Navštív Burgas a jeho okolie! Vychutnáš si more i mestskú turistiku

Navštív Burgas a jeho okolie! Vychutnáš si more i mestskú turistiku

Bulharsko patrí medzi veľmi obľúbené letné destinácie. Niet sa však čomu čudovať. Táto krajina totiž ponúka nielen množstvo krásnych pláží, ale aj miest. A to všetko za naozaj prijateľné ceny. Ak radi cestujete, spoznávate nové kultúry, navštevujete historické pamiatky a dych vyrážajúce miesta, no chcete si tiež chvíľku oddýchnuť pri mori na piesočnej pláži, máme pre vás jeden tip.

Takúto kombináciu vám poskytne Burgas. Toto bulharské mesto vás navyše vôbec nebude obmedzovať v pohybe. Autobusom sa môžete vybrať preskúmať ďalšie bulharské pláže, mestá či historický Nesebar. Loďou z miestneho prístavu sa zase dostanete na blízky ostrov, a to za pár eur. Viac sa o tomto krásnom mieste dozviete v nasledujúcom článku.

Kde leží Burgas?

Burgas je mesto, nachádzajúce sa na východe Bulharska, a to na brehu Čierneho mora. S počtom obyvateľov cez 210 tisíc ide o štvrté najväčšie bulharské mesto. Medzi tie väčšie patrí ešte Varna, Plovdiv a Sofia, hlavné mesto krajiny. Na území dnešného Burgasu stálo kedysi mesto Pyrgos, založené starými Grékmi, ktorí na pobreží vybudovali opevnenie. Tí tiež údajne postavili i pôvodný prístav. Svoj dnešný názov dostalo mesto až v 17. storočí.

Začiatkom 20. storočia sa v Burgase dostaval aj moderný prístav, vďaka ktorému sa v meste rozvinul obchod. V súčasnej dobe je mesto tiež charakteristické medzinárodným letiskom. Sem prilietavajú dovolenkári, mieriaci do všetkých okolitých stredísk, napríklad do Pomoria, Sozopolu či na Slnečné pobrežie.

Pozri aj: Kivi ako najlepší zoštíhľujúci prostriedok: Ako to dokáže?

centrum Burgasu

Zdroj: Shutterstock®

Čo môžete čakať?

Či už vycestujete do Burgasu sami alebo s cestovnou kanceláriou, nebudete ľutovať. Privíta vás totiž pekne upravené a moderné mesto, o ktoré sa miestni zjavne dobre starajú. Nečakajte typické prímorské letovisko, plné obchodov so suvenírmi! I keď tie tam, samozrejme, nájdete tiež. Naopak, môžete sa tešiť na nekonečné pešie zóny, námestia a parky. Tie sú zaplnené nielen turistami, ale aj domácimi, ktorí sú skutočne priateľskí.

V uliciach Burgasu sa však stretnete i so štvornohými chlpáčmi. Všade totiž pobehujú mačky najrozličnejších farieb, o ktoré sa starajú priamo domáci. Ak hovoríme o miestnej faune, zabudnúť nemôžeme ani čajky, ktoré sú od vás schopné vyžobrať i posledný kus kebabu. Ak by ste si chceli oddýchnuť od mestského ruchu, príjemné ticho vám poskytnú viaceré parky. Tie vytvárajú dlhý pás zelene, lemujúci takmer celé pobrežie mesta. V prípade, že zatúžite po slnku a vode, neváhajte sa vybrať na rozsiahlu piesočnatú pláž!

Odporúčame: Posledný mesiac tehotenstva: Čo ťa ešte pred samotným pôrodom čaká?

mapa burgasu

Zdroj: Shutterstock®

Vyberte sa na potulky mestom!

Centrum Burgasu zvládnete prejsť peši v podstate za jeden, prípadne dva dni. Neváhajte si v turistickom centre vypýtať mapu. Následne sa môžete smelo vybrať na potulky mestom. Určite sa zastavte pri Katedrále sv. Cyrila a Metoda. Ide o jeden z najkrajších kostolov v Bulharsku. Bol postavený v rokoch 1897 až 1907 a navrhol ho taliansky architekt Ricardo Toscani. Podobných menších i väčších kostolíkov a katedrál sa tu však nachádza mnoho.

Spomenúť môžeme ešte Chrám sv. Panny Márie či Kláštor sv. Ivana Rilského. Akýmsi srdcom Burgasu je bezpochyby námestie Troykata, ktoré je plné podnikov i pouličných umelcov. Centrum Burgasu je tiež charakteristické veľkým množstvom pamätníkov. Navštíviť môžete i archeologické múzeum. V jednej z bočných ulíc rozsiahlej pešej zóny zase narazíte na zaujímavú sochu v tvare gramofónu.

TIP: Ak navštívite Burgas v júli, určite zájdite na festival sôch z piesku! Už od roku 2008 sa koná v parku s názvom Ezeroto. Samotné sochy sú však pre návštevníkov prístupné aj po zvyšok sezóny.

Svätá Anastázia

Zdroj: Shutterstock®

Nezabudnite na Svätú Anastáziu!

Ak sa rozhodnete navštíviť Burgas, určite by ste nemali vynechať výlet na maličký ostrov, nazvaný Svätá Anastázia, ktorý dýcha históriou. Od mesta je vzdialený približne 6,5 km. Niekoľkokrát denne vás tam i naspäť odvezie menšia loď, ktorá vyráža z miestneho prístavu. Cesta pre dospelú osobu stojí mimo sezóny 10 BGN a počas sezóny 12 BGN, čo je v prepočte asi 5 až 6 eur. V prípade záujmu si však miesto musíte deň vopred zarezervovať telefonátom alebo emailom.  

Cesta trvá okolo 30 minút. Keďže je toto miesto skutočne malé, domáci sa snažia  obmedziť množstvo turistov a ich dĺžku pobytu na ostrove. Na prehliadku Svätej Anastázie máte dve hodiny, čo je však dostatočne dlhá doba. Môžete sa poprechádzať takmer po celom obvode ostrova a nasať krásy okolia alebo zájsť do malého múzea. Taktiež je tu kostolík a reštaurácia. Nachádzajú sa tu však i menšie ubytovacie zariadenia, ktoré ponúkajú turistom možnosť prespania.

Pozri aj: Nutričná podvýživa: Zisti, čo všetko má na svedomí

stravovanie v Burgase

Zdroj: Shutterstock®

Ochutnajte i miestnu kuchyňu!

Pri potulkách mestom si nezabudnite dopriať aj niečo dobré pod zub! Na každom rohu nájdete reštauráciu alebo stánok s občerstvením. Ceny v podnikoch sú približne rovnaké ako u nás. Na jedálnom lístku nájdete mnohé druhy polievok, ryby, šaláty, cestoviny aj pizzu. Pouličné jedlo je ešte lacnejšie. Kebab či kúsok pizze dostanete v podstate za pár drobných. Skvelou pochúťkou sú smažené grundle, ktoré zoženiete najmä v stánkoch pri pobreží.

Ide o malé vysmážané rybičky rôznych druhov, ktoré sa pred naložením do oleja obaľujú v múke, škrobe a soli. Tieto rybky sa jedia v celosti. Môžete si ich vychutnať samotné alebo s porciou hranolčekov. Nezabudnite si ich pokvapkať citrónom! Miestni predavači tiež turistom často ponúkajú lokum. Ide o cukrovinku, ktorá je typická pre Turecko i balkánske krajiny. Vyrábajú ju v rozličných príchutiach.    

Pozri aj: Ako na pestovanie muškátov? Toto tajomstvo musíš rozhodne poznať!

pamiatky v Nesebare

Zdroj: Shutterstock®

Preskúmajte aj okolie!

Ak už v Burgase prejdete všetko zaujímavé a nebude sa vám chcieť máčať v mori, neváhajte vyraziť do okolia. Z autobusovej stanice pravidelne jazdia linky do Nesebaru, Sozopolu, Varny či na Slnečné pobrežie. Varnu navštívte, ak chcete zažiť atmosféru ešte väčšieho bulharského mesta. Pozrieť sa môžete napríklad na Katedrálu Zostnutia presvätej Bohorodičky. V najväčšom a najobľúbenejšom letovisku v Bulharsku, ktorým je Slnečné pobrežie, si zase môžete vychutnať nádhernú rozsiahlu pláž a promenádu s množstvom obchodov.

