Bez polievky si niektorí nevedia predstaviť svoj deň, iní ju takmer ignorujú. Pritom je dôležité povedať, že tento druh jedla sa v našom jedálničku nenachádza úplne bezdôvodne. Polievka napríklad pripraví telo na príjem hlavného jedla, a to je skutočne dôležitá vlastnosť.
Prečítajte si, prečo je tento tekutý pokrm v našej strave taký nevyhnutný. Rovnako prinášame zaujímavé informácie z histórie polievok, o ktorých ste možno ani len netušili!
Kde sa vlastne polievka vzala?
Polievka je zvyčajne teplý, tekutý až mierne hustejší pokrm, ktorý sa podáva ako predjedlo pred hlavným chodom. Pripravuje sa z rôznych ingrediencií, najčastejšie však zo zeleniny a mäsa.
Veľmi dôležité sú pri príprave aj rôzne koreniny, ktoré dopomáhajú k výslednej chuti. Pre väčšinu polievok je základnou surovinou voda, do ktorej sa pridávajú už spomínané prísady. História tohto tekutého pokrmu siaha ďaleko do minulosti. V dobe kamennej si ľudia varili vo vakoch zo zvieracích koží vodu so sobím či mamutím mäsom.
Sofistikovanejšiu prípravu polievok môžeme hľadať u starých Egypťanov či Rimanov. Z tejto doby zostal zachovaný napríklad recept na rímsky boršč. Postupom času sa rozširovala aj rôznorodosť ingrediencií, ktoré sa používali pri príprave polievok. Najskôr išlo o petržlen, mrkvu, pór, koriander či fenikel.
V stredoveku sa začínajú v polievkach používať i strukoviny. Z histórie je známa pivná polievka, ktorú konzumovali najmä chorí. Fenomén polievok sa rozrastal naprieč Európou a dostal sa i do Ameriky. Tam používali pri ich príprave najmä zemiaky, kukuricu či rajčiny. Ďalším pomyselným krokom vo vývoji polievok bolo vytvorenie ich instantnej verzie.
V roku 1772 si kapitán Cook na svoju cestu vzal polievku v kocke, ktorá bola pripravená dlhým varením vývaru. V podstate to pripomínalo dnešný bujón. O niečo neskôr prišli na trh s dehydrovanými polotovarmi známe spoločnosti ako Knorr či Maggi. Koncom 19. storočia pripravil chemik zo spoločnosti Campbell Soup aj polievku v konzerve. Tá sa preslávila vďaka známemu maliarovi Andymu Warholovi a jeho maľbám, na ktorých tieto polievky zobrazoval.
Shutterstock®Blahodarné účinky polievok
Nie je pravdou, že polievka nemá v našej strave žiadne opodstatnenie. Je to presne naopak. V prvom rade dokáže tento druh pokrmu telo príjemne zahriať. Čo je však dôležitejšie, pripravuje tráviaci systém na následné trávenie hlavného jedla. To znamená, že naštartuje žalúdočné šťavy a pohyb čriev.
Teplá polievka vytvára v žalúdku ideálne prostredie pre spracovanie tuhej potravy. Rovnako prebudí chuť k jedlu. Konzumáciou polievky pred hlavným jedlom sa tiež vyhnete skorému nástupu hladu. Napomáha totiž udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi dlhší čas.
Polievka predstavuje pre organizmus aj zdroj tekutín. Mnohí ľudia majú s dodržiavaním pitného režimu skutočný problém. Preto je polievka ideálnym pomocníkom pre doplnenie aspoň nejakého množstva tekutín. Taktiež pozitívne vplýva na správnu funkciu čriev.
Rovnako ako iné tekutiny, tak aj polievka prečisťuje črevá a uľahčuje cez ne pohyb natrávenej potravy. Tým napríklad predchádza zápche. Mnohé polievky, najmä tie farebné, majú antioxidačné účinky. Taktiež zabezpečujú prísun minerálnych látok, vitamínov, stopových prvkov a ďalších dôležitých látok. Živiny v polievke sú pritom dobre stráviteľné a vstrebateľné a organizmus ich dokáže ľahko využiť.
Zdravotné benefity podľa typu polievky
Kostné a mäsové vývary sú prirodzeným zdrojom minerálov, kolagénu a aminokyselín, ktoré podporujú črevá, imunitu aj regeneráciu. Pri dlhom varení sa do tekutiny uvoľňujú látky, ktoré bežná strava neposkytuje v tak koncentrovanej forme. Preto sa vývar odporúča pri únave, strese aj po fyzickej záťaži.
