Ak už sa vám o tekviciach aj sníva, niet divu. Veď je práve ich sezóna a to nielen v kuchyni, ale aj pre obdivovateľov keltského sviatku Halloween. Vyrezávané tekvice však dnes prenecháme iným a radšej si pripravíme výborné a jednoduché jedlo.
A navyše ulahodí nielen chuťovým pohárikom, ale aj oku, vďaka svojej pestrej farebnosti. Recept na pečenú tekvicu s kuracím mäsom, ktorý vám prinášame v nasledujúcich riadkoch, určite vyskúšajte ešte dnes!
Prečo do jedálnička zaradiť sezónne tekvice?
Tekvice sú symbolom jesene a zároveň výživovou bombou, ktorá si právom zaslúži miesto vo vašom jedálničku. Hokkaido, muškátová či maslová tekvica sú bohaté na vitamín A, C, E a skupiny B, ale aj na draslík, horčík či betakarotén. Tieto látky podporujú imunitu, zdravie pokožky a zrak, pomáhajú pri detoxikácii organizmu a prospievajú tráveniu.
Tekvice sú zároveň nízkokalorické a výborne zasýtia. Vďaka jemnej, krémovej konzistencii a ľahkej orieškovej chuti sa dajú ľahko kombinovať so sladkými aj slanými jedlami.
Výborne sa hodia do polievok, šalátov, prívarkov či na pečenie. Ich sezónnosť navyše zaručuje čerstvosť, nižšiu cenu a lokálny pôvod – a to sú výhody, ktoré sa určite oplatí využiť.
Shutterstock®Ingrediencie na pečenú tekvicu s kuracím mäsom:
- 1 hrnček na kocky nakrájanej tekvice hokaido
- 80 g kuracích pŕs
- 2 hrnčeky rukoly
- 1 PL grilovacieho korenia
- soľ a trochu olivového oleja
Na zálievku:
- 1 PL horčice (ideálne dijonskej)
- 1 PL rastlinného oleja (ideálne z vlašských orechov)
- 1 ČL medu
- 1 ČL octu (ideálne vínneho)
Na posypanie:
- 1 ČL sušeného oregana
Postup prípravy pečenej tekvice s kuracím mäsom
Najprv si pripravte zálievku, aby mali chute dostatok času navzájom sa prepojiť. Horčicu, olej, med a ocot dôkladne vymiešajte a môžete odložiť do chladničky, kým pripravíte tekvicu a kuracie mäso. Kuracie prsia si nakrájajte na rezančeky alebo plátky, osoľte, pridajte grilovacie korenie a opečte buď na klasickej alebo na grilovacej panvici.
Plech si vysteľte papierom na pečenie, uložte naň kocky tekvice, mierne osoľte, pokropte olivovým olejom. Tekvicu si upečte v predhriatej rúre na 190 °C. Doba pečenia by mala byť približne 30 minút.
Tanier vysteľte rukolou, dajte na ňu vrstvu upečenej tekvice, prelejte pripravenou zálievkou a navrch poukladajte rezančeky ugrilovaných kuracích pŕs. Napokon podľa chuti posypte sušeným oreganom. Prajeme vám dobrú chuť.
Shutterstock®Tipy na servírovanie
Tento recept sa dá podávať ako teplý obed alebo aj ako vlažný šalát na večeru. Môžete ho pripraviť aj vopred a uložiť do chladničky – chutí skvele aj na druhý deň, takže sa hodí aj ako rýchly obed do práce či školy. V takom prípade odporúčame zálievku pridávať až pred samotným servírovaním, aby rukola zostala svieža.
Ak chcete jedlo ešte viac ozvláštniť, podávajte ho s kúskom domáceho kváskového chleba, pita plackami alebo s jemne koreneným kuskusom. V jesennom období sa k tomuto jedlu výborne hodí aj teplý bylinkový čaj alebo pohár jablkového muštu.
Odporúčania na obmeny receptu
- Vegetariánska verzia: Vynechajte kuracie mäso a pridajte opečený syr halloumi, tofu alebo grilovanú fetu. 
- So zemiakmi: K tekvici pridajte na kocky nakrájané bataty alebo klasické zemiaky a pečte spolu. 
- S cviklou: Pre zaujímavý farebný a chuťový kontrast pridajte upečenú cviklu. 
- Chrumkavý topping: Posypte jedlo opraženými tekvicovými semienkami alebo vlašskými orechmi. 
- S omáčkou: Kuracie mäso môžete podávať aj s jogurtovo-cesnakovým dipom. 
- Zálievka na sladko: Nahraďte horčicu pomarančovou šťavou a medom pre sladšiu verziu šalátu. 
- Šalátová verzia: Pečenú tekvicu nechajte vychladnúť a servírujte ako ľahký šalát s rukolou, kozím syrom a orechmi. 
Sezónne tekvice ako inšpirácia na každý deň
Jesenné recepty môžu byť plné chuti, farieb a výživných látok – stačí len trochu kreativity. Pečená tekvica s kuracím mäsom je dôkazom, že zdravé jedlo nemusí byť komplikované ani časovo náročné. Okrem toho ponúka množstvo možností, ako ho obmieňať a prispôsobiť podľa svojej chuti či sezónnych surovín.
Zaradením tekvice do jedálnička podporíte svoje zdravie a zároveň si vychutnáte pokrmy, ktoré potešia zrak aj chuťové poháriky. Nechajte sa unášať vôňou pečenej tekvice a pripravte si jedlo, ktoré zahreje telo i dušu.
 
         
         
                     
         
                     
         
                 
             
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        