Nesebar

Zdroj: Shutterstock®

V prípade, že sa chcete nadýchať trocha histórie, nasmerujte si to rovno do Nesebaru. Toto malé mestečko sa nachádza na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Po historických uličkách očarujúceho Nesebaru sa môžete túlať pokojne aj celý deň.

Je tu veľké množstvo zachovaných pamiatok i kostolov, a to ešte z obdobia antiky. V Nesebare nezabudnite navštíviť Kostol svätých archanjelov Michala a Gabriela aj drevený veterný mlyn, nachádzajúci sa na hrádzi, ktorá spája ostrov s pevninou.

Odporúčame: Horká čokoláda: Myslíš, že vieš o nej naozaj všetko? Toto určite nie!

Zdroj foto: autorka článku


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Iveta Ondáková 17.06.18 17:36

IO
karma
96.00

Naozaj krásne mesto, mala som možnost navštívit, môžem len vrelo odporučit, Vcelku som bola viac krát v Bulharsku, no pochvalujem si aj pláže a krásne historické mestečko Sozopl.

  • -1
Odpovedať

Nikola Turková 18.06.18 12:13

karma
110.00

Dobrý deň, ďakujeme, že ste sa s nami podelili o vašu skúsenosť. Máte pravdu, Sozopol je vskutku krásne mesto. Oplatí sa vidieť. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 18.06.18 06:48

JP
karma
100.00

Mala som tú česť navštíviť toto mesto pred rokom, Burgas je mesto na spoznávanie. Cestovala som na vlastnú päsť, bez cestovky a videla som za 2 týždne toho dosť. Do Burgasu som priletela a odtiaľ som šla do Kiten, kde som mala na 2 týždeň zabezpečený hotel. Kiten je rodinné miesto. Odtiaľ som každý deň cestovala na jednotlivé známe pláže. Prímorsko známe a slovákmi najviac navštevované, ale sklamala ma pláž, bola špinavá. Odpadky a špaky, pre mňa neprípustné nakoľko tam bola kopa detí. Sozopol, jednotka so všetkých pláží. Najjemnejší piesok, je delený na starú a novú časť. Je tam oficiálna nuda pláž a nááádjerná marína. Pri Pomorí a burgase sa nachádzajú solné jamy, kde sušia a ťažia soľ. Ĺudia sa tam kúpu v takom blate, ktoré je však blahodárne na pokožku. Štípe to ako fras, ale uzdravilo to ekzémy a vyrážky. Nesebar, starý a nový... tam som videla z celého Bulharska dokonca kamienkovú pláž. Slnečné pobrežie je už pre mňa veľmi komerčná oblasť, kde to je len o baroch a plážach a zábave. Sveti Vlas, tam som bola ako na poslednom mieste...luxusná oblasť pre majiteľov jácht, tam sa asi bežný človek neubytuje, ak sa chce zmestiť do nákladov cca 400-500 eur na osobu. Bola som raz, videla som bolo super, ale druhýkrát by som si u rozmyslela Bulharsko. Čo sa týka pláže odporúčam Sozopol, čo sa týka spoznia mesta tak Burgas a Starý Nesebar.

  • 2
Odpovedať

Nikola Turková 18.06.18 12:17

karma
110.00

Dobrý deň, ďakujeme za podelenie sa s vašou osobnou skúsenosťou, aj za odporúčania, čo sa oplatí vidieť. S tým úplne súhlasíme. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 14.02.21 04:40

KS
karma
133.00

V Bulharsku som bola iba raz, konkrétne na Slnečnom pobreží a na výlete v Nesebare. Musím sa priznať, že Bulharsko ma veľmi neoslovilo. Cestovali sme autobusom 25 hodín, Slnečné pobrežie je skôr pre mladých ľudí, ktorý hľadajú zábavu, síce je tam piesková pláž, ale na môj vkus špinavá, rovnako aj voda. Ale Nesebar je krásne mestečko. Odvtedy som verná už iba Chorvátsku, ktoré ma nikdy nesklamalo :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní