Skúsila si olej z vlašských orechov? Je to zázrak pre naše zdravie!

Skúsila si olej z vlašských orechov? Je to zázrak pre naše zdravie!

Jedinečné oleje na vonkajšie či vnútorné použitie sa okrem iného pripravujú aj z rozličných orieškov, ktoré v sebe ukrývajú zdravé tuky a množstvo ďalších dôležitých látok. Nedávno ste u nás mohli spoznať madľový olej či dokonca olej z makadamových orechov. Dnes si niečo povieme o oleji, ktorý je pripravovaný z takpovediac miestnych orieškov. Práve v jesennom období máme totiž okolo seba dostatok chutných vlašských orechov, ktoré sú rozhodne vítanou súčasťou každého jedálnička. A čo olej z vlašských orechov? Pravdou je, že ide o veľkého pomocníka pri starostlivosti o zdravie aj krásu. Pri vnútornom užívaní podporí dobrý stav srdcovo-cievnej sústavy, pri vonkajšom použití zase skrášli vlasy. Čo všetko dokáže?

Poznáte olej z vlašských orechov?

Vlašské orechy predstavujú olejnaté semená plodov stromu zvaného orech kráľovský, latinsky Juglans regia. Tento mohutný strom z čeľade orechovité dorastá do výšky maximálne 20 metrov. Dostal sa k nám z Ázie, dnes sa pre svoje chutné semená aj drevo pestuje v miernych pásmach naprieč celým svetom. Orech kráľovský má širší sivastý kmeň s hladkou kôrou a zložené lesklé listy podlhovasto vajcovitého tvaru. Plodom je kôstkovica so zeleným dužinatým vonkajším oplodím, ktoré po dozretí puká. Z vnútorného oplodia sa tvorí škrupina, ktorá ukrýva semená.

Plody orecha kráľovského spravidla začínajú dozrievať v septembri. Okrem toho, že sú určené na priamu konzumáciu, sa z nich pripravuje aj kvalitný rastlinný olej, ktorý je vhodný na vonkajšie i vnútorné použitie. Poobzerať sa po ňom môžete na internete, vo väčších supermarketoch aj obchodoch zameraných na predaj zdravých potravín. Cena oleja z vlašských orechov sa pohybuje v priemere od 6 eur za 250 ml. Má skôr redšiu konzistenciu, žltú farbu, niekedy i so zelenkastým odtieňom a výraznú orieškovú chuť.

Odporúčame: Najčastejšie mýty o zdraví, ktorým veríš: Spôsobujú mikrovlnky rakovinu?

účinky oleja z vlašských orechov

Zdroj: Shutterstock®

Zamilujú si ho aj vaše vlasy

Na vysmážanie na oleji z vlašských orechov rovno zabudnite. Takýmto spôsobom by ste ho skôr zničili a svoje zdravie vôbec nepodporili. Tento orieškový olej je ideálne využívať najmä v studenej kuchyni. Dodá jedinečnú chuť zeleninovým či ovocným šalátom. Môžete ho pridať do jogurtov i kaší, prípadne ním dochuťte už hotovú omáčku alebo polievku. A čo všetko ponúka nášmu telu? V prvom rade musíme spomenúť, že je zdrojom dôležitých nenasýtených mastných kyselín, čiže zdravých tukov a rovnako aj vitamínu E či viacerých minerálov. Ľudský organizmus pozitívne ovplyvňuje hneď vo viacerých smeroch. Vďaka svojmu zloženiu podporuje správnu činnosť nervového systému, pričom blahodarne vplýva na pamäť aj koncentráciu.

Do svojho jedálnička by olej z vlašských orechov mali zaradiť jedinci, ktorí potrebujú normalizovať hladinu svojho cholesterolu aj krvného tlaku. Kedže bojuje proti škodlivému cholesterolu, prečisťuje cievy, podporuje ich pružnosť a celkovo priaznivo vplýva na krvný obeh, je zároveň vítaným pomocníkom pri prevencii zákerných kardiovaskulárnych ochorení. Môže pomôcť znížiť riziko vzniku problému s kŕčovými žilami. Tento orechový olej ďalej podporuje proces trávenia a eliminuje zápchu aj plynatosť. Prispieva tak i k prevencii rakoviny čriev. Okrem toho môže prispieť k zlepšeniu imunity, krvotvorby i činnosti štítnej žľazy.

použitie oleja z vlašských orechov

Zdroj: Shutterstock®

Nenápadný všeliek s veľkou liečivou silou

Hoci sa zvyčajne hovorí najmä o účinkoch oleja z vlašských orechov pri vnútornom užívaní, nemusíte sa ho báť používať aj zvonka. Postará sa tak o vaše zdravie i krásu. Je perfektný na masáž kĺbov a celkovo pohybového ústrojenstva. Pomôže znížiť bolesť svalov i kĺbov. Zamiluje si ho však i vaša pokožka. Má protizápalové účinky, a preto je veľkým pomocníkom pri rozličných kožných problémoch. Podporuje hojenie rán i vredov a zlepšuje stav pokožky postihnutej ekzémom či lupienkou. Pokožku celkovo zvláčňuje a zmäkčuje. Olej z vlašských orechov sa postará o suchú aj starnúcu pleť a pokožku tela.

Môže pomôcť pri prevencii vrások v okolí očí. Kožu chráni pred predčasným starnutím. Pokojne ním nahraďte klasický krém. Okrem toho tento olej skvelo vyživí aj vaše nechty. Rovnako ho budú milovať aj vaše vlasy, ktorým dokáže vrátiť prirodzený lesk. Napomáha posilňovať vlasové cibuľky a môže byť užitočný aj pri vypadávaní vlasov. V tomto prípade ho neváhajte skombinovať práve s ricínovým olejom. Kvapôčky oleja z vlašských orechov môžete vmasírovať priamo do pokožky hlavy, prípadne ho pridajte do kondicionéra či šampóna. Jeho zloženie zabezpečuje skvelú výživu pre vlasy.

Pozri aj: Ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval zdraviu: Ver tomu, že dokáže aj uškodiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 03.11.19 14:45

KK
karma
109.00

používam makový olej, ale orechový som ešte nevidela, určite sa po ňom poobzerám

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 03.11.19 16:23

MM
karma
100.00

zrovna dnes som lúskala vlašské orechy a myslela na to, že pomaly budú vzácnou pochutinou

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 03.11.19 20:05

LK
karma
100.00

Máme ho doma, ale ešte som ho nevyskúšala. Zajtra ráno určite skúsim s jogurtom :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 19.11.19 09:18

MC
karma
109.00

Každý deň mám na tanieri vlašské orechy ,ale olej som ešte nepoužila.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní