Pagáče prestavujú skvelé malé pohostenie, ktoré je možné pripraviť pri rôznych príležitostiach. Takejto malej pochúťke neodolá žiadna návšteva, taktiež predstavujú vhodné občerstvenie na oslavy, párty, silvestrovské veselice alebo len tak večer k filmu a poháru vína. Navyše, pripraviť je ich možné na rozličné spôsoby a z odlišných surovín. Medzi tie najtradičnejšie dozaista patria oškvarkové pagáče, ktorým mnohí nevedia odolať. Komu nie sú pochuti oškvarky, sa zase môžu zapáčiť zemiakové, bryndzové či tvarohové pagáčiky.
Určite sa v každej domácnosti nájde aspoň jeden overený recept na chutné pagáče. Tieto recepty akoby sa dedili z generácie na generáciu a každý miluje tie svoje tradičné pagáčiky od babičky. Ak náhodou takýto recept nemáte, alebo chcete vyskúšať niečo nové, máme pre vás jednoduchý recept na syrové pagáče, ktoré sú mäkučké a zároveň zvonka chrumkavé. Hotové sú raz-dva a zjedené ešte rýchlejšie. Neváhajte skúsiť!
Odporúčame: RECEPT: Sardinková nátierka s tvarohom – delikatesa všetkých delikates!
Budeme potrebovať:
- 400 g hladkej múky
- 250 g tvrdého syra (napr. Eidamu)
- 250 g hery
- 1 kyslú smotanu
- 1 prášok do pečiva
- soľ (cca 1 malá lyžička)
- na posypanie sezam, rascu a pod.
- žĺtok na potretie
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy:
- Ako prvé si najemno nastrúhame syr. Pridáme k nemu ostatné ingrediencie, čiže múku, heru, soľ, prášok do pečiva a smotanu.
- Vypracujeme cesto, ktoré následne necháme v chladničke odpočívať aspoň 2 hodiny, pokojne však i počas noci.
- Pred vaľkaním cesto ešte premiesime a následne ho vyvaľkáme. Malo by mať hrúbku asi 1 až 1,5 centimetra.
- Z cesta postupne vykrajujeme malé pagáčiky. Použite ľubovoľne veľkú vykrajovačku v tvare kruhu. Záleží na tom, aké veľké pagáčiky chcete.
- Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a podľa chuti posypeme syrom, sezamom, rascou či ľanovými semienkami.
- Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 až 15 minút. Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!