Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!

Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!
  • 02.05.2020
  • Michaela Kožáková

Podľa rastlinného sveta delíme ľudí do troch kategórií. Prvú tvoria ľudia, ktorí sa rastlinám radšej vyhýbajú a v ich domácnostiach nájdete maximálne tak umelé sukulenty na toalete. Druhou skupinou sú jedinci, ktorí kvety majú radi, ale vždy ich buď prelejú, zabudnú vo výťahu pri sťahovaní alebo jednoducho sa o ne nedokážu postarať. No a nakoniec tu máme milovníkov všetkého, čo rastie zo zeme, čaká v pohároch s vodou, kvitne, raší, zakoreňuje sa. Ich domácnosť vyzerá ako botanická záhrada alebo jemne upravená džungľa. Najviac ich potešíte banánovníkom v črepníku alebo atlasom rastlín.

Neprehliadnite: Najväčšie chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?

Milovníci rastlín

Zdroj: pinterest.com

Aj vy patríte k skupine ľudí, ktorý si svoj život bez rastlín nevedia predstaviť? Zbožňujete kvety všetkých farieb, kaktusy všetkých tvarov a stromčeky rôznych výšok? Možno aj vy by ste najradšej za celú svoju výplatu nakúpili črepníky, hnojivo i rastliny. Niekedy si vám však zdá, že máte alebo ste už mali, respektíve že poznáte všetky možné rastliny a nemôže vás nič prekvapiť. My vás presvedčíme o tom, že sa mýlite. Máme pre vás niekoľko tipov na nádherné izbové rastliny, ktoré vám bude závidieť úplne každý. Niektoré z nich sú ťažko zohnateľné a ich ceny sa šplhajú vyššie ako u iných rastlín. Iné však nájdete v kvetinárstvach.

Predstavujeme vám neobyčajné izbové rastliny, ktoré nás úplne dostali. Ste pripravení?

Begónia

Zdroj: pinterest.com

Bodkovaná kráska

Jednou z najviac fotogénických izbových rastlín je Begonia maculata, tiež známa ako Begónia Polka Dot. Určite to nie tá, ktorú mala vaša babička v okne. Táto begónia upúta na prvý pohľad svojimi veľkými tmavo zelenými listami v tvare anjelského krídla, ktoré sú na vrchu zdobené bielo striebornými bodkami a na spodnej strane sú tmavo fialovo-červené. Akoby túto rastlinu niekto namaľoval. A viete čo? Starať sa o túto fešandu nie je vôbec žiadna veda. Stačí jej nepriame slnko a regulérna zálievka. Kúpiť ju môžete v mnohých záhradníctvach.  

Strelizia

Zdroj: pinterest.com

Nie, nie je to banánovník

Neskutočná rastlina, ktorá nás hneď zaujme. Strelitzia nicolai, ktorú prezývajú biely rajský vták, je najväčším z troch druhov strelície z Južnej Afriky. My poznáme jej oranžovú príbuznú Strelitziu reginae. Strelíciu nicolai tvorí zhluk niekoľkých vysokých a štíhlych kmeňov s distichóznymi korunami veľkých, kožovitých listov podobných banánovníku. Jej kvety sú modrej a bielej farby a pripomínajú vtákov. 

Jednu vec, na ktorú nesieme zabudnúť pri pestovaní tohto krásneho gigantu je, že rastlina neznesie ak sú jej korene v extrémne vlhkej pôde. Strelícia vkusne dopĺňa obývačky, hotelové haly, reštaurácie. Nenájdete ju v internetových ale i kamenných záhradníctvach. Jej cena sa pohybuje od dvadsať eur za devätnásť centimetrovú rastlinu.

Alokacia

Zdroj: pinterest.com

Slonie ucho

Alocasia zebrina, známa aj ako slonie ucho alebo africká maska, je veľmi neobvyklo vyzerajúca izbová rastlina. Jej listy sú šípovitého tvaru živo zelenej farby. Jej charakteristickým znakom sú vysoké, štíhle stonky so vzorom podobným zebre. Tento druh Alocasie je raritou v rastlinnom svete a je dokonalou výzvou pre všetkých milovníkov rastlín. Rastlina skôr preferuje čiastočný tieň, nemá rada priame slnko. Pôdu udržiavajte vlhkú, korene však nesmú byť premočené a namočené vo vode. Pozor, Alocasia je mierne jedovatá. Nájsť ju môžete v niektorých špecializovaných obchodoch. 

Monstera

Zdroj: pinterest.com

Vzácna svojho druhu

Rastlinu s názvom Monstera pozná asi každý z nás – veľké dekoratívne voskovité zelené listy so zárezmi a výrezmi po okrajoch. Táto kráska má až štyridsaťosem druhov. Jedným z najvzácnejších je Variegated Monstera alebo pestrofarebná Monstera. Nádherná rastlina, ktorej niektoré listy sú poprskané bielou farbou alebo dokonca celé sfarbené do biela. Variegated Monsteru len tak ľahko nenájdete. Jej cena sa pohybuje v stovkách eur. Priam zberateľský kúsok. 

Ďalším zaujímavým druhom je Monstera adansonii alebo Monstera švajčiarsky syr, opičia maska, ťahavá rastlinka s prederavenými listami.

Caladium

Zdroj: pinterest.com

Hravá farebnosť

Lákavo vyzerajúce kaládium, latinsky Caladium, sa čoraz viac objavuje v kvetinárstvach. Rastlina je charakteristická svojimi rôznofarebnými listami, pričom každý z kultivarov ponúka jedinečnú kombináciu farieb a kresieb. Kaládium je sezónna rastlina aj v trópoch, kde ju záhradníci sadia v jarných a letných mesiacoch. V domácom prostredí sa jej bude dariť na mieste s množstvom tepla, s dostatkom svetla, nie však na priamom slnku a s dostatočnou vlhkosťou. Táto tropická diva pochádzajúca z Brazílie ozdobí vašu domácnosť. Najlepšie je ju umiestniť pred jednofarebnú stenu, kde krásne vynikne a hneď upúta. 

Zaujme ťa: #PillowChallenge podľa celebrít: Skús zahnať nudu počas karantény!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 02.05.20 06:36

ĽŠ
karma
100.00

Jedným slovom - krásne!

  • 4
Odpovedať

Martina Zahoranová 02.05.20 11:53

MZ
karma
109.00

krásne kvetinky nemám doma žiadnu z nich ...

  • 4
Odpovedať

Mária Chromíková 02.05.20 15:57

MC
karma
109.00

Všetky kvetinky sú krásne najviac ma zaujala rastlina kaládium.

  • 4
Odpovedať

Mária Maxianová 02.05.20 18:52

MM
karma
100.00

som závislá od kvetov, ale niektoré vidím prvý krát, úžasné

  • 4
Odpovedať

Katarína Konečná 03.05.20 11:57

KK
karma
109.00

nádhera

  • 2
Odpovedať

Kristína Sekeráková 03.05.20 17:28

KS
karma
133.00

Krásne, hlavne pestrofarebná Monstera, mali sme ju doma, ale iba klasickú :-)

  • 5
Odpovedať

Soňa Kollárová 04.05.20 22:18

SK
karma
113.00

Krásne a zvláštne.

  • 2
Odpovedať

Mária Reibergerová 05.05.20 21:00

MR
karma
104.00

slonie ucho máme doma ale zaujala ma tá bodkovaná kvetinka - begónia

  • 3
Odpovedať

Darina Božiková 02.09.20 13:46

DB
karma
114.00

sú to krásne rastlinky.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 21.04.21 20:26

JK
karma
100.00

Krásne kvety nepoznám ich

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní