Portréty slávnych žien – Britská kráľovná Viktória

Portréty slávnych žien – Britská kráľovná Viktória
  • 18.11.2016
  • Ján Hamrák

Svojej krajine vládla viac ako dve generácie, dlhšie ako ktokoľvek pred ňou. Viac ako 63 rokov. Viktória sa stala symbolom svojej doby, ktorá ostatne dodnes nesie jej meno – viktoriánska. Kráľovná na dobových fotografiách a portrétoch vyzerá ako veľmi prísna žena, ktorej sa nič nedotkne, ako keby už svojim samotným zjavom vyjadrovala moc a slávu vtedajšieho britského impéria. Volali ju aj babičkou všetkých európskych panovníkov, lebo jej príbuzní vládli snáď na všetkých kráľovských dvoroch v Európe. Za jej panovania dosiahla Británia vrchol svojej moci vo svete. Táto podľa portrétov možno až chladná žena mala zaujímavý životný osud. Viktória nastúpila na trón v roku 1837 vo veku 18 rokov. Na trón Veľkej Británie, jednej z najväčších mocností vtedajšieho sveta.

Odporúčame prečítať: Portréty slávnych žien – Kleopatra, kráľovná Egypta

Portréty slávnych žien – britská kráľovná Viktória

Zdroj: Shutterstock®

Bola vo veku keď dnešné dievčatá chodia na strednú školu. Pripravená na to asi veľmi nebola, lebo jej matka ju vychovávala mimo kráľovského dvora a z dohľadu verejnosti. Na trón sa dostala skôr pre úmrtia v rodine a zhodou náhod, preto ju nikto ako budúcu kráľovnú nevychovával. Pre všetkých teda bola veľkou neznámou. Na to aby sa stala právoplatnou kráľovnou sa musela vydať a mať potomka. Tak to totiž prikazoval zákon o nástupníctve na trón. Za muža jej vybrali jej bratranca (áno čítate dobre, no vo vtedajšej dobe sa to v rámci panovníckych rodov považovalo za bežnú prax a nie incest) saského princa Alberta. Vzali sa v roku 1840. A čuduj sa svete napriek tomu, že išlo o niečo ako obchod tak ich manželstvo bolo šťastné. Nebolo poznačené nijakými škandálmi, čo vzhľadom na jej niektorých predchodcov na tróne, ktorí sa navystrájali viac ako dosť pôsobilo na jej poddaných veľmi dobrým dojmom. Manželstvo trvalo až do Albertovej smrti v roku 1861 a pár mal spolu až 9 detí. 

Odporúčame prečítať: Portréty slávnych žien: Coco Chanel - synonymum módy a elegancie

Portréty slávnych žien – britská kráľovná Viktória

Zdroj: Shutterstock®

Po Albertovej predčasnej smrti (zomrel na brušný týfus, mal iba 42 rokov) bola Viktória doslova zdrvená žiaľom. Obliekla sa do čiernej farby smútku a túto farbu nosila až do konca života. Kráľovná vraj mala po smrti milovaného muža veľké psychické problémy, čo sa samozrejme snažili utajiť pred verejnosťou. Pomohol jej z nich obyčajný človek, škótsky sluha John Brown, ktorý slúžil na kráľovskom zámku Balmoral v Škótsku. Zlé jazyky o nich dokonca tvrdia, že boli milencami, no pravdu sa dnes už asi nedozvieme. Vraj si kráľovná písala denníky, určite by to bolo zaujímavé čítanie. Tak či onak, keď sa po období svojho smútku vrátila ku svojím povinnostiam do Londýna bola až do svojej smrti v roku 1901 jedným z najviac rešpektovaných anglických panovníkov. Viktória dokázala dať anglickej monarchii dôstojnosť a vrátiť trónu lesk a lásku obyčajných ľudí. Po jej smrti ju v súlade s jej želaním pochovali vedľa jej milovaného Alberta v Frogmore neďaleko Windsoru.

Odporúčame prečítať: Vieme ako predísť jesennej depresií

Portréty slávnych žien – britská kráľovná Viktória

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 02.12.16 19:50

SK
karma
114.00

...známa to panovníčka

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 14.03.17 18:14

JK
karma
100.00

Rada čítam takéto články skvelá a uznávaná panovníčka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní