Polievka ako súčasť stravy: Pre toto ju nikdy nevynechaj!

prečo jesť polievku

Bez polievky si niektorí nevedia predstaviť svoj deň, iní ju takmer ignorujú. Pritom je dôležité povedať, že tento druh jedla sa v našom jedálničku nenachádza úplne bezdôvodne. Polievka napríklad pripraví telo na príjem hlavného jedla, a to je skutočne dôležitá vlastnosť.

Prečítajte si, prečo je tento tekutý pokrm v našej strave taký nevyhnutný. Rovnako prinášame zaujímavé informácie z histórie polievok, o ktorých ste možno ani len netušili!

Reklama

Kde sa vlastne polievka vzala?

Polievka je zvyčajne teplý, tekutý až mierne hustejší pokrm, ktorý sa podáva ako predjedlo pred hlavným chodom. Pripravuje sa z rôznych ingrediencií, najčastejšie však zo zeleniny a mäsa. 

Veľmi dôležité sú pri príprave aj rôzne koreniny, ktoré dopomáhajú k výslednej chuti. Pre väčšinu polievok je základnou surovinou voda, do ktorej sa pridávajú už spomínané prísady. História tohto tekutého pokrmu siaha ďaleko do minulosti. V dobe kamennej si ľudia varili vo vakoch zo zvieracích koží vodu so sobím či mamutím mäsom.

Sofistikovanejšiu prípravu polievok môžeme hľadať u starých Egypťanov či Rimanov. Z tejto doby zostal zachovaný napríklad recept na rímsky boršč. Postupom času sa rozširovala aj rôznorodosť ingrediencií, ktoré sa používali pri príprave polievok. Najskôr išlo o petržlen, mrkvu, pór, koriander či fenikel.

V stredoveku sa začínajú v polievkach používať i strukoviny. Z histórie je známa pivná polievka, ktorú konzumovali najmä chorí. Fenomén polievok sa rozrastal naprieč Európou a dostal sa i do Ameriky. Tam používali pri ich príprave najmä zemiaky, kukuricu či rajčiny. Ďalším pomyselným krokom vo vývoji polievok bolo vytvorenie ich instantnej verzie.

V roku 1772 si kapitán Cook na svoju cestu vzal polievku v kocke, ktorá bola pripravená dlhým varením vývaru. V podstate to pripomínalo dnešný bujón. O niečo neskôr prišli na trh s dehydrovanými polotovarmi známe spoločnosti ako Knorr či Maggi. Koncom 19. storočia pripravil chemik zo spoločnosti Campbell Soup aj polievku v konzerve. Tá sa preslávila vďaka známemu maliarovi Andymu Warholovi a jeho maľbám, na ktorých tieto polievky zobrazoval.  

polievky v konzerve
Shutterstock®

Blahodarné účinky polievok

Nie je pravdou, že polievka nemá v našej strave žiadne opodstatnenie. Je to presne naopak. V prvom rade dokáže tento druh pokrmu telo príjemne zahriať. Čo je však dôležitejšie, pripravuje tráviaci systém na následné trávenie hlavného jedla. To znamená, že naštartuje žalúdočné šťavy a pohyb čriev. 

Teplá polievka vytvára v žalúdku ideálne prostredie pre spracovanie tuhej potravy. Rovnako prebudí chuť k jedlu. Konzumáciou polievky pred hlavným jedlom sa tiež vyhnete skorému nástupu hladu. Napomáha totiž udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi dlhší čas.

Reklama

Polievka predstavuje pre organizmus aj zdroj tekutín. Mnohí ľudia majú s dodržiavaním pitného režimu skutočný problém. Preto je polievka ideálnym pomocníkom pre doplnenie aspoň nejakého množstva tekutín. Taktiež pozitívne vplýva na správnu funkciu čriev.

Rovnako ako iné tekutiny, tak aj polievka prečisťuje črevá a uľahčuje cez ne pohyb natrávenej potravy. Tým napríklad predchádza zápche. Mnohé polievky, najmä tie farebné, majú antioxidačné účinky. Taktiež zabezpečujú prísun minerálnych látok, vitamínov, stopových prvkov a ďalších dôležitých látok. Živiny v polievke sú pritom dobre stráviteľné a vstrebateľné a organizmus ich dokáže ľahko využiť.

