Prvá pomoc na vyrážky

Prvá pomoc na vyrážky

Nepríjemné, zapálené a bolestivé prekvapenie na ráno. V najlepšom prípade na brade, v tom najhoršom v strede čela. Nemusíte mať pred sebou dôležité stretnutie, stačí obyčajný deň voľna, ktorý vám nečakaná vyrážka dokáže znepríjemniť. Existuje však pár domácich rád, ktoré zvládnu zápal stiahnuť a urýchliť hojenie vyrážky. 

Nič nevytláčajte!

Zlaté pravidlo, ktoré vám do hlavy vtĺkala už vaša mama a babička. A veru mali pravdu. Nie je nič horšie, ako sa snažiť bolestivý zápal z tváre odstrániť mechanicky. Najhoršie holými rukami. Nielen, že si zápal môžete roznieť na ďalšie miesta, ale do ranky sa môže dostať infekcia a hojenie vyrážky sa tak predĺži. Jednoducho sa nepozerajte do zrkadla, ak to má pomôcť. Počkajte, kým vyrážka sama zmizne alebo bude pripravená na to, aby sa mohla vytlačiť.

Odporúčame prečítať: 10 vecí, na ktoré by Škorpión nemal dopustiť

Nič nevytláčajte

Zdroj: Shutterstock®

Bylinky

Ak však patríte medzi nedočkavcov, ktorí novovzniknutý kozmetický problém musia odstrániť hneď, obráťte sa na prírodu. Protizápalové účinky má napríklad repík lekársky, harmanček alebo aj aloe vera. Ak tieto bylinky pestujete, máte výhodu. Ak nie, nezúfajte. Postačí aj čajová zmes. Ak vrecúško harmančekového čaju zalejete trochou vriacej vody a necháte hodinu vylúhovať, docielite tak silný bylinkový vývar. Keď bude čaj vychladený, namočte doň vatový tampónik a prikladajte si ho na zapálené miesto. Môžete to opakovať aj niekoľkokrát denne. Zápal by mal ustúpiť a vyrážka sa začne rýchlejšie vysúšať. 

Odporúčame prečítať: Káva, nie iba lahodný nápoj

Bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Aj kuchyňa pomôže

Ak chcete zmierniť opuch, zamerajte svoju pozornosť na mrazničku. Možno by ste v nej našli hrášok alebo hranolčeky. Zmrazenú potravinu zabaľte do čistej utierky a priložte na opuchnuté miesto.

Veľmi rýchly, avšak asi aj najbolestivejší spôsob, ako sa čo najúčinnejšie zbaviť vyrážok, je vysušiť a vydezinfikovať ich. A doma to zvládne alkohol. Ak sa vo vašej zásobe pre hostí nachádza domáca pálenka či vodka, zatnite zuby, navlhčite vatový tampónik a vydržte to! Ak však nájdete iba fľašu bieleho vína, skúste sa pozrieť na alpu v lekárničke. Poslúži rovnako. O čosi viac prírodným, ale taktiež účinným ekvivalentom môže byť aj pomaranč alebo citrón. Postačí, ak si odrežete koliesko čerstvého citrónu a priložíte si ho na zapálené miesto. Alebo ho môžete jednoducho odšťaviť a vatičkou do učí si vyrážku pravidelne potierať.

Odporúčame prečítať: 3 veci, ktoré si na vás muž pravdepodobne nevšimne

Kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

Babské rady

Hovorili vám to už kamošky v siedmej triede, vyskúšali ste to, nepomohlo to, ale stále lepší pocit, ako iba smutne hľadieť na bolestivú ,,okrasu“ na tvári. O aspiríne, zubnej paste alebo sóde bikarbóne už asi počuli všetci. Všetky tri varianty by mali podľa šíriteľov tejto rady pomôcť vysušiť vyrážku a zmenšiť jej zápal. Či to však skutočne pomôže, posúďte sami.

Odporúčame prečítať: Zloženie povie pravdu o žuvačkách bez cukru, ak viete čo hľadať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Maxianová 06.11.16 18:22

MM
karma
100.00

vyrážky sú moja slabosť, vždy sa mi vyhodia v najnevhodnejšom čase

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 06.11.16 21:52

SK
karma
114.00

všetko dobré rady

  • 1
Odpovedať

07.11.16 05:36

karma
86.00

priložte,napoly prekrojený strúčik cesnaku na 15 sekúnd,alebo aj prekrojená cibula pomôže.

  • 2
Odpovedať

Marcela Mantičová 03.12.16 18:33

karma
-1.00

Tieto rady by si mala prečítať moja známa...:-)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní