Pripravte si domáce čipsy zo zeleniny

Pripravte si domáce čipsy zo zeleniny
  • 26.10.2016
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 42
  • 16

Nie je tajomstvom, že klasické zemiakové čipsy patria k nezdravým potravinám. Vysoké množstvo tuku a oleja, ktoré sa v nich nachádza dokáže nášmu telu pri pravidelnej konzumácii narobiť nemalé zdravotné problémy.

Ak sa nechcete vzdať tejto slanej pochúťky, vyskúšajte si pripraviť jej zdravé varianty. Zeleninové čipsy sú skvelým riešením.

 Pozor na zdravie

Klasické zemiakové čipsy, na ktorých si mnohí z nás radi pochutnávajú pri večernom pozeraní televízie, obsahujú veľké množstvo soli a oleja. Ich pravidelnou konzumáciou sa u ľudí zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, obezity a ochorení srdca.

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Pripravte si domáce čipsy zo zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Čipsy z červenej repy a zeleru

Recept:

  • 4 červené repy
  • 1 zeler
  • 50 ml vody
  • 50 ml jablčného octu
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ

Červenú repu a zeler očistíme a nakrájame na tenké plátky. V miske zmiešame vodu, jablčný ocot a olivový olej. Potom plátky zeleniny vložíme do misky so zarobenou „omáčkou“ a necháme 20 minút odležať. Plátky zeleniny poukladáme na plech na pečenie, posolíme a dáme piecť do rúry pri teplote 125 stupňov na približne jednu hodinu. 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Pripravte si domáce čipsy zo zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

 Viacfarebné zeleninové čipsy

Recept:

  • 1 cvikla
  • 1 cuketa
  • 1 kaleráb
  • ½ tekvice hokkaido
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • korenie podľa chuti
  • soľ

Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Cuketové plátky posolíme a necháme 10 minút odstáť, aby cuketa pustila nadbytočnú vodu. V miske zmiešame olivový olej, roztlačený cesnak a korenie podľa chuti. Zeleninové plátky poukladáme na plech na pečenie a po jednom potrieme vopred pripravenou olejovou zmesou. Potom čipsy osolíme podľa chuti a dáme piecť pri teplote 125 stupňov na približne jednu hodinu. 

Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole

Pripravte si domáce čipsy zo zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

    • Zdieľaj:
  • 42
  • 16
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

milan milan 26.10.16 12:45

MM
karma
-1.00

Dakujem.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 26.10.16 18:44

MM
karma
123.00

musím vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 26.10.16 19:50

MZ
karma
92.00

vyzerá to zaujímavo :-)

  • 0
Odpovedať

Miriama Lešňovská 26.10.16 22:04

ML
karma
-1.00

vyzera to super

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.10.16 15:26

MR
karma
113.00

super typ

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 28.10.16 14:39

IG
karma
-1.00

Fantastické!

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 30.10.16 18:13

karma
-1.00

vyzerá to lákavo, vyskúšam:)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 07.11.16 20:10

karma
93.00

kupujem si ich ale doma som si ich ešte neskúšala pripraviť

  • 0
Odpovedať

10.11.16 18:05

karma
-1.00

Domaci sem delala pouze bramborove. Jednou jsem si koupila zdrave chipsy (repa, mrkev, celer) a nic moc :-( Domaci me nelakaji, nejlepsi je klasika brambor :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.12.16 16:21

SK
karma
119.00

zdravo a chutne

  • 0
Odpovedať

Marcela Mantičová 03.12.16 19:02

MM
karma
-1.00

Môžu byť celkom fajn....

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 11.12.16 20:00

IG
karma
-1.00

Často si takéto čipsy pečiem a je to naozaj fantastická pochutina.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 13:01

MZ
karma
-1.00

Určite vyskúšame.. super alternatíva nezdravých čipsov :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:31

JS
karma
-1.00

poznáme to

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:32

JS
karma
-1.00

paráda

  • 0
Odpovedať

simona vician 27.12.16 13:52

SV
karma
100.00

skusala som v minulosti, aj tak mi vadil olej... a tiez som neprisla na to, ci je zdrave alebo nezdrave piect, grilovat...na olivovom oleji....

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Voľný čas

Kŕmidlo pre vtáky: Inšpiruj sa a vyrob so svojimi deťmi aspoň jedno

  • 208
  • 10
  • 15.10.2020
Inšpirácie

Vegánska grilovačka: Zistite, ako chutne grilujú vegáni!

  • 1
  • 4
  • 05.09.2020
Pre ženy

Interaktívna konferencia PRE ZDRAVIE ŽENY: Zdravie je to najcennejšie, čo máme

  • 1
  • 0
  • 18.09.2020
TOPlist