Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi

Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi
  • 01.08.2016
  • Jarkapecie .sk

    • Zdieľaj:
  • 8

Uprostred leta upršaný týždeň a teploty ako na jeseň. A tak som dostala neovládateľnú chuť na jednoduchý mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi.


Mrežovník v akejkoľvek forme patrí k mojim obľúbeným koláčikom. Vlastne všetky koláče z krehkého cesta a tzv. suché koláče. Nepotrebujem plnkové koláče, ani pudingové krémy, stačí mi lekvárový mrežovník, alebo tenký kysnutý ovocný, presne taký, aký som vám tu nedávno uverejnila. Páčia sa mi jednoduché nemecké a talianske koláče, ktoré nazývajú coffee cake – sú mandľové, orechové, čokoládové, citrónové, kysnuté s posýpkou a jeden kúsok ku káve vám urobí krajší deň  :)


Receptov na mrežovníky je veľmi veľa a každá domácnosť má svoj rodinný recept. Ja som si upravila recept tak, že som použila celozrnnú špaldovú múku. V tomto zložení vynikne jej zaujímavá oriešková chuť, má nižší glykemický index, je bohatšia na vlákninu, obsahuje viac minerálov a vitamínov ako biela múka a zasýti nás na dlhšiu dobu. A pre tých, ktorý sledujú lepok, má tiež nižší obsah lepku.

Odporúčame prečítať: Recept bez lepku: Tartaletky so sezónnym ovocím

mrezovnik so slivkovym lekvarom, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 300 g špaldovej celozrnnej múky
  • 170 g masla
  • 90 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • vanilkový extrakt
  • kôru z jedného bio citróna
  • štipku soli
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • slivkový lekvár (alebo iný dobrý lekvár)
  • vlašské orechy

Odporúčame prečítať: Recept: Zdravšia tortička s malinami

mrezovnik so slivkovym lekvarom, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

  • Z uvedených surovín rýchlo spracujte cesto. Pri príprave krehkého cesta používajte studené maslo, cesto dlho nespracúvajte, aby ostalo krehké po upečení. Ak máte masu drobivú, pridajte 1-2 polievkové lyžice studenej (ľadovej) vody. Spracované cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť.
  • Pripravte si slivkový lekvár, ak je veľmi tuhý, rozriedite ho horúcou vodou, alebo lyžicou rumu.  Nasekajte si vlašské orechy.
  • Vychladené cesto rozdeľte a 2/3 roztlačte do formy, popichajte ho vidličkou. Natrite hrubšiu vrstvu lekváru a tú posypte orechmi.
  • Z 1/3 cesta vyvaľkajte tenké koleso a radielkom nakrájajte tenké pásiky a vytvorte z nich mriežku.


Pečte pri teplote 180°C cca 35-45 minút.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk


    • Zdieľaj:
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Soňa Krátka 03.08.16 21:05

SK
karma
113.00

slivky sú dozreté, ide sa na to...

  • 0
Odpovedať

Patrícia Paškanová 05.08.16 17:12

PP
karma
91.00

Vyzerá vynikajúco :) ešte lepšie isto chutí ;)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.09.16 11:54

MC
karma
102.00

Dobrý domáci slivkový lekvár a už sa pečie.

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 02.01.17 00:48

JS
karma
-1.00

mrežovník vyzerá skvelo

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 02.01.17 00:48

JS
karma
-1.00

výborná kombinácia

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 02.01.17 00:49

JS
karma
-1.00

určité chutí

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.11.18 08:18

DB
karma
104.00

koláčik ma zaujal, asi ho upečiem, mám rada kombináciu slivkového lekváru a orechov

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 04.11.18 07:46

DB
karma
104.00

Koláčik odskúšaný - fantastický, do cesta som pridala lyžičku perníkového korenia pre vôňu.Ešte lepší je koláčik na druhý deň, keď sa odleží...Určite ho budem piecť častejšie, nabudúce vyskúšam s tvarohovou plnkou :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!
Zdravie

Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!

  • 2
  • 11.04.2021
Žltý melón v tieni toho červeného. Prečo dať aj jemu šancu?
Zdravie

Žltý melón v tieni toho červeného. Prečo dať aj jemu šancu?

  • 10
  • 19.06.2021
Časté chyby pri príprave šalátu: Vyhni sa im a vychutnáš si ho viac!
Chudnutie

Časté chyby pri príprave šalátu: Vyhni sa im a vychutnáš si ho viac!

  • 10
  • 05.04.2021
TOPlist