Recept na pečenú tekvicu s kuracím mäsom. Vyskúšaj ešte dnes!

Pečená tekvica s kuracím mäsom

Ak už sa vám o tekviciach aj sníva, niet divu. Veď je práve ich sezóna a to nielen v kuchyni, ale aj pre obdivovateľov keltského sviatku Halloween. Vyrezávané tekvice však dnes prenecháme iným a radšej si pripravíme výborné a jednoduché jedlo. 

A navyše ulahodí nielen chuťovým pohárikom, ale aj oku, vďaka svojej pestrej farebnosti. Recept na pečenú tekvicu s kuracím mäsom, ktorý vám prinášame v nasledujúcich riadkoch, určite vyskúšajte ešte dnes!

Reklama

Prečo do jedálnička zaradiť sezónne tekvice?

Tekvice sú symbolom jesene a zároveň výživovou bombou, ktorá si právom zaslúži miesto vo vašom jedálničku. Hokkaido, muškátová či maslová tekvica sú bohaté na vitamín A, C, E a skupiny B, ale aj na draslík, horčík či betakarotén. Tieto látky podporujú imunitu, zdravie pokožky a zrak, pomáhajú pri detoxikácii organizmu a prospievajú tráveniu.

Tekvice sú zároveň nízkokalorické a výborne zasýtia. Vďaka jemnej, krémovej konzistencii a ľahkej orieškovej chuti sa dajú ľahko kombinovať so sladkými aj slanými jedlami. 

Výborne sa hodia do polievok, šalátov, prívarkov či na pečenie. Ich sezónnosť navyše zaručuje čerstvosť, nižšiu cenu a lokálny pôvod – a to sú výhody, ktoré sa určite oplatí využiť.

pečená tekvica
Shutterstock®

Ingrediencie na pečenú tekvicu s kuracím mäsom:

  • 1 hrnček na kocky nakrájanej tekvice hokaido
  • 80 g kuracích pŕs
  • 2 hrnčeky rukoly
  • 1 PL grilovacieho korenia
  • soľ a trochu olivového oleja

Na zálievku:

  • 1 PL horčice (ideálne dijonskej)
  • 1 PL rastlinného oleja (ideálne z vlašských orechov)
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL octu (ideálne vínneho)

Na posypanie:

  • 1 ČL sušeného oregana
Reklama

Postup prípravy pečenej tekvice s kuracím mäsom

Najprv si pripravte zálievku, aby mali chute dostatok času navzájom sa prepojiť. Horčicu, olej, med a ocot dôkladne vymiešajte a môžete odložiť do chladničky, kým pripravíte tekvicu a kuracie mäso. Kuracie prsia si nakrájajte na rezančeky alebo plátky, osoľte, pridajte grilovacie korenie a opečte buď na klasickej alebo na grilovacej panvici. 

Plech si vysteľte papierom na pečenie, uložte naň kocky tekvice, mierne osoľte, pokropte olivovým olejom. Tekvicu si upečte v predhriatej rúre na 190 °C. Doba pečenia by mala byť približne 30 minút. 

Tanier vysteľte rukolou, dajte na ňu vrstvu upečenej tekvice, prelejte pripravenou zálievkou a navrch poukladajte rezančeky ugrilovaných kuracích pŕs. Napokon podľa chuti posypte sušeným oreganom. Prajeme vám dobrú chuť.

šalát z pečenej tekvice
Shutterstock®

Tipy na servírovanie

Tento recept sa dá podávať ako teplý obed alebo aj ako vlažný šalát na večeru. Môžete ho pripraviť aj vopred a uložiť do chladničky – chutí skvele aj na druhý deň, takže sa hodí aj ako rýchly obed do práce či školy. V takom prípade odporúčame zálievku pridávať až pred samotným servírovaním, aby rukola zostala svieža.

Ak chcete jedlo ešte viac ozvláštniť, podávajte ho s kúskom domáceho kváskového chleba, pita plackami alebo s jemne koreneným kuskusom. V jesennom období sa k tomuto jedlu výborne hodí aj teplý bylinkový čaj alebo pohár jablkového muštu.

Odporúčania na obmeny receptu

  • Vegetariánska verzia: Vynechajte kuracie mäso a pridajte opečený syr halloumi, tofu alebo grilovanú fetu.

  • So zemiakmi: K tekvici pridajte na kocky nakrájané bataty alebo klasické zemiaky a pečte spolu.

  • S cviklou: Pre zaujímavý farebný a chuťový kontrast pridajte upečenú cviklu.

  • Chrumkavý topping: Posypte jedlo opraženými tekvicovými semienkami alebo vlašskými orechmi.

  • S omáčkou: Kuracie mäso môžete podávať aj s jogurtovo-cesnakovým dipom.

  • Zálievka na sladko: Nahraďte horčicu pomarančovou šťavou a medom pre sladšiu verziu šalátu.

  • Šalátová verzia: Pečenú tekvicu nechajte vychladnúť a servírujte ako ľahký šalát s rukolou, kozím syrom a orechmi.

Reklama

Sezónne tekvice ako inšpirácia na každý deň

Jesenné recepty môžu byť plné chuti, farieb a výživných látok – stačí len trochu kreativity. Pečená tekvica s kuracím mäsom je dôkazom, že zdravé jedlo nemusí byť komplikované ani časovo náročné. Okrem toho ponúka množstvo možností, ako ho obmieňať a prispôsobiť podľa svojej chuti či sezónnych surovín.

Zaradením tekvice do jedálnička podporíte svoje zdravie a zároveň si vychutnáte pokrmy, ktoré potešia zrak aj chuťové poháriky. Nechajte sa unášať vôňou pečenej tekvice a pripravte si jedlo, ktoré zahreje telo i dušu.

4/5 - 1 hlasov

3 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Daniela Balakova

Daniela Balakova

18.11.2018 17:01

Vypadaá to skvelo,určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

02.11.2018 20:49

Jednoduché na prípravu a chutné a zdravé na papanie.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.11.2018 07:12

Vyzerá naozaj lákavo, už len pripraviť..!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE