Sezamové mlieko: Vyrob si sama túto zdravú a lahodnú pochúťku!

Sezamové mlieko: Vyrob si sama túto zdravú a lahodnú pochúťku!

Všimli ste si, koľko druhov mliek od výmyslu sveta si v poslednej dobe vydobýja našu pozornosť? Ovsené, konopné, mandľové, kokosové, makové, sójové,... Čo by na to asi povedali naše prastaré mamy, pre ktoré mlieko znamenalo len to kravské? Vtedy sa im isto ani nesnívalo, že o pár rokov neskôr sa budú výrobcovia rastlinných mliek doslova predháňať v tom, čo by ešte vymysleli. My sme však za to nesmierne vďačné, pretože toho nového, chutného a zdravého nikdy nie je dosť.

A prečo vlastne tento úvod? Pretože vám dnes predstavíme jedinečné mlieko, ktoré jednoducho musíte ochutnať. Dámy a páni, na scénu prichádza: Sezamové mlieko.

Vyskúšaj: Vieš, aké účinky má konopné mlieko? Priprav si ho v pohodlí domova!

náhrada mlieka

Zdroj: Shutterstock®

Prečo by vás malo sezamové mlieko zaujímať?

Sezamové mlieko je ideálnym variantom živočíšneho mlieka a skvelé na ňom je, že si ho rýchlo a jednoducho vyrobíte aj samy doma. Budete tak mať istotu, že do tela dostávate chutný a zdravý nápoj, plný vitamínov, minerálov, predovšetkým vápnika, železa, horčíka, medi, proteínov a vlákniny. Stačí, ak si doprajete jeden pohár sezamového mlieka denne a výrazne si tým posilníte kosti, pečeň, zrýchlite svoj metabolizmus, prispejete k zdraviu vašej pokožky, ako aj vlasov a v neposlednom rade zaženiete chuť na sladké.

recepty zo sezamu

Zdroj: Shutterstock®

Recept na sezamové mlieko

Na prípravu mlieka budete potrebovať:

  • 200 g lúpaného sezamu
  • 2 PL medu (môže byť, ale nemusí)
  • 1 l vody

Otestuj: Nevieš, ako sa zbaviť jesennej depresie? Zajedz ju týmito jedlami!

účinky sezamu na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Sezam zalejte studenou vodou a nechajte odstáť aspoň dve hodiny, ideálne však cez noc, aby bola výsledná chuť mlieka výraznejšia a sezamovejšia. :-) Po uvedenej dobe alebo ráno môžete pridať k zmesi med a všetko dôkladne rozmixujte. Ak je mlieko príliš husté, dolejte ešte trochu vody. Po rozmixovaní mlieko preceďte cez gázu alebo sitko, pričom zvyšky sezamu nemusíte vyhadzovať, naopak, pridajte k nemu ovsené vločky a trochu medu a upečte si z nich sušienky. TIP: Sezamové mlieko si môžete dochutiť aj pridaním štipky škorice alebo trošky vanilky.

Takisto, ak máte rady datle, figy či hrozienka, pokojne sezamové mlieko ozvláštnite aj nimi, ešte pred samotným mixovaním. Namiesto medu môžete pokojne pridať agáve alebo javorový sirup. Toto mlieko vám vynikajúco poslúži na prípravu smoothie nápoja, mliečneho koktailu, kaše, do kávy, deti ho budú zbožňovať spolu s cereáliami alebo kakaom, ale výborné je aj samo o sebe, vďaka svojej príjemnej orieškovej chuti. Kloktanie sezamového mlieka na pravidelnej báze dokonca bieli zuby a čistí ústnu dutinu. Tak teda smelo do toho!

Priprav si: 7 tipov na netradičné raňajky: Skús začať deň úplne inak!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 26.10.18 05:51

ĽŠ
karma
100.00

Rada pripravujem, no využitie zvyškov ma nenapadlo, skvelý tip, ďakujem!

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 28.10.18 16:47

DB
karma
117.00

toto mlieko sa mi veľmi páči, určite ho vyskúšam...

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 12.12.18 22:39

ZS
karma
100.00

tento recept poznam a mlieko mi velmi chuti

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.12.19 22:53

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 15:43

KS
karma
133.00

Počula som o makovom mlieku, ale o sezamovom zatiaľ nie. Ale v podstate mlieko sa dá získať z každého orecha a semienka :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní