V rúre pečené gaštany: Jesenný tip na chutnú delikatesu

V rúre pečené gaštany: Jesenný tip na chutnú delikatesu

Rozvoniavajúce pečené gaštany na ulici počas jarmokov, k tomu varené vínko alebo medovina a my sme v siedmom nebi. Ach, ako nám táto atmosféra chýba. Nič to! Pečené gaštany si môžete pripraviť aj sami doma. A vôbec to nie je komplikované. Základom sú jedlé gaštany (tie, ktoré nájdete bežne v parku sa moc neodporúčajú na konzumáciu) a chuť na niečo zaujímavé, na čom si môžeme pochutnať pri sledovaní večerného programu v televízore. Poďme si ich spolu pripraviť hneď niekoľkými spôsobmi.

Chuť gaštanov by sme mohli prirovnať k chuti zemiakov. V surovom stave sú trochu zvieravé a horké. No po upečení získavajú sladkú maslovú chuť, ktorý by sme mohli prirovnať k chuti sladkých zemiakov, teda batatov. Vďaka tomu sa pečené gaštany pridávajú do sladkých, ale aj slaných pokrmov, ktoré rozhodne obohatia. Tak ich ochutnajte aj vy.

gaštany pečené v rúre

Zdroj: Shutterstock®

Na pečené gaštany potrebujete:

Pečené gaštany je možné pripraviť na množstvo rôznych spôsobov, no nech vyskúšate ktorýkoľvek, zakaždým si pripravíte lahôdku so zaujímavou chuťou.

Gaštany pečené v rúre: jedlé gaštany je potrebné najskôr namočiť do vody. Ideálne je nechať ich namočené počas celej noci. Nasledujúci deň gaštany jemne narežte do kríža, dávajte si však pozor, aby ste ich neprerezali celé. Takto pripravené gaštany poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Gaštany sa pečú pri teplote 180 až 200 °C približne 30 minút. Počas pečenia je vhodné ich priebežne kropiť vodou. Po dopečení ich nechajte chvíľku vychladnúť, potom ich ošúpte a konzumujte.

Môžete vyskúšať aj ďalšiu alternatívu ich prípravy, pričom môžete gaštany najskôr narezať a potom ich nechať chvíľu variť v osolenej vode. Po zovretí vody gaštany sceďte a preložte do pekáča alebo do tortovej formy. Gaštany následne pečte približne 15 minút vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C.

Gaštany pečené na panvici: v tomto prípade sa postupuje podobne ako pri vyššie uvedenom pečení v rúre. Rozdiel je však v tom, že gaštany namočené vo vode je vhodné nechať vyschnúť, potom narezať a preložiť na panvicu. Panvicu prikrytie pokrievkou a gaštany pečte z každej strany približne 10 minút. Vhodné je čas od času pokropiť ich vodou.

Gaštany pečené v mikrovlnke: jednoduchší spôsob pečenia gaštanov v mikrovlnke zhrňuje ich uloženie do hlbšej misky, zaliatie vodou (aby boli takmer celé ponorené) a zapnutie mikrovlnnej rúry na najvyšší výkon. Gaštany sa takýmto spôsobom v mikrovlnnej rúre pripravujú približne 5 minút. Pozor, nezabudnite ich prekryť vekom, aby vám voda nestriekala po celej mikrovlnke.

Ešte jednoduchšie je ich nakrájanie, preloženie na tanier, pokropenie vodou a pečenie v mikrovlnke približne 3 minútky. Takto si môžete pečené gaštany vychutnať vždy, keď na ne dostanete chuť a zaručene budú vždy teplé.

Pozri aj: Využitie gaštanov v domácnosti: Tušíš vôbec, čo všetko dokážu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 11.10.21 11:25

KK
karma
109.00

pečené gaštany milujem, ale nerobievam si ich doma, chodievame si ich kupovať v rámci jesennej prechádzky

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 11.10.21 12:04

ZJ
karma
-1.00

Gaštany konečneeee:), u nás doma ich všetci zbožňujeme:)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.10.21 12:18

MC
karma
109.00

Včera som dostala gaštany takže môžem vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 12.10.21 23:08

karma
109.00

Pečené gaštany na jeseň nesmú chýbať. Obyčajne ich pečiem v rúre podľa vášho receptu.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 13.10.21 12:17

ZS
karma
100.00

Nechutnala som

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 16.11.21 16:50

ZJ
karma
-1.00

Na pečené gaštany sa pravidelne teší moja mamina, ktorá ich bez problémov "vymení" za akúkoľvek inú pochúťku:)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní