Rozčúlili ťa? Zisti, ako sa vysporiadať s pocitom hnevu!

Rozčúlili ťa? Zisti, ako sa vysporiadať s pocitom hnevu!

Poznáte to. Vstali ste ľavou nohou, cestou do práce vás osprchovalo okoloidúce auto čerstvo napršanou vodou z kaluže, šéf si zase raz masíroval ego a ponížil vás pred všetkými a tým pádom sa po príchode domov nemôže udiať nič iné, než vaše, obrazne povedané, vzbĺknutie nad neumytým riadom. Zlosť, rozčúlenie, rozzúrenie, hnev – akokoľvek si to nazvete, ten pocit zažívame z času na čas úplne všetci. Ale rovnako dôležité ako priznať si to, je aj vedieť, ako sa vysporiadať s pocitom hnevu bez toho, aby ste za sebou zanechali zbytočnú spúšť hádok, konfliktov, negativizmu. Pozrite sa spolu s nami, čo robiť, keď vás prepadne hnev!

Hnev je dobrý sluha, ale zlý pán

Keď sa povie hnev, automaticky si túto emóciu spojíme s niečím negatívnym. Nie je to však úplne férové zaškatuľkovanie, pretože hnev – to je zdravá emócia, úplne prirodzená, ktorej potláčanie je oveľa škodlivejšie, než jej samotný priebeh. Nielenže teda nejde o negatívnu emóciu, hnev je ešte aj prospešný, nakoľko vás dokáže vnútorne posilniť, namotivovať, naviesť k odhodlaniu či zdvihnúť vám sebavedomie. Pritom hnev, ako prakticky akákoľvek iná emócia, môže mať rôznu intenzitu – od mierneho pobúrenia, cez výbuch zlosti až po agresiu v úplne extrémnej podobe.

Bude sa ti páčiť: Chceš vedieť, čo pomáha na stres? Neuhádneš, ale je to chutné!

ako sa zbaviť hnevu

Zdroj: Shutterstock®

Nechajte ho odísť!

Asi pre vás nebude nijakou novinkou, že „ťapkanie“ sa v pocite hnevu nikomu neprospieva. Práve naopak, ak v sebe hnev držíme príliš často, príliš dlho a ešte ho aj vedome znásobujeme, koledujeme si o poriadne ťažkosti, vrátane nebezpečných ochorení. Z dlhodobého hnevu alebo z momentálneho, avšak naozaj silného, už vznikol nejeden infarkt, často sa končiaci smrťou. Tým však nechceme z hnevu robiť život ohrozujúcu emóciu, avšak platí, že dokáže nepekne priliať olej do ohňa. Je preto mimoriadne dôležité vedieť s pocitom hnevu správne pracovať. V opačnom prípade si môžete kvôli tejto emócii narobiť nepriateľov, dokonca sa pripraviť o prácu alebo vzťah. Nehovoriac o tom, že si môžete naštrbiť psychiku a zdravie.

ako odstrániť hnev

Zdroj: Shutterstock®

Takto sa hnev prejavuje:

  • bolesť žalúdka až pocit na zvracanie
  • chuť kričať
  • nepríjemné myšlienky
  • pocit tlaku a vzrušenia
  • sčervenanie v tvári
  • škrípanie zubami a zatínanie zubov
  • zvýšený tlak a činnosť srdca

Neprehliadni: Bojíš sa vyhorenia? Nepotrebuješ dovolenku, ale sabatikal!

čo s pocitom hnevu

Zdroj: Shutterstock®

Ako hnev efektívne spracovať?

  • Snažte sa prísť veci na koreň! Položte si otázku, čo vo vás túto emóciu vyvolalo. Ak ide o záležitosť, ktorá vás rozčuľuje opakovane, zamerajte sa na to, aby ste našli vhodné riešenie. Napríklad, ak vás zakaždým nahnevá, že si dieťa po sebe neuprace, nájdite si dostatok času a energie na to, aby ste sa o tom spoločne a s chladnou hlavou porozprávali, pričom neukončite rozhovor bez toho, aby ste sa dohodli na konkrétnom riešení.
  • Nepotláčajte ho! V žiadnom prípade hnev nepotláčajte. Sú možno situácie, kedy je tento postup namieste, ale ak to budete robiť opakovane a často, tento pocit sa vo vás bude hromadiť a v lepšom prípade vybuchnete v najmenej vhodnej chvíli, v horšom prípade si to odnesie vaše zdravie, vrátane toho psychického (depresia, frustrácia, trpkosť, pesimizmus, ale aj srdcovo-cievne ochorenia).
  • Hýbte sa! Ďalším účinným spôsobom, ako sa vysporiadať s akútnym hnevom, je pohyb. Ak vás napríklad rozčúli niekto v práci, namiesto sedenia na stoličke a plánovania krutej pomsty, choďte sa poprechádzať na čerstvý vzduch alebo aspoň po chodbe. Hnev telu dodáva energiu, preto to využite a vyventilujte sa buď rýchlou chôdzou, behom alebo jednoducho skákaním na mieste. Alebo len choďte vyvenčiť psa.
  • Dýchajte a meditujte! V neposlednom rade dýchajte a to vedome, kontrolovane a zhlboka. Pomôže aj meditácia či počúvanie relaxačnej hudby, popri cielenom sústredení sa na svoj dych. Skúste pritom dýchať do bránice, nie do hrudníka.
ako predýchať hnev

Zdroj: Shutterstock®

  • Vyrozprávajte sa! Ideálne je, ak sa vyrozprávate človeku, ktorý váš hnev spôsobil, ale pomôže aj partner či dobrá kamarátka. Má to veľa výhod – nielenže uľavíte svojmu napätému vnútru, ešte si aj môžete vypočuť názor nezainteresovanej osoby. Veľkou pomocou vie byť aj vypísanie sa z hnevu, napríklad do denníka.
  • Odpúšťajte! Mimoriadne užitočným spôsobom, ako v sebe zdravo spracovať pocit hnevu, je naučiť sa odpúšťať. Nebýva to jednoduché, ale vedieť sa na vec pozrieť aj očami druhých, je naozaj prínosné. Chce to však veľkú dávku empatie. Niekedy stačí naozaj málo, napríklad položiť si otázku: Nemá náhodou šéf zlé obdobie? Nemal manžel ťažký deň v práci? Nekladiem na svoje deti privysoké nároky? Bude to prospešné tak pre vaše vnútro ako pre váš vzťah s osobou, ktorá vo vás hnev vyvolala, avšak nezabudnite druhej strane otvorene povedať, že vás jeho správanie zranilo. Takéto situácie by sa však od tej ktorej osoby nemali stávať opakovane – nikto vo vašom okolí by nemal vedome zneužívať vašu schopnosť odpúšťať. Ak to niekto robí, starostlivo zvážte, či je pre váš život tento človek prínosom.
  • Obráťte sa na odborníka! Ak cítite, že vás pocit hnevu ovláda pričasto, pričom vám stačí len malý, takmer až bezvýznamný podnet na to, aby ste vzbĺkli, nebojte sa obrátiť na psychológa a spoločne nájsť riešenie, ako túto emóciu účinne spracovať tak, aby vám bola k prospechu, nie na škodu. Riešení je celá škála. Stačí chcieť nájsť to pravé orechové pre vás a vašu vnútornú pohodu. :-)
- Anketa

ČASTO VÁS PREPADÁVA POCIT HNEVU?

Odpovedalo 11 ľudí  

Áno, aj každý deň
18%
Často nie, ale občas určite
73%
Nie, nestáva sa mi to skoro vôbec
9%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 23.10.18 08:52

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 23.10.18 13:31

MR
karma
109.00

mne pomáha šport alebo aspoň prechádzka..no niekedy vybuchnem aj tak..a podľa mňa je to prirodzené a ľudské..

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní