Ovocie dula: Ešte pred pár rokmi bežné ako jablká. Ako je to dnes?

Ovocie dula: Ešte pred pár rokmi bežné ako jablká. Ako je to dnes?

Vedeli ste, že slovo dula má viacero významov? Okrem ženy, ktorá sprevádza budúce mamičky pred, počas aj po pôrode, je dula tiež pozoruhodné, no takmer zabudnuté ovocie. A práve na túto dulu, rastúcu na strome, sa dnes pozrieme. Dula by totiž nemala upadnúť do úplného zabudnutia. Pozrite sa, prečo!

S tým, ako sa šíri osveta o tom, čo je zdravé a čo nie (k čomu sa deň čo deň snažíme prispieť aj my v KAMzaKRASOU.sk), sa ľudia, ktorým skutočne záleží na svojom zdraví, čoraz viac obracajú na kvalitné potraviny. Ak do tejto skupiny patríte aj vy, vašej pozornosti by určite nemala ujsť dula – ovocie, ktoré bolo v časoch našich babičiek také bežné ako jablká.

Dula (Cydonia) však hlási svoj veľký návrat a preto sme sa rozhodli prizrieť sa tomuto ovociu bližšie. Dula je pomerne veľký žltozelený plod, špecifický svojou silnou a nezameniteľnou vôňou. Do istej miery napohľad pripomína jablko, ale naozaj len napohľad. Skôr by sme mohli povedať, že vizuálne pripomína akýsi hybrid jablka a hrušky.

Neprehliadni: Práca v záhrade lieči: Ako ti pomôže skvalitniť tvoj život?

čo je dula

Zdroj: Shutterstock®

Keďže dula potrebuje veľa slnka a tepla, aby vôbec bola schopná dozrieť, v rámci Slovenska sa pestuje prevažne v južných okresoch. Popularita tohto ovocia však zrejme postupom času klesala aj pre jeho tvrdosť. Ak by ste sa totiž rozhodli dopriať si surovú dulu, odtrhnutú priamo zo stromu, veľmi rýchlo by ste tento krok oľutovali. Za surova je dula horká, trpká a skutočne tvrdá.

Poviete si – čo je to teda za ovocie, keď sa nemôže jesť surové? Áno, uznávame, nie je to veľmi praktické, ale dulu si naozaj treba pred konzumáciou tepelne upraviť. Ako mávnutím čarovného prútika sa následne dula zmení na skvelé mäkké a sladké ovocie úplne jedinečnej chuti. Je to dôvod, pre ktorý naše babičky s obľubou pripravovali rôzne marmelády, lekváre, džemy, kompóty alebo mušty a vína z dúl. Takto upravená dula chutí naozaj vynikajúco.

ako spracovať duly

Zdroj: Shutterstock®

Dula a jej intenzívna jedinečná vôňa

Silným esom v rukáve duly je jej nádherná a výrazná aróma. Dovolíme si tvrdiť, že takú jedinečnú vôňu by mal problém vytvoriť aj svetovo uznávaný parfumér. Ide totiž o tú najkrajšiu vôňu, ktorá pripomína zmes jabĺk, vanilky a citrusových plodov. Dulu by ste len márne hľadali v bežných obchodoch s ovocím. Je to veľká škoda, pretože obsah tohto ovocia je naozaj pozoruhodný. V dule sa totiž nachádza množstvo vlákniny, vápnika, železa, nechýba jej ani horčík, vitamíny, triesloviny, pektín a kyselina pantoténová.

Zaujme ťa: Pesticídy v jedle: Takto jednoducho sa môžeš pred nimi ochrániť!

surová dula

Zdroj: Shutterstock®

Zaujímavosťou je, že dula sa nárečovo nazýva aj gdula, guňa či dokonca bižalma. Strom duly kvitne približne v tomto období (máj až jún) a rodí na jeseň. Pre starých Grékov bola dula symbolom lásky, zdravia, spojenia a plodnosti. Nazývali ju aj zlatým jablkom. Niet sa čudovať, veď dula, a to nielen u starých Grékov, ale dokonca aj u našich starých mám, bývala vyhľadávaným a osvedčeným liekom proti reume, kašľu, ale aj hnačkám či plynatosti. Dula zároveň reguluje činnosť čriev a znižuje vysoký cholesterol.

ako sa pestuje dula

Zdroj: Shutterstock®

Vypestujte si dulu samy!

Dula má naozaj široké využitie. Vo fytoterapii sa používajú semienka duly a celý plod sa dokonca vkladal do šatníka medzi oblečenie, aby jeho aróma odplašila nežiadúci hmyz, najmä mole. Ak sme vo vás vzbudili zvedavosť a záujem o toto unikátne ovocie, nie je nič ľahšie, než si zaobstarať ker duly, zasadiť ho na slnečné miesto, dopriať mu dostatok vlahy a už o dva či tri roky si môžete vychutnať zdravie zo záhrady, na ktoré naše babičky nedali dopustiť.

- Anketa

STRETLI STE SA UŽ OSOBNE S DULOU (OVOCÍM)?

Odpovedalo 18 ľudí  

Áno
78%
Nie
17%
Nie a ani som nevedel/a, že existuje
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marta Bujdošová 29.05.18 12:58

MB
karma
98.00

Mame ju v zahrade. Babky, ju davali do izieb, aby tam rozvoniavali a vyborny je z nej kompot a syr (zele)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní