Ovocie plné vitamínov – egreš

Ovocie plné vitamínov – egreš
  • 21.07.2016
  • Lucia Hausknechtová

  • 19
  • 7

Chutné egreše, ktorých sezóna práve prichádza sú vhodné nielen do letných dezertov či koláčov, ale aj do domácich zaváranín.

Hoci toto ovocie u nás nie je veľmi populárne, určite sa oplatí vyskúšať domáci egrešový džem alebo marmeládu. Skvelo sa hodia nielen na natieranie pečiva, ale aj do palaciniek či tortových korpusov.

Ako správne pestovať?

Egreš je ovocný ker pripomínajúci ker ríbezle, ktorý dorastá do výšky 1 – 1,5 m. Jeho plody sú malé oválne bobule, ktoré môžu byť zelenej, žltej alebo červenej farby. Táto dlhoročná rastlina patrí medzi teplomilné druhy, preto je ideálne vysádzať ju na slnečné miesta v záhrade. Dariť sa jej bude v neutrálnej alebo zásaditej pôde s dostatočným množstvom živín. 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Ovocie plné vitamínov – egreš

Zdroj: Shutterstock®

Krajšia pleť vďaka egrešom

Toto obľúbené letné ovocie ukrýva v sebe veľké množstvo vitamínov a minerálov. Egreše obsahujú vitamíny A, B, C, E, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a z minerálnych látok draslík, zinok, horčík, fosfor, mangán, vápnik, železo a sodík.

Do svojho jedálnička by ich mali zaradiť ľudia s vysokým cholesterolom a trpiaci srdcovo-cievnymi chorobami. Egreše pomáhajú pri osteoporóze, sú skvelou prevenciou proti vzniku rakoviny, podporujú trávenie a vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňujú imunitu. Pri vonkajšom použití vyhladzujú vrásky na pleti a majú priaznivý účinok pri hojení rán.

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Ovocie plné vitamínov – egreš

Zdroj: Shutterstock®

Domáci egrešový džem

Recept:

  • 500 g marhúľ
  • 500 g egrešov
  • 500 g želírovacieho cukru

Marhule umyjeme, vykôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Potom očistíme a umyjeme aj egreše. Všetko ovocie dáme do hrnca a varíme približne 10 minút. Postupne pridávame cukor a varíme ďalej. Keď je všetko ovocie rozvarené, horúci džem plníme do pohárikov. Nakoniec môžeme vysterilizovať pri 90 °C približne 10 minút.
 

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Ovocie plné vitamínov – egreš

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • 19
  • 7
Návrat hore
Autor článku

7 komentárov

21.07.16 18:44

karma
-1.00

Egreše sú vhodné, pre takých, ktorí majú zdravý žalúdok. Obsahuje milion semiačok a tvrdú kožku, ktorá dokáže dokonale podráždiť žalúdok. A ked ho zjete viac než je dobré, tak máte zápchu ako hrom.

  • 1
Odpovedať

Lucia Valková 22.07.16 05:50

LV
karma
104.00

Egreš je výborný,ale bohužiaľ niektoré deti dnes ani netušia,aké je to ovocie.

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 22.07.16 09:14

MG
karma
102.00

Milujem egreše a dá sa povedať, že v detstve som na nich vyrastala :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.07.16 16:58

SK
karma
115.00

egreše môj manžel priam zbožňuje,máme ich vysadené v záhrade

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 22.07.16 17:41

LK
karma
100.00

Asi začnem jesť egreše...

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 13:02

AJ
karma
-1.00

vždy si na nich u babky pochutnám :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 21.09.16 22:15

karma
-1.00

mňamka ;-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vlasy

Ako si umývať vlasy správne? Pozri, čo si doteraz robila zle!

  • 61
  • 8
  • 17.05.2020
Tvár

Ako vyzerať o pár rokov mladšie? Nechajte sa inšpirovať Japonkami!

  • 72
  • 4
  • 16.05.2020
Vlasy

TOP inšpirácie na drdoly: Ohúr elegantným či naopak hravým účesom!

  • 111
  • 5
  • 26.04.2020
TOPlist