Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?
  • 01.03.2016
  • Silvia Karasová

    • Zdieľaj:
  • 13

Plytvanie jedlom je niekedy úplne zbytočné. Varenie v štýle „čo dom dal“ vám dokáže ušetriť nemalé peniaze. Oceníte to najmä vtedy, keď sa rozhodnete naozaj šetriť, pretože ste si vysnili trochu náročnejší finančný cieľ. A pritom stačí naozaj tak málo, jednoducho ak to preženiete pri varení jedla a navaríte toho priveľa zo zvyškov môžete pokojne vyčarovať nové chutné jedlo.

Najčastejšie nám ostáva v chladničke príloha, či už k mäskám, alebo rybe. A teda najčastejšie by sme sa mali popasovať so zemiakmi, ryžou, zvyšnými cestovinami, ale trebárs tiež s niekoľko dňovým chlebom. 

Odporúčame prečítať: Najzdravšie prímorské ingrediencie v kuchyni

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Začnime od pečiva

Staršie pečivo má hneď niekoľko možností využitia. Stvrdnuté rožky napríklad narežte na kolieska a dajte zamraziť. Keď sa v budúcnosti rozhodnete robiť žemľovku, základnú surovinu budete mať po ruke – stačí len rozmraziť. Z pár dňového  chlebíka budete mať skvelú večeru, alebo raňajky. Rozbite jedno dve vajíčka a prichystajte chlebík vo vajíčku.

Ak zatúžite po niečom diétnejšom, urobte si hrianky, stačí chlebík opiecť na panvici. Tu už môžete opäť variovať, hrianky napríklad posypte syrom, urobte si k nim šalát zo zvyšnej zeleniny, alebo ich dajte zapiecť do rúry s kolieskom paradajky, plátkom šunky, syrom... Čo vám len napadne. Starší chlebík je vhodný aj na „výrobu“ krutónov do polievky, zapiecť v rúre ho môžete aj na štýl pizze – postačia vám k tomu ingrediencie, ktoré na pizzi máte najradšej plus pizza korenie. Toasty sú ideálne dokonca aj na sladký spôsob – francúzske toasty, na ešte teplé hrianky roztopte maslo a pocukrujte. 

Odporúčame prečítať: Zaujímavé fakty o káve + recept na biofrapučíno

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Nedojedená ryža

Zo zvyšnej ryže môžete vyčariť taktiež viaceré jedlá. Keď jej je menej, urobte si paradajkovú polievku (alebo inú zeleninovú) a už uvarenú ryžu jednoducho do nej pridajte. Ak jej máte o čosi viac urobte si rizoto – nemusí byť vôbec tradičné, pridajte k ryži všetko, čo sa vám zvýšilo a na čo máte chuť – zvyšky kuracieho mäska z kuracej polievky, zeleninu, kúsok slaniny, šunku, alebo šampiňóny. Podobne môžete využiť aj zvyšky cestovín. 

Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Zostali nám zemiaky

Zo zvyšných zemiakov môžete „čarovať“ ešte viac. Varené zemiaky niekedy stačí popražiť na cibuľke a servírovať napríklad s kyslým mliekom. Sýte, chutné jedlo našich starých rodičov, dnes už miestami zabudnuté. Časť zemiakov môžete použiť aj  pri príprave omelety, alebo si z nich vyrobte placky, lokše, či posúchy. Zvyšky sú vhodné aj na francúzske zemiaky, či zemiakové taštičky. Zmiešajte ich s múkou, vajíčkom a vyracujte cesto. Z nich si vytvarujte taštičky, ktoré naplňte napríklad slaným syrom a špenátom, alebo ovocím, či džemom a už len uvarte vo vriacej vode.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce špenátové pesto

Máte obľúbený recept „zo zvyškov jedla“?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

    • Zdieľaj:
  • 13
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Mária Maxianová 08.09.15 18:23

MM
karma
107.00

u nás sa tiež nič nevyhadzuje, všetky zvyšky sa využijú

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 08.09.15 18:56

MZ
karma
92.00

aj ja sa snažím doma použiť všetky "zvyšky" a niekedy z toho vzniknú naozaj skvelé chute :-)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 08.09.15 21:01

karma
112.00

taky využívám a nevyhazuji nic, ale některé rady jsou fajn

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 08.09.15 21:05

karma
93.00

jedlo sa veru nevyhadzuje to by bola škoda

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.15 18:33

AK
karma
100.00

Ja nevyhadzujem zvyšky,lebo varím radšej menej ako viac.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.15 19:40

AK
karma
100.00

Mnohé domácnosti toho dosť vyhadzujú a pritom treba troch fantázie.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 06.12.15 22:01

SK
karma
113.00

Aj ja sa snazim vyuzit vsetko co dom - ci chladnicka dala. Bola som k tomu vedena uz od rodicov. Ved na com sa najviac da usetrit - na jedle.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 02.03.16 16:38

MZ
karma
-1.00

Presne takto to robíme i my :)

  • 0
Odpovedať

Júlia Dominová 02.03.16 19:16

JD
karma
-1.00

presne takto to robíme doma :) z chleba krutóniky, z ryže rizoto a varené zemiaky troška osmahnuté, hneď chutia lepšie :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 02.03.16 23:27

AK
karma
64.00

Tiež sa snažím využiť všetko čo sa dá, aby som toľko neplytvala potravinami, lebo všetko stojí dosť peňazí.

  • 0
Odpovedať

Gabriela Horváthová 04.03.16 19:34

GH
karma
-1.00

super :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.05.16 17:23

AK
karma
100.00

v dnešnej dobe je hriech vyhadzovať

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.05.16 21:04

JK
karma
100.00

U nás sa málinko vyhadzujeva spotrebujeme všetko a varím menej aj to mám dvoch psíkov a kurky

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vyberáme mikiny na šport, voľný čas aj do školy
Módne inšpirácie

Vyberáme mikiny na šport, voľný čas aj do školy

  • 7
  • 31.08.2021
Módna inšpirácia z jesenného Anglicka: Esenciálne kúsky na jeseň 2021
Módne inšpirácie

Módna inšpirácia z jesenného Anglicka: Esenciálne kúsky na jeseň 2021

  • 6
  • 08.10.2021
Široké nohavice sú hitom tejto sezóny! Hodia sa každej bez ohľadu na typ postavy
Módne inšpirácie

Široké nohavice sú hitom tejto sezóny! Hodia sa každej bez ohľadu na typ postavy

  • 6
  • 12.09.2021
TOPlist