Nevieš si na nič spomenúť? Poradíme ti, čo so zhoršenou pamäťou

Nevieš si na nič spomenúť? Poradíme ti, čo so zhoršenou pamäťou

Kam som to len položila? Kde som len toho človeka videla? Ako sa vlastne volal? Kedy mám mať to stretnutie? A napokon: Čo som dnes vlastne raňajkovala? Aj vy si často kladiete tieto otázky a znepokojuje vás, že sa s nimi potýkate čím ďalej, tým častejšie? Alebo vám pamäť slúži ako švajčiarske hodinky, ale záleží vám na prevencii? V tom prípade ste práve otvorili ten správny článok, pretože vám ponúkneme pár užitočných tipov, čo so zhoršenou pamäťou a ako sa jej prípadne vyhnúť.

Nie je to len o veku

Porucha pamäti nie je výlučne záležitosťou vyššieho veku. Častokrát býva sprievodným javom ochorení, postihujúcich aj ľudí v strednom alebo dokonca mladom veku. Zlý vplyv na funkciu pamäti má však aj alkohol, samozrejme drogy, lieky, fajčenie, ako aj nevhodná strava. Predovšetkým na krátkodobú pamäť má mimoriadne negatívny dopad stres a nedostatok spánku. V dôsledku uvedených faktorov postupne degenerujú mozgové bunky. Pamäť človeku prestáva slúžiť ako má napríklad pri rôznych druhoch zápalov, pri depresii, úzkosti, nádoroch, cievnych ochoreniach, nefunkčnej štítnej žľaze a samozrejme, v prípade demencie a Alzheimerovej choroby.

Bude sa ti páčiť: Moringa olejodárna: Naozaj zázračná rastlina, ktorá vylieči rakovinu?

znížená funkcia pamäti

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré lieky najviac škodia pamäti?

Spomedzi liekov na pamäť najhoršie vplývajú benzodiazepiny, antihistaminiká, analgetiká a antidepresíva. Pritom porucha pamäti je buď mierna (problém spomenúť si na nejakú informáciu), stredná (problém spomenúť si aj na tie najjednoduchšie veci), až vysoká (problém spomenúť si na vlastné meno). Asi vám je viac, než jasné, že žiadny zázračný liek, ktorý by zrazu prinavrátil pamäť alebo dal aspoň do poriadku zhoršenú kondíciu pamäti, neexistuje. V rámci prevencie je však dôležité pamäť trénovať pravidelnými cvičeniami.

Čo môžete robiť pre lepšiu pamäť?

Vyhľadávajte intelektuálne podnety, zaujímajte sa o svoje okolie, udržujte si spoločenský kontakt, čítajte knihy, lúštite náročnejšie krížovky, pomáha aj sledovanie vedomostných súťaží či hranie vedomostných hier. Pokojne si založte denník a zapisujte si doň udalosti a zážitky z uplynulého dňa, čo vás donúti rozpamätať sa na všetko, aj to menej podstatné, z daného dňa. Dbajte taktiež o dostatok kvalitného spánku a pohybu, ideálne na čerstvom vzduchu.

zhoršená pamäť

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú potraviny, ktoré prospievajú pamäti:

  • avokádo
  • červené víno – maximálne dva deci denne
  • fazuľa
  • kukurica
  • olivy – zabezpečujú polynenasýtené mastné kyseliny rovnako ako vyššie uvedené potraviny
  • ryby
  • sója – je bohatá na takzvaný fosfatidylcholín, ktorý neprospieva len pamäti, ale aj koncentrácii

Neprehliadni: Recept od čitateľky: Vyrob si zázračný šalviový sirup!

ako si zlepšiť pamäť

Zdroj: Shutterstock®

Vo všeobecnosti posilnite príjem vitamínov B6, B12 (mäso, mliečne výrobky a vajcia), C a E (sója, rastlinné oleje a olivy), ako aj kyseliny listovej, antioxidantu resveratrol (červené víno) či omega-3 mastných kyselín (ryby). A teraz malá skúška vašej pamäti: Dočítajte tento článok, zatvorte oči a skúste si v duchu zopakovať napríklad čo najviac z uvedených odporúčaných potravín, ktoré prospievajú pamäti – koľko ste si ich zapamätali?

Odporúčame: Čo spôsobuje nedostatok selénu? Doplň ho telu týmito potravinami!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 18.10.18 05:01

ĽŠ
karma
100.00

Žiaľ, naozaj to nie je len o veku; užitočné tipy!

  • 2
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.10.18 15:21

MR
karma
109.00

poznám to..každodenný kolotoč k tomu starosti v práci a potom zabúdame

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 18.10.18 19:34

MM
karma
100.00

mám už vek, keď je dovolené aj trochu zabúdať, zaujímavé je, že si pamätám mená, čísla, čo som komu sľúbila a pod., mám len problém, kde som niečo položila alebo dobre schovala, na záhrade aj zasadila

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 04.12.18 19:48

ZS
karma
100.00

neviem ci neikto prekona moju zabudlivost... v praci sa mi raz stalo ze ma volali na dolne poschodie, povedala som do telefonu ze ok idem a ako truba som na to v momente ked som polozila telefon zabudla :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní