Ryby bez kostí na štedrovečernom stole

Ryby bez kostí na štedrovečernom stole
  • 15.12.2015
  • Lucia Hausknechtová

Ryby patria vo väčšine slovenských domácnostiach na štedrovečerný stôl a túto tradíciu by sme si mali zachovať. Bohužiaľ, s rybami sa spája aj množstvo kostí, na ktoré si počas jedenia musíme dávať pozor.

Ak si chcete vychutnať štedrú večeru bez kostí, ponúkame vám niekoľko chutných tipov na ryby, z ktorých kosť vám v krku nezabehne. 

Losos

Posledné roky sa stal obľúbenou rybou v slovenských kuchyniach práve losos. Jeho veľkou výhodou oproti iným rybám je minimum kostí a jednoduchá príprava. Losos patrí k pomerne tučným rybám, no zároveň sa jeho mäso zaraďuje k tým najzdravším.

Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín D, nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, selén a draslík. Pripraviť si ho môžete za pár minút na panvici a ako prílohu môžete použiť opekané zemiaky alebo zeleninový šalát. 

Odporúčame prečítať: Babičkina vianočná kuchárka (recenzia)

Ryby bez kostí na štedrovečernom stole

Zdroj: Shutterstock®

Morský vlk

Obľúbenou pochúťkou talianskej a gréckej kuchyne je morský vlk. Jeho jemné biele mäso s minimom kostí poteší každého milovníka rýb. Táto ryba patrí medzi morské druhy, ktoré obsahujú viac jódu ako sladkovodné druhy. Ten je potrebný na všetky životne dôležité funkcie v organizme.

Pripraviť si ho môžete na grile, ale taktiež sa hodí aj na vyprážanie či dusenie. Jeho jemná chuť vynikne najmä s citrónom a bylinkami, ktoré v spojení s touto rybou vytvárajú ideálnu kombináciu. Ako prílohu na štedrovečernom stole môžete vyskúšať zdravý zemiakový šalát alebo grilovanú zeleninu. 

Odporúčame prečítať: Zažite adrenalín na dovolenke

Ryby bez kostí na štedrovečernom stole

Zdroj: Shutterstock®

Pangasius

Pangasius patrí medzi sladkovodné ryby, ktoré v obchode nájdete najčastejšie v podobe filiet. Tie neobsahujú žiadne kosti a pochutnať si na nich môžu aj menšie deti. Pri výbere mrazených filiet dbajte na kvalitu ryby a nezabudnite si prečítať jej zloženie.

Pri niektorých druhoch mrazených rýb sa totiž môže stať, že obsahuje až 50% pridanej vody, za ktorú by ste platili rovnako. Preto vyberajte ryby s najmenším obsahom pridanej vody a ak máte možnosť uprednostnite tie čerstvé. 

Odporúčame prečítať: Zvyky a tradície, ktoré patria k Štedrému dňu

Ryby bez kostí na štedrovečernom stole

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Martina Zahoranová 15.12.15 09:06

MZ
karma
92.00

spomínané rybky sú fajn no nám k vianociam patrí kapor... takže sme mu verný :-)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 15.12.15 09:26

karma
93.00

Losos je TOP ryba! milujem ho :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 15.12.15 19:48

SK
karma
114.00

Super rybicky,u nas na vianoce pecieme pstruhov.

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 15.12.15 20:44

HK
karma
100.00

najviac milujem z rýb pstruhy

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 15.12.15 21:23

IM
karma
100.00

lotos mnam, len keby nebol tak drahý

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.12.15 22:59

ĽŠ
karma
100.00

Až na morského vlka sme vyskúšali všetky, mňam!

  • 0
Odpovedať

Martina Krajčová 16.12.15 09:52

MK
karma
-1.00

k nám na Vianoce zasa patrí pstruh :) ale losos je tiež mňamka

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 17.12.15 11:19

GV
karma
85.00

mňam losos, no ešte neviem čo tohto roku bude u nás na vianočnom stole

  • 0
Odpovedať

Henrieta Strnisková 17.12.15 21:11

HS
karma
-1.00

najradšej mám kapra, aj keď ho u nás v rodine jem sama

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.12.15 16:13

MR
karma
109.00

ja na tieto vianoce plánujem lososa

  • 0
Odpovedať

veronika drabikova 19.12.15 22:16

VD
karma
-1.00

ja osobne ryby velmi nemusim a pangasius je dobra volba prave pre takychto ludi ...

  • 0
Odpovedať

Daniela Siplakova 02.01.16 22:52

DS
karma
-1.00

jáááj keby nebolo teraz 11 hodin večer asi idem do mrazničky a spravim si rybku :))

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 24.05.20 15:57

KS
karma
133.00

Za mňa je najchutnejší pstruh :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní