No-poo metóda umývania vlasov - ako na to?

No-poo metóda umývania vlasov - ako na to?
  • 18.10.2016
  • Claire Clairmont

Ak vám niekto povie, že si svoju korunu krásy neumýva šampónom, asi sa na neho v prvom momente zhrozene pozriete a v tom druhom si poťukáte prstom na čelo. Faktom je, že niektoré zaužívané zvyky spoločnosť mení len nerada a obzvlášť tie, ktoré sa týkajú hygieny. No súčasné trendy tak trošku diktujú návrat k prirodzenosti a všetkému, čo je pre nás a životné prostredie šetrnejšie, a tak sa v poslednom čase objavil aj trend čistenia vlasov inak, než klasickými šampónmi.

Tzv. no-poo metóda /odvodené od anglického slova shampoo/ je vhodná pre všetky typy vlasov a mala by priniesť pozitívne výsledky v mnohých oblastiach.

Čím teda umývať?

Prvou možnosťou sú tzv. čistiace kondicionéry. Neobsahujú sulfáty, takže vám nevytvoria na hlave kopu peny a bubliniek, ale čistia. Ak by ste chceli siahnuť po menej tradičných konzistenciách, skúste tuhé šampóny prírodných značiek alebo bahná a íly.

Odporúčame tiež: Správna starostlivosť o prirodzené vlnité vlasy

sprcha

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie vodou

Asi najjednoduchšia a najlacnejšia metóda. Umývajte si vlasy teplou vodou tak často, ako by ste to robili šampónom. Zo začiatku sa môžu zdať mastné, ale postupom času by sa mal tento jav minimalizovať. Stačí len vydržať.

Odporúčame tiež: Čo zaradiť do jedálnička pre krásne vlasy, pleť a nechty

jablčný ocot

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie vlasov z kuchyne

Skúsiť môžete aj sódu bikarbónu. Zmiešajte ju so šálkou teplej vody a umyte roztokom vlasy. Sóda bikarbóna má skvelé odmasťujúce účinky nielen na vlasy, ale aj pokožku hlavy. Následne pH pokožky upravte jablčným octom. Zmiešajte ho s vodou v pomere 1:4 a roztokom prepláchnite vlasy.

Mastné alebo suché?

Keď prejdete na "bezšampónové" umývanie vlasov, zo začiatku sa vám vlasy a pokožka hlavy môžu zdať príliš mastné alebo naopak príliš suché. Treba len vydržať – prechod na tento typ umývania vlasov býva občas náročný, ale chce to len trpezlivosť. Vlasy aj pokožka si musia na novú metódu čistenia doslova zvyknúť, ak ale vydržíte, výsledkom budú vlasy, aké ste ešte nemali.

Odporúčame tiež: Ako dodať vlasom lesk prirodzenou cestou?

dlhé vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Ako na styling?

So stylingovými prípravkami opatrne. Snažte sa používať tie na báze vody, ktoré z vlasov ľahko vymyjete. Kľudne sa ale pripravte aj na tú možnosť, že vaše vlasy budú časom v takej kondícii, že žiadne stylingové prípravky potrebovať už nebudete.

A aké sú benefity?

V prvom rade vylúčenie zbytočnej chémie, ktorá neprospieva ani ľudskému organizmu, ani životnému prostrediu. Okrem toho vaše vlasy by mali byť menej drsné, lesklejšie a hydratované. Ak si vlasy farbíte, farba vám vďaka vylúčeniu sulfátov vydrží dlhšie. A ako bonus miniete aj menej vody – a to sa tiež ráta.

Tak čo? Nájdete odvahu vyskúšať no-poo metódu aj vy alebo ostanete radšej pri starých dobrých šampónoch?

Odporúčame tiež: Ako môžeme chrániť svoje vlasy počas spánku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Mária Chromíková 18.10.16 09:41

MC
karma
109.00

za pokus to stojí.

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 18.10.16 10:19

SK
karma
114.00

...minulý rok som o tom čítala, tak som to aj odskúšala a bolo to zaujímavé, vydržala som pár týždňov, teraz mám šampón, ktorý je čisto prírodný - nepení, je to od Havlíkovaapoteka.sk a môžem povedať, ze sa nám veľmi páči, vlasy začínajú rásť aj nové...

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 18.10.16 12:36

IM
karma
100.00

dakujem za článok používali sme šampon proti lupinám ako značka Head & Shoulders no to bol horor čo sme z neho mali, lupín ako keby bola výchrica už som povedala, že ho nechcem ani vidiet a viem, že tento problém s tímto šanponom mali viacerí

  • 0
Odpovedať

Daniela Balakova 18.10.16 13:41

DB
karma
96.00

Zaujmavé,vyskúšam,za pokus to stojí.

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 18.10.16 15:29

TK
karma
105.00

používam roky šampón Head and Shoulders vždy si kupujem iný druh z tejto rady a vlasy si umývam každý deň, vyskúšal som aj iné značky ale vždy bol výsledok zlý, lupiny a mastné vlasy, preto nedám dopustiť na overenú klasiku je to síce samá chémia ale pomáha to.

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 18.10.16 18:33

LP
karma
81.00

no stoji za zvazenie, ale bala by som sa aby vlasy nepachli ako mastne, neumyte

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 10.11.16 23:00

karma
93.00

používam iba prírodné šampóny, nepenia tak ako tie plné chémie, ale čistia skvelo :) bez sulfátov, parabénov a iných škodlivých až nebezpečných vecí

  • 0
Odpovedať

simona vician 06.12.16 22:25

SV
karma
100.00

po velmi dlhej dobe som si umyla vlasy nie bio samponom ale klasickym sampon - hlavu mam po nom suchu,vlasy elektrizuju a vlas je tensi

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 12.12.16 14:27

ľO
karma
-1.00

Sadol mi tento článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní