Jednoduché silvestrovské špeciality z lístkového cesta

Jednoduché silvestrovské špeciality z lístkového cesta
  • 30.12.2016
  • Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 45
  • 14

Týždeň po Vianociach sme prejedení všetkých medovníčkov, vanilkových rožtekov a rôznych iných sladkostí, preto väčšinou na Silvestra pripravujeme niečo slané. Vítané sú pomazánky, dipy, slané rolády alebo rôzne šaláty. Nič ale nepokazíte ani obyčajným lístkovým cestom.

Najjednoduchšie je kúpiť si ho už hotové, lebo nie vždy sa vyplatí pripravovať ho doma. Ak kúpite už dopredu vyvaľkané, pečenie budete mať raz-dva hotové. Aj keď by ste si pomysleli, že kto už môže lístkové cesto považovať za pochúťku, nasledujúce recepty vás presvedčia, že to tak naozaj môže byť. Netradičné recepty sa dajú urobiť aj z lístkového cesta a s týmito určite zabodujete!

Odporúčame prečítať: Jednohubkám už odzvonilo, tohtoročný Silvester patrí syrom   

Košíčky s krabím dipom

Zdroj: Shutterstock®

Košíčky plnené krabím dipom

Mysleli ste si, že pomazánky a dipy sa dajú natierať len na bagety alebo kolieska rožkov? Skúste si vyrobiť tieto chutné košíčky z lístkového cesta. Inšpirovala som sa v knihe Adriany Polákovej. Naplniť ich už môžete akoukoľvek pomazánkou, napríklad aj ochuteným tvarohom s pažítkou. Ja som sa rozhodla pre overený krabí dip, ktorého recept som vám priniesla pred rokom.

Budeme potrebovať:

  • lístkové cesto
  • vajíčko na potretie
  • náplň (napríklad krabí dip)

Odporúčame prečítať:  Silvestrovské dipy s domácou špaldovou bagetou

Košíčky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

1. Lístkové cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho väčšie kolieska. Na jeden košíček budeme potrebovať tri kolieska. Jedno ako spodný diel, ďalšie dva použijeme len na okraje. Z nich vyrežeme ešte malé koliesko v strede.

2. Okraje spodného dielu potrieme rozšľahaným vajíčkom, priložíme naň druhé koliesko, ktoré má v strede dieru. Toto znova natrieme vajíčkom a krok zopakujeme. Prstom jemne pritlačíme. Vajíčkom potrieme aj posledný diel a uložíme na plech. Boky nepotierame. Vajíčko slúži ako lepidlo.

Lístkové košíčky s krabím dipom

Zdroj: Shutterstock®

3. Pečieme na 180°C so zapnutým fúkaním asi 10 minút alebo kým okraje nebudú zlatohnedé. Po upečení sa košíčky krásne nafúknu. Necháme ich vychladnúť a môžeme plniť. Aby sme vykrojené stredy nemuseli vyhodiť, môžeme ich potrieť vajíčkom, posypať soľou a sezamom a upiecť. Budeme mať slané jednohubky. 

Odporúčame prečítať: Štýlová párty na Silvestra? Jedine s novinkami od Dr.Oekter

Pizzové tyčinky so slaninkou a syrom

Zdroj: Shutterstock®

Pizzové tyčinky z lístkového cesta

Ste mäsožravec a máte radi skôr niečo mastnejšie? Aj pre vás máme pripravený výborný, ale veľmi jednoduchý recept. Tieto tyčinky môžete naplniť tiež v podstate čímkoľvek, no kombináciu slaninky a syra zbožňuje asi každý okrem vegetariána. Ak potrebujete diétnejšiu verziu, pizzové korenie vynechajte a namiesto slaniny použite diétnu kuraciu šunku. Pochutíte si aj tak.

Budeme potrebovať:

  • lístkové cesto
  • mäsovú slaninu pokrájanú na tenké plátky
  • tenký plátkový syr
  • kečup
  • pizza korenie
  • vajíčko na potretie
  • sezamové semienka
Pizza tyčinky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

1. Lístkové cesto vyvaľkáme, pozdĺžne ho prekrojíme na polovicu a potom krájame na rovnaké pásy. Ja som prvý pás odkrojila podľa šírky plátku slaniny. Každý pásik potrieme kečupom a trošku posypeme pizza korením.

Odporúčame prečítať: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou


2. Plátky syra prekrojíme na užšie, aby nevytŕčali z cesta a poukladáme. Najlepšie je kúpiť slaninu už pokrájanú, ale môžete si ju pokrájať aj doma, ale asi sa vám nepodaria také tenké plátky. V tomto prípade platí, čím tenšie, tým lepšie, inak sa bude cesto ťažko rolovať.

Pizzové tyčinky plnené syrom a slaninou

Zdroj: Shutterstock®

3. Takto pripravené pásiky cesta prekrútime do špirály a konce pritlačíme, aby sa špirály nerozpadli. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Soliť ich nie je potrebné, lebo slanina aj syr sú dostatočne slané. Dáme do rúry, zapneme fúkanie a pečieme asi 10 minút, kým tyčinky nebudú zlatohnedé.  

Verím, že sme vás presvedčili, že aj lístkové cesto môže byť zaujímavé a veľmi chutné. Ak teda ešte nemáte vymyslené, čo si pre hostí alebo len pre svojich blízkych pripravíte, vyskúšajte tieto recepty, určite vás nesklamú.

Prajem dobrú chuť a krásny Silvester!

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 45
  • 14
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Mária Terefenková 30.12.16 05:44

MT
karma
82.00

Vyzerajú lákavo a s týmito postupmi ich dokáže pripraviť každá.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.12.16 08:38

SK
karma
113.00

presne takéto tyčinky robievam aj ja, fantázii sa medze nekladú

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 30.12.16 13:54

MZ
karma
92.00

aké dobroty, určite rada vyskúšam košíčky aj tie tyčinky, pretože takéto chuťovky by určite nemali chýbať na žiadnom silvestrovskom stole... a keďže k nám zajtra prídu známy rada ich niečim takýmto pohostím :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 30.12.16 19:53

MC
karma
113.00

samé dobroty a jednoduchá príprava.

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 30.12.16 20:54

LV
karma
117.00

Pizzové tyčinky vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Bria Tóthová 30.12.16 22:34

BT
karma
-1.00

akurát dnes som premýšlala čo prsne spravím na silvestra, nakoľko máme radi slané prevedenie lístkového cesta
robíme buď zatočené tyčinky ako hore spomínaný recept
alebo sa spraví roládka ktorá sa pokrája na malé kúsky a tak sa to nechá upiecť
dávame rôzne druhy syra, kečup, korenie, šunku
najlepšia a najrýchlejšia vec na silvestra :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 31.12.16 22:41

IM
karma
100.00

mnam vypadá to vynikajuco

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 03.01.17 00:25

JS
karma
-1.00

dobré tipy

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 03.01.17 00:25

JS
karma
-1.00

fajnotky

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 03.01.17 00:25

JS
karma
-1.00

dal by som si

  • 0
Odpovedať

Aneta Schwarzová 14.01.17 23:54

AS
karma
-1.00

Taketo slane pochutky su vzdy najlepsie a po ziadnej oslave nezostane nic nazvys...urcite vyskusam niektory z receptov! :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 22.01.17 13:06

MZ
karma
-1.00

Tak toto je presne pre mňa :)..Milujem slané tyčinky z lístkového cesta.. Môžem mať pred sebou plný stôl sladkostí, zákuskov a neviem čoho.. Ale vždy siahnem po týchto tyčinkách :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.01.18 15:49

JK
karma
100.00

Poznám a robievam ich aj cez rok mňam

  • 0
Odpovedať

Soňa Zacharová 06.06.19 18:29

karma
-1.00

Mňam!

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Módna abeceda I.: Ako sa obliecť podľa aktuálnych trendov?
Módne inšpirácie

Módna abeceda I.: Ako sa obliecť podľa aktuálnych trendov?

  • 111
  • 4
  • 19.02.2021
Nadrozmerné nohavice: Horúci trend, ktorý musíš mať!
Módne inšpirácie

Nadrozmerné nohavice: Horúci trend, ktorý musíš mať!

  • 98
  • 7
  • 06.02.2021
Hľadáš tipy na trendy zimnú obuv? Tieto vlastnosti sú pre tvoj komfort rozhodujúce!
Módne inšpirácie

Hľadáš tipy na trendy zimnú obuv? Tieto vlastnosti sú pre tvoj komfort rozhodujúce!

  • 57
  • 5
  • 28.12.2020
TOPlist