Zdravotné benefity podľa typu polievky

Kostné a mäsové vývary sú prirodzeným zdrojom minerálov, kolagénu a aminokyselín, ktoré podporujú črevá, imunitu aj regeneráciu. Pri dlhom varení sa do tekutiny uvoľňujú látky, ktoré bežná strava neposkytuje v tak koncentrovanej forme. Preto sa vývar odporúča pri únave, strese aj po fyzickej záťaži.

Zeleninové polievky zas ponúkajú vlákninu, antioxidanty a ľahko stráviteľné vitamíny. Keď sa zelenina varí, jej bunkové steny sa narušia, čo zlepšuje vstrebávanie niektorých živín. Sú ideálne pre ľudí, ktorí chcú odľahčiť trávenie alebo zvýšiť denný príjem zeleniny.

Strukovinové polievky sú sýte a výživovo bohaté. Obsahujú komplexné sacharidy a rastlinné bielkoviny, ktoré dodávajú stabilnú energiu a podporujú rovnováhu cukru v krvi. Vďaka prirodzenej hustote dokážu zasýtiť aj bez ťažkých prísad.

polievka ako podpora trávenia
Shutterstock®

Prečo polievka zasýti, hoci je tekutá

Aj keď pôsobí ľahko, polievka vďaka kombinácii teploty, tekutiny a vlákniny spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Tým vzniká dlhší pocit sýtosti ako pri suchých predjedlách alebo drobných snackoch. Polievka tak môže prirodzene znížiť množstvo hlavného jedla bez toho, aby človek cítil hlad.

Ďalším dôvodom je stabilizácia hladiny cukru v krvi. Teplá polievka pripraví tráviaci systém na príjem potravy a podporí plynulé spracovanie ďalšieho chodu. Vďaka tomu sa telo vyhne prudkým výkyvom energie či skorému hladu po jedle.

Prečo je polievka ideálna pri chorobe

Pri nachladnutí alebo viróze často klesá chuť do jedla, ale telo potrebuje tekutiny aj živiny. Polievka ponúka oboje – hydratuje, nezaťažuje žalúdok a zároveň dodáva minerály, ktoré sa pri chorobe rýchlejšie strácajú. Teplá tekutina navyše uľahčuje prehĺtanie a podporuje uvoľnenie hlienov.

Polievka tiež pomáha pri regenerácii. Obsah zeleniny či mäsa poskytuje vitamíny a aminokyseliny potrebné pre imunitný systém, pričom ľahká konzistencia nezaťažuje trávenie. Preto je často najlepšou voľbou v dňoch, keď telo potrebuje šetriť energiu.

konzumácia polievok
Shutterstock®

Akú polievku si naservírovať?

Receptov na tento druh tekutých pokrmov je nespočetne. Dalo by sa povedať, že pre rozličné krajiny a kultúry sú typické odlišné druhy polievok. Vo všeobecnosti ich však môžeme rozdeliť na číre a zahustené. Medzi číre polievky pratria primárne vývary z mäsa a zo zeleniny. 

Mäso sa používa zvyčajne hovädzie či hydinové. Medzi takéto polievky môžeme zaradiť klasickú hovädziu či slepačiu polievku. Veľakrát sa do nich pridávajú ešte rezance či pečeňové knedličky. Obľúbené a rovnako časté sú aj zahustené polievky, ktoré majú skôr krémovejšiu konzistenciu. Zahusťujú sa napríklad zásmažkou, no často sa do nich pridáva i mlieko, smotana či surové vajcia.

Reklama

Typickým príkladom sú polievky zo strukovín, kapusty alebo zemiakov. Tento druh polievok je v niektorých kultúrach chápaný ako hlavné jedlo, keďže je hustejší a viac zasýti. Doma pripravená polievka z kvalitných a čerstvých surovín je pre telo skutočným prínosom. 

Ak pre nedostatok času na varenie chcete siahnuť po instantnej polievke, nezabudnite si v obchode dobre vybrať. V supermarketoch je skutočne bohatý výber týchto produktov, no skúste sa zamerať na tie, ktoré neobsahujú glutaman či konzervačné látky.

Malé zdravotné upozornenia v súvislosti s polievkami

Aj keď sú polievky zdraviu prospešné, niektoré môžu obsahovať príliš veľa soli. Silné vývary alebo instantné polievky môžu zvyšovať krvný tlak a spôsobovať zadržiavanie vody, preto je vhodné kontrolovať ich zloženie a soliť s mierou.

Pozor si treba dať aj na krémové polievky so smotanou, zásmažkou alebo veľkým množstvom tuku. Pre ľudí s intoleranciami môže byť problémom aj lepok, mlieko či vajcia, najmä v zahustených polievkach. Doma pripravená verzia je preto vždy najbezpečnejšia.

Teplé jedlo, ktoré má viac významov, než sa zdá

Polievka je jednoduchý pokrm, no jej prínosy siahajú od podpory trávenia až po posilnenie imunity a hydratácie. Ponúka ľahko stráviteľné živiny, zvyšuje sýtosť a umožňuje telu lepšie zvládnuť náročné dni, či už ide o rýchly obed, návrat po chorobe alebo potrebu zahriatia v chladnom počasí. Vďaka variabilite surovín môže byť každý tanier polievky úplne iný – a vždy prospešný.

Aktualizovaný článok: 24.11.2025

5/5 - 3 hlasov

18 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

27.02.2018 20:20

Domáci obed si bez polievky neviem už ani predstaviť.

Vaše meno:

janko komada

janko komada

19.12.2017 14:59

mám rádpoliekvy a doprajem si ju každý deň

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 17:57

polievočky, hlavne teraz cez zimné obdobie sú super

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

11.12.2017 07:39

Najradšej mám zeleninové polievky, ale aj tie klasické slovenské. Začala som hľadať recepty na rôzne zemiakové, kapustové, zo strukovín, bryndze, húb - veru, slovenská kuchárska kniha by bola plná polievok.

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

05.12.2017 19:34

bez polievky nemame kompletne jedlo, u nas idu vsetky mozne este i na veceru niekedy

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

30.11.2017 00:00

Polievka každý deň musí byť, niekedy aj tri dni tá istá, keď nám chutí :)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

27.11.2017 20:56

Obed bez polievky si veru ani neviem predstaviť- u nás jednoducho musia byť..

Vaše meno:

Alena Pagáčová

Alena Pagáčová

26.11.2017 16:54

ja zjem všetky polievky, len je horšie moje detičky k tomu donútiť :-)

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

27.11.2017 00:11

Dobrý deň, tak v takom prípade držíme palce. Snáď si niektoré z polievok obľúbia i vaše deti. Želáme pekný deň :)

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

26.11.2017 08:00

polievky máme radi, no nemusia byť každý deň..

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

25.11.2017 20:47

Polievky varím pravidelne a dbám na to aby ich jedli aj moje dve deti.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.11.2017 19:26

polievka vždy musí byť :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.11.2017 17:39

varím polievky po celý rok, teraz v zime hlavne husté, také desiatové, ktoré zasýtia aj zahrejú

Vaše meno:

benynka

benynka

24.11.2017 14:35

mám rada polievky a to všetky druhy či vývary alebo zaprážané so smotanou aj bez a na dovolenkách ochutnávam všelijaké mne neznáme druhy a veru sa aj opýtam ako sa to varí

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

24.11.2017 13:56

Milujeme ich, najme v zime, prehrievaju.

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

24.11.2017 12:52

Moja rodina polievku miluje. Polievka u nás musí byť. Syn skôr oželie hlavné jedlo, ale polievka musí byť.

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

27.11.2017 00:10

Dobrý deň, tak to je skutočne výborné. Polievka je naozaj veľmi potrebná a urobí pre telo veľa dobrého. Želáme pekný deň :)

Mária Chromíková

Mária Chromíková

24.11.2017 12:38

Polievka je u nás základom každého obeda.

Vaše meno:

Mária Terefenková

Mária Terefenková

24.11.2017 10:09

Musím tento druh jedla zaradiť do jedálnička častejšie.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

24.11.2017 08:29

u nás doma "idú" všetky druhy polievok

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE