Recept na chutný šalát s artičokmi: Dopraj si zdravie na tanieri!

Recept na chutný šalát s artičokmi: Dopraj si zdravie na tanieri!

Máte ich rady? Alebo vás ničím neoslovili? Prípadne ste ich ešte neochutnali? Potom je najvyšší čas to napraviť! Artičoky sú totiž mimoriadne prospešné nášmu zdraviu a rozhodne by ste po nich mali siahať čo najčastejšie, ak vás trápia ťažkosti s pečeňou, prípadne chcete svojej pečeni a žlčníku dopriať presne to, čo tieto dôležité orgány potrebujú. Avšak to nie je ani zďaleka všetko, čím vám vedia artičoky poslúžiť. Čítajte preto ďalej a prezradíme vám nielen recept na chutný a zdravý šalát s artičokmi, ale aj to, čo táto ešte stále pomerne neznáma zelenina obsahuje.

Účinky artičok na zdravie

Artičoky majú unikátnu schopnosť povzbudzovať pečeň k zvýšenej sekrécii žlčových kyselín. Pomáhajú zároveň znižovať hladinu tukov v krvi, pôsobia preventívne proti vzniku žlčových kameňov, znižujú hladinu zlého cholesterolu, zlepšujú trávenie a okrem toho majú protizápalové účinky. Za svoje jedinečné schopnosti artičoky vďačia rovnako unikátnemu obsahu. Ukrývajú v sebe cennú horčinu cynarín, vysoký obsah vitamínov, železa aj horčíka. Z výživového hľadiska teda ide o mimoriadne vzácnu potravinu.

Pozri aj: Zhoršená koncentrácia: Máš problém sústrediť sa? Naprav to!

prečo jesť artičoky

Zdroj: Shutterstock®

Ako postupovať pri nákupe?

V slovenských obchodoch už býva ponuka čerstvých artičok pomerne bežná, ale rovnako tak si ich môžete vypestovať aj doma. Pri nákupe si vyberajte len pevné a plné puky. Avšak pozor – keď si už artičoky zakúpite, snažte sa ich hneď spotrebovať, pretože neznesú dlhé skladovanie. Výborné na nich je, že ich môžete jesť tak teplé ako aj studené. Okrem nášho tipu – šalátu – môžete artičoky pridávať do omáčok alebo ich plniť, napríklad šunkou a syrom, po „vydlabaní“ vnútorných vlákien kvetu.

ako spracovať artičoky

Zdroj: Shutterstock®

Artičokový šalát

Na prípravu šalátu budete potrebovať:

  • 4 artičoky*
  • 250 g špargle
  • 60 g masla
  • 10 čerstvých húb
  • 4 listy hlávkového šalátu (nemusia byť)
  • 1 malú šalotku
  • 1 PL octu (ideálne malinového)
  • 1 ČL sezamu
  • ½ kg menších (ideálne) nových zemiakov
  • trochu tabasca

*Ak máte problém zohnať čerstvé artičoky, v šaláte ich môžete nahradiť aj konzervovanými.

Prečítaj si: Vieš, ako variť strukoviny? Takto eliminuješ nepríjemné nadúvanie!

artičokový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Zemiaky umyte a uvarte v šupke. Medzitým očistite a pokrájajte na plátky huby, chvíľu poduste; umyte šalotku a takisto pokrájajte na tenšie plátky. Špargľu ošúpte a rovnako chvíľu poduste (nie s hubami, ale zvlášť). Artičoky umyte, odrežte stonky, puky vložte do hrnca a povarte v osolenej vode, na miernom ohni, približne 30 minút. Ak používate artičoky z konzervy, nechajte ich odkvapkať a prepoľte. Artičoky následne zmiešajte s hubami a šalotkou a túto zmes naservírujte na špargle. Pod špargle ešte môžete uložiť listy hlávkového šalátu.

Mierne si opražte sezamové semienka, pridajte ocot, tabasco a prelejte zálievkou taniere so šalátom, špargľou a artičokovou zmesou. Uvarené zemiaky ošúpte a premiešajte s roztopeným maslom. Napokon ich pridajte ako prílohu k pripravenej zelenine. Recept bol mierne zdĺhavejší na prípravu, no jeho chuť vám bude dokonalou odmenou.

- Anketa

JEDÁVATE ARTIČOKY?

Odpovedalo 23 ľudí  

Áno, často
13%
Len veľmi ojedinele
17%
Nie, ale vyskúšam
70%
Nie, vôbec ma nelákajú
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Martina Zahoranová 14.10.18 11:05

MZ
karma
92.00

artičoky som myslím si ešte ani nejedla popravde ani neviem ako by som ich pripravila ... no šalát ma celkom zaujal tak možno ho niekedy vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 14.10.18 13:05

ĽŠ
karma
100.00

Artičoky som ešte nemala možnosť vyskúšať, no veľmi rada to zmením.

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 14.10.18 18:08

ĽU
karma
100.00

artičoky som ešte nejedla

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 14.10.18 18:26

karma
108.00

Ešte som ich nejedla.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 14.10.18 18:59

JK
karma
103.00

par krát som ich jedol a šalát je skôr pre priatelku

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní