Salmonelóza v ovocí a zelenine je skutočná! Na čo si dať pozor?

Salmonelóza v ovocí a zelenine je skutočná! Na čo si dať pozor?

Aj vy ste doposiaľ žili v tej mylnej predstave, že salmonelóza sa šíri len prostredníctvom mliečnych a zle tepelne upravených pokrmov, na ktorých si pochutnávame najmä v lete? Asi to je príčina, prečo sa mnoho z nás vyhýba konzumácii vajíčok počas letných dní. Ale dnes vás vyvedieme z omylu. Totižto, podľa nových skutočností je možné, že práve teraz konzumujete nejaké ovocie a zeleninu, ktorá je napadnutá baktériami salmonely.

K množeniu baktérií salmonely dochádza hlavne počas horúcich dní. Na to, aby sa choroboplodné mikroorganizmy šírili rýchlosťou blesku, potrebujú ideálnu teplotu, ktorá sa pohybuje okolo 35 °C. Po skonzumovaní potraviny, ktorá bola kontaminovaná salmonelou, môžete pociťovať príznaky, ako je nevoľnosť, bolesti brucha, silné hnačky. Ďalej sa u vás môže dostaviť vracanie a vysoké teploty, ktoré sa striedajú so zimnicami.

Zaujme ťa: Ako sa používajú jednotlivé strany alobalu? Budeš prekvapená!

mäsový trvanlivý výrobok

Zdroj: Shutterstock®

Mäsové výrobky netreba vystavovať vysokým teplotám

To, že sú mäsové trvanlivé výrobky najnáchylnejšie na pokazenie sa, hlavne v prípade, keď ich zabudneme odložiť do chladničky, vieme asi všetci. Totižto, ak sa prehrejú, naruší sa ich kvalita a konzistencia. Počas vysokých horúčav z nich doslova vytečú tuky, ktoré síce následne po schladení stuhnú a vy si možno myslíte, že sú opäť vhodné na konzumáciu, nie je to skutočne tak. Tie totiž v takom prípade vytvárajú ideálne prostredie na šírenie baktérií, ktoré v organizme môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy.

Salmonelóza v ovocí a zelenine

Zdroj: Shutterstock®

Ani ovocie a zelenina nie sú nenapadnuteľné

Odborníci varujú, aby sa všetci mali počas leta a vysokých teplôt na pozore! Totižto, baktérie salmonelózy sa môžu usadiť aj v ovocí a zelenine. Kým sme si doposiaľ mysleli, že salmonelóza sa šíri prioritne prostredníctvom vajec od sliepok z voľného domáceho chovu, dnes je to úplne inak. Totižto, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môže rýchlejšie pokaziť, zmäknúť a skysnúť. Preto, ak si radi pochutnávate napríklad na takom melóne, ktorý na pláži chutí naozaj skvelo, ak nemáte so sebou prenosnú chladničku, tak ho radšej nechajte doma. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam, ktoré salmonela spôsobuje.

Vo vysokých teplotách, pri ktorých sa snažíte schladiť na kúpaliskách alebo niekde pri vode, majte na pamäti, že ovocie a zeleninu netreba brať so sebou. Radšej stavte na chutné mlsnotky, ktoré vás zasýtia a nepodliehajú skaze a samozrejme, nezabúdajte ani na pitný režim!

Odporúčame: Vylievaš nálev z kyslých uhoriek? Nerob to, takto ho využiješ lepšie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Jana Čipková 17.07.18 14:31

karma
106.00

Že salmonelóza sa môže nachádzať v zelenine a ovocí to som naozaj nevedela.

  • 1
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 17.07.18 19:01

AH
karma
90.00

članok som prečítala dva krát.Takže bude unás zvýšená pozornost.Dakujem

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 17.07.18 22:11

karma
109.00

Toto je pre mňa novinka,to som netušila.

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 18.07.18 17:16

AK
karma
100.00

To som nevedela.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 20.07.18 00:36

MD
karma
132.00

Dobré vedieť, aspoň si dáme lepší pozor....Môj manžel salmonelózu už mal, schytal ju v závodnej jedálni z jahodovej peny k šiškám. Vtedy ich ochorelo veľa, infekčné praskalo vo švíkoch. Ale vraj tí, čo šli z práce rovno do krčmy, to nedostali alebo to u nich malo mierny priebeh :)

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 20.07.18 11:25

BS
karma
100.00

Pre mňa je to novinka, dobre vedieť:))

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 14:38

AS
karma
108.00

Tak toto som skutočne nevedela. Človek sa stále niečo naučí, keď číta tieto zaujímavé články tu na Kam.za.krásou

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní