Recept na čakankový sirup: Zázračný sirup, ktorému nik neodolá!

Recept na čakankový sirup: Zázračný sirup, ktorému nik neodolá!

Možno ste o ňom doposiaľ ešte nepočuli, avšak je lahodný, chutný a skvelý nielen do nápojov, ale aj na prípravu koláčov a iných pochúťok. Čakankový sirup môžeme považovať za novinku na našom trhu a hlavne za novinku medzi sladidlami. Ide o bezkonkurenčne najlepšie sladidlo, ktoré obsahuje vysoký podiel vlákniny a na druhej strane vyniká nízkym glykemickým indexom. Neobsahuje lepok, laktózu a ani žiadne pridané látky, o ktorých sa všade hovorí, ktoré sú menej prospešné pre náš organizmus.

V porovnaní s bežnými sladidlami (med, javorový sirup,...) obsahuje o 95 % menej cukru a o 45 % menej kalórií, vďaka čomu ho odborníci odporúčajú na konzumáciu pri redukčnej diéte.

Čakanka obyčajná, z ktorej sa sirup vyrába, patrí medzi pomerne známe rastliny, ktoré rastú vo voľnej prírode, avšak najlepšia je tá, ktorá rastie mimo obývaných miest a ciest. Čo je zaujímavosťou, tak čakanke už starí Egypťania pripisovali zázračnú moc. Čakanka bola považovaná za rastlinu, ktorá prepožičiavala človeku krásu, zdravie a moc. A dokonca, dobre vysušený a rozdrvený koreň čakanky sa používa ako zdravá náhrada kávy (melty). Dosť bolo zaujímavosti, vrhnime sa na prípravu samotného sirupu!

Vyskúšaj tiež: Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!

čakankový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Na čakankový sirup budete potrebovať:

  • 1 diel kvetov čakanky
  • 3 diely cukru

Kvety čakanky vložte do keramického mažiara a dôkladne ich rozdrvte. Následne ich preložte do sklenenej nádoby, zmiešajte s cukrom a postavte na slnečné miesto. Nechajte slnečné žiarenie pôsobiť na sklenenú nádobu dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne vytvorený sirup preceďte do čistej uzatváracej sklenenej nádoby a skladujte na chladnom mieste.

palacinky so sirupom

Zdroj: Shutterstock®

Ako čakankový sirup využiť?

V prvom rade ho môžete používať pre svoje zdravie – hlavne pri pálení záhy alebo búšení srdca. Vtedy stačí užiť za lyžičku tohto sirupu. No čo sa týka jeho využitia v kuchyni, tak tu sa nemusíte vôbec nijako obmedzovať. Môžete ho využiť ako v teplej, tak aj v studenej kuchyni, pri príprave nápojov, dezertov, palaciniek, jogurtov,...

Odporúčame: Recept na šunkové rolky z lístkového cesta: Hotové za 15 minút!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 11.09.18 07:15

ĽŠ
karma
100.00

O čakankovom sirupe som ešte nepočula... Super, ďakujem za článok!

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 11.09.18 08:42

AS
karma
108.00

Rada by som si spravila tento sirup. Ale mám dotaz :
potrebujeme :
•1 diel kvetov čakanky
•3 diely cukru
aký cukor máme použiť?
Ak tento sirup obsahuje o 95 % menej cukru ako napr. med, javorový sirup , tak mi to nejak matematicky nesedí...

  • 10
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.09.18 11:32

DB
karma
117.00

čakanku som považovala za burinu pri ceste a koľko má dobrých vlastností...

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.09.18 13:47

ĽU
karma
100.00

zaujívavý recept

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 11.09.18 17:30

karma
107.00

Tiež novinka pre mňa,o čakanke viem že je liečivá ale sirup..

  • 1
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 24.10.18 18:58

karma
74.00

o čakankovom sirupe som doteraz ani nepočula, dakujem za tip

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 28.12.18 10:52

DB
karma
114.00

krásny kvietok.čakankový sirup? no veď mi to pripadá ako obyčajný cukor ovoňaný čakankovým kvietkom.nedovolím si však tvrdiť,že nemá liečebné účinky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní