Zemiakové placky môžeme u nás na Slovensku, a to prakticky asi vo všetkých jeho kútoch, zaradiť medzi typické pokrmy, ktoré pripravovali už naše staré mamy. V rôznych regiónoch majú dokonca i rozličné pomenovania. Možno vám niečo hovorí pojem haruľa. Zemiakové placky sú ľahké a rýchle na prípravu. Stačí vám na ne len zopár ingrediencií, ktoré väčšina gazdiniek vždy doma aj nájde. Tento pokrm je zároveň chutný a obľúbený medzi skoršie narodenými aj deťmi.
Placky zo zemiakov je pritom možné konzumovať na množstvo spôsobov. Perfektné sú i samotné, no rovnako je ich vhodné podávať k rôznym polievkam, napríklad aj namiesto chleba. Taktiež sú skvelou prílohou ku kuraciemu či bravčovému soté. Mnohí pripravujú zemiakové placky podľa tradičných overených receptov, no aj mi vám dnes prinášame jeden tip, ako pripraviť chutné placky, a to navyše v trochu zdravšej verzii bez použitia oleja. Verte, že si ich zamilujete, stačí len vyskúšať!
Ochutnaj aj: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!
Budeme potrebovať:
- 750 g zemiakov
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- 4 – 5 PL hladkej múky
- soľ a korenie
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy:
- Ako prvé si zemiaky umyjeme, ošúpeme a najemno nastrúhame. Poriadne z nich vyžmýkame prebytočnú šťavu, napríklad aj pomocou utierky.
- Taktiež si očistíme a nastrúhame jednu stredne veľkú cuketu.
- Zeleninu premiestnime do vhodne veľkej nádoby. K zemiakom a cukete pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku. Taktiež nezabudneme na vajcia a múku. Zmes dochutíme soľou a korením, prípadne obľúbenými bylinkami, napríklad majoránkou.
- Všetko dôkladne vymiešame a postupne začneme zmes v tvare placiek ukladať na plech s papierom na pečenie.
- Placky pečieme pri zapnutom ventilátore a teplote 180 °C asi 35 až 45 minút. Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!