Máte dobré zrelé hrušky? Receptov na hruškové koláče nie je veľa, možno aj preto, že je zvykom piecť jablkové koláče, ale vyskúšajte upiecť niečo iné a hrušky vás prekvapia.
Avšak v tomto recepte môžete použiť aj jablká, ak nemáte dobré hrušky. Vyberte si tie, ktoré sú polomäkké, nie úplne tvrdé, ale ani nie prezreté, aby vám držali tvar. Vybrala som si okrúhlu formu, no rovnako dobrý bude aj v hranatom plechu. A, samozrejme, aj v tomto prípade je tento recept zdravší, pretože ako u mňa býva zvykom, tak namiesto klasickej múky som použila špaldovú.
Odporúčame tiež: Recept na Slivkovo – makové muffiny s marcipánom
Na koláč budete potrebovať:
- 3-4 hrušky
- 1 citrón
- 125 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 3 vajcia
- 120 g špaldovej múky
- 100 g jemne mletých mandlí
- 2 čajovej lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 100 g čokoládových kúskov
- 4 polievkové lyžice marhuľového džemu
- čokoláda na ozdobenie
Odporúčame prečítať: Recept na Slivkovo – makové muffiny s marcipánom
Rúru rozohrejte na 175°C a pripravte si tortovú formu (priemer 24 cm) - stačí keď na dno dáte papier na pečenie.
Hrušky ošúpte a vyberte jadrovník. Citrónovú kôru nastrúhajte a šťavou polejte ošúpané hrušky. Vajcia oddeľte na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo a trstinový cukor vyšľahajte mixérom do peny, pridajte mletú škoricu a citrónovú kôru. Do maslovej hmoty po jednom pridávajte žĺtky a vždy dobre premiešajte. Múku, mleté mandle a prášok do pečiva zmiešajte a postupne zamiešajte do maslovej hmoty. Do cesta postupne vmiešajte tuhý sneh z bielkov a na záver pridajte čokoládové kúsky. Do tortovej formy dajte cesto, rozotrite ho rovnomerne a na povrch rovnomerne uložte pripravené hrušky, len jemne ich vtlačte do cesta.
Ak dáte hrušky reznou plochou nahor, môžete vydlabané jamky naplniť marmeládou. Povrch pripraveného koláča jemne posypte trstinovým cukrom a pečte asi 45 minút. Marhuľový džem ohrejte a horúcim potrite upečený koláč. Nechajte ho vychladnúť a ozdobte ho roztopenou čokoládou.
Odporúčame tiež: Jesenná cukráreň: Sviatočný jablkový zákusok