Osvedčené tipy ako sa zbaviť zápalu močových ciest

Osvedčené tipy ako sa zbaviť zápalu močových ciest
  • 17.01.2017
  • Martina Berešová

Týmto ochorením občas trpí takmer každá druhá žena a ak naň raz ochoriete, je veľmi veľká pravdepodobnosť, že sa znovu vráti.

Ženy sú totiž oveľa náchylnejšie na choroby močového traktu než muži. Je to kvôli našej biologickej predispozícii. A aj keď je toto ochorenie naozaj nepríjemné a mnohé z nás počas týchto dní nevedia fungovať, na základe týchto tipov vieme bolesť a nepríjemné pocity potlačiť.

Zápal močových ciest je ochorením, ktoré môže zasiahnuť močovú rúru, močový mechúr alebo až obličky. Ak nás zápal postihne, sprevádzajú ho naozaj nepríjemné pocity, pálenie, kŕče a bolesti. Preto je veľmi dôležité naozaj včas začať s opatreniami, aby sme dokázali tej hroznej bolesti predísť a zredukovať tak zápal. Čím skôr sa totiž vyhneme rozšíreniu zápalu až na obličky, tým lepšie.

Návšteva lekára by mala byť samozrejmosťou. Zápal totiž treba liečiť ihneď, aby sa nerozšíril. Na základe vyšetrenia lekár zistí závažnosť zápalu, a tak vám nasadí vhodné lieky na liečbu. Ako pomôcť liečeniu zápalu aj doma?

Odporúčame tiež: 10 najčastejších príčin bolesti zubov

Osvedčené tipy ako sa zbaviť zápalu močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

1. Dostatočná hydratácia

O tom, že máme denne prijať minimálne dva litre vody, vie každá z nás. Pri zápale močových ciest je však potrebné si uvedomiť, že naše telo so zápalom bojuje. Pre vyplavenie škodlivých baktérií z organizmu preto potrebujeme zvýšiť príjem vody a dostatočne hydratovať náš organizmus. Vodu majte vždy pri sebe, najlepšia je samozrejme čistá pitná voda. Netreba však zabúdať aj na rôzne urologické čaje, kde sú obsiahnuté liečivé bylinky a najmä brusnice.

2. Vyhýbanie sa istým potravinám

Pri zápalovom ochorení močových ciest je veľmi nutné uvážiť, ktoré potraviny či nápoje sú tie vhodné. Alkohol, sladkosti, citrusy, káva, čokoláda, príliš pikantné či korenené jedlo alebo sladené vody, to všetko by malo byť počas ochorenia tabu. Všetky spomenuté produkty totiž dráždia náš mechúr, čím si spôsobujeme ešte väčšiu bolesť.

Zohľadniť treba tiež naše oblečenie. Úzke džínsy či čokoľvek tesné nás zbytočne tlačí a zabraňuje prúdeniu vzduchu. Najvhodnejšie sú voľné nohavice či legíny, najideálnejšie však pyžamové nohavice a zostať v posteli v teple.

Odporúčame tiež: Ako sa zbaviť tuku na brušku?

Osvedčené tipy ako sa zbaviť zápalu močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

3. Teplo

Termofľaša by v tomto prípade mala byť vaším najlepším priateľom. Priložte termofľašu na vaše podbruško, čím pomôžete svalom uvoľniť sa a predídete tak nepríjemným kŕčom a zmiernite zápal. Naopak, vyhýbajte sa zdĺhavým sedavým kúpeľom.

4. Častejšia návšteva toalety

Pri zápale močových ciest máme veľmi časté nutkanie navštíviť toaletu. To je dobré robiť v prípade, že prijímate dostatok vody a telo má čo vylučovať. Zadržiavať moč totiž nie je zdravé a nepomáha nám to pri liečbe. Avšak ani pri sebemenšom nutkaní netreba panikáriť. Toaletu navštevujte s istou frekvenciou, aby ste tak vyplavili baktérie z močového traktu. 

Odporúčame tiež: Ako správne posilniť imunitu otužovaním

Osvedčené tipy ako sa zbaviť zápalu močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

6. Petržlenový čaj

Petržlen, najmä jeho vňať, je diuretikum, takže pomáha vyplavovať škodliviny z močového traktu. Pripravte si maximálne dve šálky čaju denne, čím zrýchlite liečbu vášho zápalu.

5. Pomôže aj jedlá sóda

Jedlá sóda nie je práve najlákavejšia. Avšak ak ju rozriedite s vodou, pomôžete tak váš organizmu zbaviť prekyslenia, pretože sóda má zásadité účinky. Tým pomáha redukovať nepríjemné pálenie pri močení, pretože robí moč menej kyslým. Stačí sódu rozriediť v pomere 1 lyžička sódy na 2 deci vody a vypiť raz ráno a raz večer.

7. Brusnice a brusnicový džús

Tu si však treba dávať pozor, aby sme si nevyberali sladené výrobky. To platí ako pri brusniciach, tak pri džúsoch. Bežné džúsy totiž obsahujú veľa cukru a sú riedené. Preto je dobré zohnať si v zdravej výžive 100% brusnicový džús. Aj keď nechutí práve najlepšie, pomôže vám potlačiť zápal.

Odporúčame tiež: 4 znaky, že vaše telo potrebuje nutne detox

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Maxianová 17.01.17 21:17

MM
karma
100.00

všetky tieto tipy poznám, trpím na toto ochorenie už roky

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 18.01.17 11:12

IM
karma
100.00

dakujem za článok prakticky toto všetko už viem kto to máva tak sa o toto zaujma

  • 1
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.01.17 15:59

MZ
karma
-1.00

Dobré rady :)

  • 0
Odpovedať

Alena Mattová 28.01.17 21:00

AM
karma
-1.00

dobre vedieť,čo všetko pomôže

  • 0
Odpovedať

Magda Bubnášová 28.01.17 21:18

MB
karma
-1.00

dobré rady a aj niektoré mám aj oskúšané

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní