Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
  • 31.05.2015
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 34
  • 9

Sladký taliansky dezert, ktorý sa postupne stáva obľúbeným zákuskom aj v našich končinách je svetoznáme tiramisu. Nadýchaný krém, šťavnaté piškóty s chuťou kávy a mandľového likéru vám pripravia skutočný gastronomický zážitok.

Dezertu neodolal ani známy šéfkuchár Jaroslav Žídek, ktorý ho zahrnul vo svojej kuchárskej knihe s názvom Šéfkuchár v paláci.

Recept (10 porcií):

  • 100 ml žĺtkov
  • 110 g jemného kryštálového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 1 balenie (500 g) dlhých piškót
  • 300 ml kvalitnej kávy (espreso)
  • 50 ml likéru Amaretto
  • trocha postrúhanej horkej čokolády (min. 75% kakaa)
  • najemno zomletá káva na dozdobenie

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Šéfkuchár v paláci (recenzia)

Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Zdroj: Shutterstock®

Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Žĺtky a cukor vyšľaháme na hustú penu (nesmú v nej ostať kryštáliky cukru). Potom pomaly primiešame mascarpone a dôkladne miešame, kým nevznikne hladký krém (miešať treba pomaly stierkou na cesto alebo vareškou, aby krém nezredol).

Na dno pripravenej nádoby (asi 30x30x10 cm) poukladáme tesne vedľa seba vrstvu piškót, ktoré sme predtým na 2 sekundy namočili do silnej kávy zmiešanej s amarettom, a na to nahladko rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme na ne zvyšnú polovicu krému, uhladíme a dáme na noc vychladiť do chladničky (piškóty nasiaknu a tiramisu stuhne).

Povrch studeného tiramisu posypeme postrúhanou horkou čokoládou, zľahka poprášime najemno zomletou kávou, nakrájame na porcie a podávame.

 

Dobrú chuť!

Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Zdroj: Shutterstock®

Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk


    • Zdieľaj:
  • 34
  • 9
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Martina Zahoranová 31.05.15 10:19

MZ
karma
92.00

tento dezert je skvelý, jedla som ho zopárkrát no doma som si ho ešte nerobila

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.06.15 19:27

JK
karma
100.00

Poznám a robievam mňamkýýý

  • 0
Odpovedať

Ladislav Lešňovský 24.06.15 19:33

LL
karma
-1.00

Veľa vecí som vyskúšal variť od Žideka a celá rodina si prsty oblizovala, takže vyskúšam aj túto dobrotu.

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 08.07.15 20:43

VK
karma
-1.00

mňaaaam až mi slinky tečú

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 22.09.15 15:34

MR
karma
-1.00

už sa mi slinky zbiehajú :)

  • 0
Odpovedať

Erika Šuleková 10.10.15 10:36

karma
-1.00

Dobre vypadá urcite vyskušam aj na tento sposob.Zatial som si vychutnala klasiku :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 31.12.15 08:41

SK
karma
113.00

tiramisu milujem

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 29.12.16 21:09

AK
karma
117.00

vyzerá výborne

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 17.07.18 22:56

ĽU
karma
121.00

vyzera dobre

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

TEST: Sezónne salónne ošetrenie Zlato & Argan od Bernard Cassière
Telová kozmetika

TEST: Sezónne salónne ošetrenie Zlato & Argan od Bernard Cassière

  • 43
  • 2
  • 24.11.2020
TEST: Duo proti vráskam – krém a sérum Declaré Caviar Perfection
Pleťová kozmetika

TEST: Duo proti vráskam – krém a sérum Declaré Caviar Perfection

  • 90
  • 5
  • 07.11.2020
TEST: Toaletná voda Trussardi Donna Pink Marina inšpirovaná dňom na pláži
Ostatné

TEST: Toaletná voda Trussardi Donna Pink Marina inšpirovaná dňom na pláži

  • 65
  • 9
  • 01.10.2020
TOPlist