Počas horúcich dní dobre padne ľahký obed, ktorý osvieži a zároveň nezaťaží žalúdok. Medzi takéto jedlá patria aj zeleninové šaláty, ktorých by sme sa nemali vzdávať ani počas zvyšku roka.
Sezóna reďkoviek je v plnom prúde, preto je skvelý čas na vyskúšanie Letného šalátu s reďkovkami. Recept je z knihy Šaláty, ktorá ponúka desiatky chutných nápadov na takéto zdravé obedy.
Recept:
- 300 g zelených šalátových listov
- 1 viazanička reďkoviek
- 1 šalátová uhorka
- 1 žltá paprika
- 2 natvrdo uvarené vajcia
- 1 polievková lyžica bieleho vínneho a estragónového octu
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- zopár kvetov kapucínky
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Šaláty (recenzia)
Príprava:
Šalátové listy poodlamujeme z hlúba a v dostatočnom množstve studenej vody ich rýchlo, no dôkladne umyjeme. Osušíme a potrháme na menšie kúsky. Reďkovky očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Šalátovú uhorku umyjeme a takisto pokrájame na jemné plátky. Papriku po dĺžke rozkrojíme, odstránime jadierka, umyjeme a pokrájame na jemné pásiky. Vajcia olúpeme a pokrájame na osminky.
Na zálievku zmiešame biely vínny a estragónový ocot s horčicou, soľou a čiernym korením. Za stáleho šľahania metličkou po kvapkách pridávame olej a potom znova dochutíme. Šalátové listy zmiešané s paprikou, reďkovkou a uhorkou prelejeme zálievkou a dôkladne premiešame. Šalát rozdelíme na štyri taniere, obložíme vajcami a ozdobíme kvetmi kapucínky (málokto vie, že kvety tejto rastliny sú jedlé).
Dobrú chuť!
5 komentárov
Kristína Sekeráková
05.10.2021 18:53Hmm reďkovky a hlavne tie štipľavé z domácej záhradky chutia najlepšie :-)
Miriama Rusinová
25.08.2015 18:52redkovky milujem :)
Žofia Mažáriová
25.08.2015 12:24fajný, no mala som ho bez kapucíniek
Mária Maxianová
15.08.2015 17:03šaláty, o je to naj v týchto horúčavách, zasýtia, osvieža
Jana Komadová
05.08.2015 15:14robievam je chutný akurát kvietočky kapucinky tam nedávam