vám len zachce – napríklad navrch môžete posypať sezamové semienka, celú rascu alebo mak, prípadne čerstvú nasekanú bazalku. Cesto môžete potierať buď rozšľahaným vajíčkom alebo rozmiešaným žĺtkom s trochou mlieka. Všetko je na vašej chuti a fantázii. Dobrú chuť!

Neprehliadni: Top 3 najzdravšie koreniny: Spoznaj všeliek so skrytým potenciálom!


Návrat hore
Autor článku

18 komentárov

Mária Chromíková 08.07.18 12:45

MC
karma
109.00

Dobrá inšpirácia ...

  • 1
Odpovedať

Marta Mihoková 08.07.18 15:05

MM
karma
106.00

Určite dobré inšpirácie

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 08.07.18 15:27

PV
karma
89.00

Úžasné recepty.. Tie ružičky sú na pohľad také krásne ,škoda ich zjesť ;-) Ja robievam z lístk.cesta hocičo ,či na slano alebo na sladko .. Slimáčiky sú u nás na prvom mieste ,a potom makové rožteky , po tých sa len tak zapráši ..

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 08.07.18 19:42

MM
karma
111.00

slimáky aj tyčinky robievam, ale niet nad slanú roládu, zmizne skôr ako trvá príprava

  • 2
Odpovedať

Žofia Mažáriová 09.07.18 12:58

ŽM
karma
115.00

Jednoduché a chutné. Určite dáky recept vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 10.07.18 18:02

JU
karma
103.00

dobré inšpirácie na lístkové cesto, niektoré z nich mám aj odskúšané..

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 10.07.18 20:16

KK
karma
105.00

mám odskúšané všeličo na slano aj sladko, ale tie ružičky nie, určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 10.07.18 21:31

JK
karma
103.00

mňam hned ukazujem recepty priatelke

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 10.07.18 21:35

karma
108.00

Lístkové cesto tiež často využívam najmä kvôli rýchlej príprave.Recepty z článku si uložím a určite vyskúšam.Teraz v lete mám radšej takéto "cukrovinky" ,než nejaké krémové.

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.07.18 15:40

ĽU
karma
100.00

vyzeraju dobre

  • 1
Odpovedať

Marta Kendrová 18.07.18 07:10

MK
karma
91.00

Kúpujem hotové cesto chladené - rýchla príprava:)

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.07.18 11:36

MR
karma
91.00

taštičky plnené špenátom vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Daniela Revayová 19.07.18 22:04

DR
karma
104.00

Hmmm, ani neviem, ktore by som si vybrala, vsetky vyzeraju lákavo :-)

  • 1
Odpovedať

Andrea Petrušková 26.07.18 21:04

AP
karma
94.00

Už dávnejšie sa chystám niečo slané upiecť - a vy ste mi dali veľa typov na chutné slané dobroty.

  • 1
Odpovedať

Peter Maňák 01.09.18 21:54

PM
karma
104.00

Všetko sa zdá byť prudko jedlé, hlavne špargľové tyčinky.

  • 1
Odpovedať

Táňa Slahučková 10.09.18 23:43

TS
karma
104.00

Mňam, slané dobroty z lístkového cesta by u nás zmizli rýchlosťou blesku :)

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 01.12.18 00:59

ZS
karma
100.00

o takomto case by som asi nemala recepty citat, zacinam byt hladna :D

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beránková 06.02.19 13:05

ZB
karma
-1.00

wau, tie salámové ružicky vyzerajú super, no pridala by som k tomu tavený syr aspoň :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ako predĺžiť výdrž make-upu: 3 triky, ktoré sa oplatí vyskúšať!
Poradňa

Ako predĺžiť výdrž make-upu: 3 triky, ktoré sa oplatí vyskúšať!

  • 65
  • 4
  • 20.09.2019
Ľaničníkový olej: Ešte nepoznáš jeho jedinečné účinky? Rýchlo to naprav!
Zdravie

Ľaničníkový olej: Ešte nepoznáš jeho jedinečné účinky? Rýchlo to naprav!

  • 112
  • 0
  • 10.11.2019
Beauty Deo Elixirs – najjemnejšia starostlivosť o pokožku v podpazuší
Kozmetické novinky

Beauty Deo Elixirs – najjemnejšia starostlivosť o pokožku v podpazuší

  • 44
  • 1
  • 04.09.2019
TOPlist