Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus
  • 20.01.2016
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 9

Obľúbená cícerová nátierka z orientálnej kuchyne, ktorá nemá príliš lákavý názov. Takto by sa dal v skratke označiť hummus, nátierka z cíceru a sezamovej pasty tahini. Okrem svojej charakteristickej chuti a nie veľmi lákavej farbe, je hummmus známy ako zdravé jedlo, ktoré obsahuje mnoho vzácnych minerálov a látok. Je bohatý na proteíny, znižuje cholesterol a pridaním cesnaku obsahuje antioxidanty a zvyšuje imunitu.

V skratke o hummuse

Hummus pochádza zo Stredného východu a najčastejšie vám ho naservírujú na tanier v Libanone, Turecku alebo v Grécku. Patrí medzi najstaršie jedlá, vďaka jeho ľahkej príprave a lacným surovinám. Jeho základ tvorí cícer a sezamová pasta, čiže tahini, ktorú nájdete v bio obchodoch. Najčastejšie sa podáva s olivovým olejom a petržlenovou vňaťou, ale pridať do neho môžete aj rôzne druhy zeleniny alebo korenín. 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Základný recept

Suroviny:

  • 200 g cíceru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica tahini
  • šťava z citrónu
  • sóda bikarbóna
  • soľ
  • olivový olej

Príprava:

  • Cícer na noc namočíme do vody. Potom ho prepláchneme, dáme do hrnca s vodou aj so štipkou sódy bikarbóny. Varíme ho dovtedy, pokiaľ nezmäkne.
  • Keď je uvarený, prepláchneme ho studenou vodou a rozmixujeme na kašu.
  • Potom pridáme soľ, tahini, pretlačené strúčiky cesnaku a citrónovú šťavu. Všetko dobre zmixujeme, aby sa vytvoril hladký krém.
  • Pred podávaním ho polejeme olivovým olejom.

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Tipy ako urobiť dobrý hummus

1. Cícer prepláchnite pod studenou vodou, nechajte ho celú noc namočený vo vode. Jeho objem by sa mal zväčšiť a rýchlejšie sa uvarí.

2. Cícer mixujte najskôr samostatne aspoň desať minút.  

3. Ak bude zmes príliš hustá, môžete pridať trochu studenej vody.

4. Hummus vydrží v chladničke približne 5-7 dní.

5. Pred podávaním nechajte hummus v chladničke odpočívať aspoň 3 hodiny.

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pixabay.com

    • Zdieľaj:
  • 9
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 20.01.16 08:20

SK
karma
113.00

bolo by zaujimave vyskusat

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 20.01.16 08:27

karma
93.00

keď zoženiem tahini určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.01.16 10:16

MZ
karma
92.00

nikdy som to neskúšala aj keď som tento recept už viac krát čítala, možno je načase skúsiť ho a ochutnať toto jedlo

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.01.16 18:18

MM
karma
107.00

na hummus s arabským chlebom sme chodili z práce, skúsim si ho pripraviť doma

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 20.01.16 22:04

karma
-1.00

určite zdravé,no mňa zatiaľ neláka

  • 0
Odpovedať

Anna Kovanicova 26.02.16 16:31

AK
karma
-1.00

Mnam, hummus robievam pravidelne; okrem uvedenych surovin pridavam aj cumin - mletu rimsku rascu a ak chcem inu farbu, tak trochu cervenej papriky. A vyjedam ho s mrkvou, uhorkou, paprikou ked ma chyti vecerna vyjedacka chladnicky. ;)

  • 0
Odpovedať

Mária Bestvinová 27.02.16 20:19

MB
karma
-1.00

V Izraeli kde som istý čas žila bol hummus vyrábaný z rôznych surovín, napr. do základu s cícerom sa dával baklažán, asi ugrilovaný, bola to veľmi zaujímavá a dobrá chuť :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 12:48

MZ
karma
-1.00

Tak na toto by som sa určite dala nahovoriť :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 06.11.21 08:04

KS
karma
133.00

Ešte som ho nikdy nejedla a ani neskúšala pripraviť, vždy ma odrádza ten názov toho :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

75-ročná fitness influencerka Joan MacDonald: Cvičiť sa oplatí v každom veku!
Cvičenie

75-ročná fitness influencerka Joan MacDonald: Cvičiť sa oplatí v každom veku!

  • 8
  • 05.10.2021
Skutočnú krásu ženy odhalí aj toto leto kampaň Pantene Silná a krásna
Vlasy

Skutočnú krásu ženy odhalí aj toto leto kampaň Pantene Silná a krásna

  • 6
  • 12.08.2021
Takmer každý druhý Slovák si myslí, že za násilie páchané na ženách sú čiastočne zodpovedné aj samotné ženy
Voľný čas

Takmer každý druhý Slovák si myslí, že za násilie páchané na ženách sú čiastočne zodpovedné aj samotné ženy

  • 5
  • 16.11.2021
TOPlist