Zeleninové polievky zas ponúkajú vlákninu, antioxidanty a ľahko stráviteľné vitamíny. Keď sa zelenina varí, jej bunkové steny sa narušia, čo zlepšuje vstrebávanie niektorých živín. Sú ideálne pre ľudí, ktorí chcú odľahčiť trávenie alebo zvýšiť denný príjem zeleniny.
Strukovinové polievky sú sýte a výživovo bohaté. Obsahujú komplexné sacharidy a rastlinné bielkoviny, ktoré dodávajú stabilnú energiu a podporujú rovnováhu cukru v krvi. Vďaka prirodzenej hustote dokážu zasýtiť aj bez ťažkých prísad.
Shutterstock®Prečo polievka zasýti, hoci je tekutá
Aj keď pôsobí ľahko, polievka vďaka kombinácii teploty, tekutiny a vlákniny spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Tým vzniká dlhší pocit sýtosti ako pri suchých predjedlách alebo drobných snackoch. Polievka tak môže prirodzene znížiť množstvo hlavného jedla bez toho, aby človek cítil hlad.
Ďalším dôvodom je stabilizácia hladiny cukru v krvi. Teplá polievka pripraví tráviaci systém na príjem potravy a podporí plynulé spracovanie ďalšieho chodu. Vďaka tomu sa telo vyhne prudkým výkyvom energie či skorému hladu po jedle.
Prečo je polievka ideálna pri chorobe
Pri nachladnutí alebo viróze často klesá chuť do jedla, ale telo potrebuje tekutiny aj živiny. Polievka ponúka oboje – hydratuje, nezaťažuje žalúdok a zároveň dodáva minerály, ktoré sa pri chorobe rýchlejšie strácajú. Teplá tekutina navyše uľahčuje prehĺtanie a podporuje uvoľnenie hlienov.
Polievka tiež pomáha pri regenerácii. Obsah zeleniny či mäsa poskytuje vitamíny a aminokyseliny potrebné pre imunitný systém, pričom ľahká konzistencia nezaťažuje trávenie. Preto je často najlepšou voľbou v dňoch, keď telo potrebuje šetriť energiu.
Shutterstock®Akú polievku si naservírovať?
Receptov na tento druh tekutých pokrmov je nespočetne. Dalo by sa povedať, že pre rozličné krajiny a kultúry sú typické odlišné druhy polievok. Vo všeobecnosti ich však môžeme rozdeliť na číre a zahustené. Medzi číre polievky pratria primárne vývary z mäsa a zo zeleniny.
Mäso sa používa zvyčajne hovädzie či hydinové. Medzi takéto polievky môžeme zaradiť klasickú hovädziu či slepačiu polievku. Veľakrát sa do nich pridávajú ešte rezance či pečeňové knedličky. Obľúbené a rovnako časté sú aj zahustené polievky, ktoré majú skôr krémovejšiu konzistenciu. Zahusťujú sa napríklad zásmažkou, no často sa do nich pridáva i mlieko, smotana či surové vajcia.
Typickým príkladom sú polievky zo strukovín, kapusty alebo zemiakov. Tento druh polievok je v niektorých kultúrach chápaný ako hlavné jedlo, keďže je hustejší a viac zasýti. Doma pripravená polievka z kvalitných a čerstvých surovín je pre telo skutočným prínosom.
Ak pre nedostatok času na varenie chcete siahnuť po instantnej polievke, nezabudnite si v obchode dobre vybrať. V supermarketoch je skutočne bohatý výber týchto produktov, no skúste sa zamerať na tie, ktoré neobsahujú glutaman či konzervačné látky.
Malé zdravotné upozornenia v súvislosti s polievkami
Aj keď sú polievky zdraviu prospešné, niektoré môžu obsahovať príliš veľa soli. Silné vývary alebo instantné polievky môžu zvyšovať krvný tlak a spôsobovať zadržiavanie vody, preto je vhodné kontrolovať ich zloženie a soliť s mierou.
Pozor si treba dať aj na krémové polievky so smotanou, zásmažkou alebo veľkým množstvom tuku. Pre ľudí s intoleranciami môže byť problémom aj lepok, mlieko či vajcia, najmä v zahustených polievkach. Doma pripravená verzia je preto vždy najbezpečnejšia.
Teplé jedlo, ktoré má viac významov, než sa zdá
Polievka je jednoduchý pokrm, no jej prínosy siahajú od podpory trávenia až po posilnenie imunity a hydratácie. Ponúka ľahko stráviteľné živiny, zvyšuje sýtosť a umožňuje telu lepšie zvládnuť náročné dni, či už ide o rýchly obed, návrat po chorobe alebo potrebu zahriatia v chladnom počasí. Vďaka variabilite surovín môže byť každý tanier polievky úplne iný – a vždy prospešný.
Aktualizovaný článok: 24.11.2025