Registrácia Prihlásenie

Recept: Šťavnatá maková štrúdľa plná višní

  • 04.09.2017
  • Barbora Vizváryová

Keď uvažujeme, čo sladké by sme pripravili, často musíme brať do úvahy málo času. Práve tento faktor úplne vyhovuje lístkovému cestu, pretože príprava čohokoľvek z lístkového cesta je veľmi rýchla a aj samotné pečenie netrvá dlho. Obľúbená je štrúdľa na hocijaké spôsoby – či už klasická jablková, maková alebo tvarohová.

Mak môže byť v sladkom pečive niekedy suchý, ale my vám dnes ukážeme, ako sa dá pripraviť plnka, ktorá určite nevyschne. Táto maková štrúdľa je naozaj šťavnatá najmä vďaka pridanému lekváru, ale aj kvôli kyslým višniam, ktoré jej dodajú úžasnú chuť. Poďte si ju s nami pripraviť.

Odporúčame: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami

Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 300 g maku
  • 3 PL mletého cukru
  • 200 ml mlieka
  • 3 PL slivkového lekváru
  • vykôstkované višne alebo čerešne
  • žĺtok na potretie

Postup:

1. Najprv si pripravíme plnku. Mak pomelieme, pridáme k nemu mletý cukor a sparíme ho horúcim mliekom. Nemalo by vrieť, stačí, keď sa z neho bude dymiť. Mlieko nalievajte postupne, podľa toho, ako ho bude mak sať. Podľa potreby ho môžete použiť aj viac, záleží tiež od hustoty vášho lekváru.

Maková štrúdľa s višňami

Zdroj: Shutterstock®

2. Ten pridáme do makovej zmesi a dobre premiešame. Najlepší je domáci slivkový lekvár – ten nie je tak sladký ako kupovaný. Ak máte sladký lekvár, množstvo cukru môžete znížiť. Podľa konzistencie plnky môžete pridať mlieko, prípadne mak.

Odporúčame vyskúšať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk

Ako sa robí štrúdľa

Zdroj: Shutterstock®

3. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko a rovnomerne naň natrieme makovú plnku. Višne vykôstkujeme a poukladáme na plnku. Štrúdľu opatrne zamotávame. Koniec môžeme potrieť vajíčkom, aby sa dobre prilepil. Celú štrúdľu ešte potrieme vajíčkom s troškou mlieka a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 30 minút.

Odporúčame: Prečo potrebuješ antioxidanty? Nájdeš ich v týchto potravinách!

Recept na makovú štrúdľu

Zdroj: Shutterstock®

Verím, že vás tento recept zaujal a pri najbližšej príležitosti ho vyskúšate. Je to „rýchlovka“, ktorá však skvele chutí a tiež vás zasýti. Jedinou nevýhodou sú makové zuby, ktoré si určite kvôli tejto famóznej štrúdli umyjete aj viackrát. :)  

Dobrú chuť!

maková štrúdľa

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

Návrat hore
Autor článku

27 komentárov

Daniela Bieliková 04.09.17 08:04

DB
karma
100.00

Vyzerá fantasticky, makové ja milujem, takéto koláče sú najlepšie, ani krémeš sa im nevyrovná :-)

  • 2
Odpovedať

Soňa Kelemenová 04.09.17 08:35

SK
karma
86.00

ja ju odporúčam robiť zo štrúdlového cesta..... a tiež je príprava veľmi rýchla

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.09.17 08:36

SK
karma
97.00

toto sú tie pravé, makové...tradičné...mňam

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 04.09.17 10:06

KK
karma
89.00

vyzerá mňamkovo, ja dávam do makovej plnky vždy lekvár aký mám práve otvorený ale ten slivkový s višňami alebo čerešňami musí chutiť super

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 04.09.17 10:26

LV
karma
108.00

Čo môže byť krajšie..

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 04.09.17 13:26

MC
karma
110.00

Makovú štrúdľu milujem a často aj pečiem.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 04.09.17 15:19

PV
karma
89.00

Určite super.. Ja by som dala radšej čerešne .. A robievam takýto koláčik , no skôr rožteky, sú malé , a ako jednohubky , rýchlo zmiznú zo stola..

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 04.09.17 15:46

MT
karma
75.00

Celá naša rodina makové veci miluje a tá štrúdľa plná maku vyzerá výborne.

  • 0
Odpovedať

Erika Podskubová 04.09.17 16:24

EP
karma
106.00

milujem makové štrúdle a ešte višne k tomu,hneď by som si dala

  • 0
Odpovedať

janko komada 04.09.17 17:39

JK
karma
-1.00

makovú štrúdlu mám rád mňamkýýýý

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.09.17 19:41

MM
karma
106.00

zrovna makovú štrúdľu milujem, robím však s čerešňami

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 04.09.17 20:50

MM
karma
115.00

Vyzerá úžasne. Milujem kombináciu maku a višní

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 05.09.17 00:40

MD
karma
108.00

U nás doma makové recepty idú na odbyt, potrebujeme zvýšiť prísun vápnika...a mimo toho- mak výborne chutí..

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 06.09.17 07:56

ŽM
karma
115.00

štrúdle robievam - i takúto, i orechovo-jablkovú, i tvarohovo-čerešňovú

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 06.09.17 10:05

MF
karma
67.00

štrúdľa je u mňa TOP a táto kombinácia je úplne neodolateľná

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.09.17 14:49

HZŠ
karma
100.00

Mak u nás všetci zbožňujú, robím to skoro úplne tak, len dávam čerešne, nakoľko máme vlastný kompót. S višňami je iste lepší, pre ich trpkastú chuť. Keď ma časovo nesúri, tak si radšej pripravím závinové cesto.

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 06.09.17 15:27

SH
karma
89.00

mňam, makovú štrúdľu s višňami robievame, je fantastická a všetkým nám chutí :)

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 06.09.17 21:25

JU
karma
103.00

maková štrúdla je výborná klasika, mňam

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 07.09.17 13:52

MB
karma
95.00

makovo - visnovu milujem, ale strudla ssa robi z tahaneho a nie listkoveho cesta, ta je ta prava ozaj chutna, tej sa nic nevyrovna a vyborna je aj jablkovo - kupicova a tvarohova, mnam ...

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 08.09.17 07:52

IG
karma
-1.00

Wow, mňam

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 27.09.17 23:04

TS
karma
104.00

Štrúdľa nie je moja šálka kávy, vždy zjem len chrumkavý konček a vnútro prenechám rodinke :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 21.10.17 14:30

karma
81.00

úžasne vyzerá , túto kombináciu milujem a štrúdla je proste najlepšia

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 28.10.17 21:39

PM
karma
104.00

Vyzerá zaujímavo, za štrúdľou som celý pojašený :)

  • 0
Odpovedať

Dominika Stropkovičová 16.12.17 21:09

DS
karma
-1.00

je naozaj vyborna! dakujem za recept

  • 0
Odpovedať

Adriana Galandova 29.03.18 19:23

AG
karma
-1.00

achjaj milujem makovu strudlu a vsetko kde je mak len skoda ze sadielko sa robi nemožem papkat velaa a behat sa mi nechce

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 18.07.18 07:13

MK
karma
91.00

Mám domáce višne - dnes vyskúšam:)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 18.09.18 16:54

DB
karma
110.00

keď pečiem štrudlu dávam plnku iba na jej začiatok,keď som dávala na celé cesto,obyčajne mi plnka vytiekla,alebo popraskala.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dizajn market v Starej tržnici: Pestrá dúha farieb, tvarov, vzorov
Voľný čas

Dizajn market v Starej tržnici: Pestrá dúha farieb, tvarov, vzorov

  • 0
  • 1
  • 14.10.2019
Ako sa stať lepším priateľom? Drž sa týchto 7 dôležitých zásad!
Inšpirácie pre sebarozvoj

Ako sa stať lepším priateľom? Drž sa týchto 7 dôležitých zásad!

  • 62
  • 1
  • 02.12.2019
Na čo použiť šťavu zo zemiakov? Nevylievajte ju, dokáže zázraky!
Zdravie

Na čo použiť šťavu zo zemiakov? Nevylievajte ju, dokáže zázraky!

  • 148
  • 8
  • 18.10.2019
TOPlist