Skvelá bylina na tráviace ťažkosti a iné neduhy: Ktorá to je?

Skvelá bylina na tráviace ťažkosti a iné neduhy: Ktorá to je?

Poznáte kuklík mestský? Táto bylinka je v Európe pomerne rozšírená a práve teraz sa rozbieha sezóna jej zberu. Čo však táto nenápadná rastlina s peknými kvetmi žltej farby dokáže? V rámci tradičnej ľudovej medicíny je kuklík známy najmä ako bylinka, ktorá je nápomocná pri rozličných tráviacich ťažkostiach. To však ani zďaleka nie je všetko. Veľmi osožný môže byť napríklad pri problémoch s krvácajúcimi ďasnami alebo hemoroidmi. Viac vám o tomto malom prírodnom pomocníkovi prezradíme v nasledujúcom článku. Zistite, ktoré časti kuklíka sa zberajú, aké majú účinky a ako ich využiť na podporu svojho zdravia. 

Poznáte kuklík?

Kuklík mestský, latinsky Geum urbanum, je trváca bylina stredného vzrastu, ktorá dorastá do výšky v priemere 20 až 60 centimetrov. Radíme ju do čeľade ružovité. Kuklík je ľudovo známy aj pod mnohými ďalšími názvami, ako napríklad benedykt, sanamunda, hrebíčková zelina a ďalšie. Kedysi bola táto bylinka považovaná za posvätnú, pričom ju často pridávali do ochranných amuletov a kadidiel. Úlohou bylinky bolo odháňať zlých duchov. Dnes je táto rastlina značne rozšírená takmer po celom svete. Kuklík nájdeme skoro v celej Európe a rovnako rastie v Severnej Amerike, Austrálii, na severe Afriky či na viacerých územiach Ázie. Vyskytuje sa od nížin po podhorské oblasti.

Kuklík obľubuje vlhšie a skôr tienisté stanovištia. Často rastie ako burina v okolí obydlí, pri plotoch aj múroch. Nájsť ho môžeme v lužných lesoch, pri potokoch a cestách, na rumoviskách či v parkoch aj krovinách. Kuklík je charakteristický krátkym rozkonáreným podzemkom, z ktorého vyrastá ružica prízemných listov. Tie majú nepravidelne zúbkatý okraj. Stonka má jemné chĺpky. Kvety majú žltú farbu a sú usporiadané v riedkej metline. Objavujú sa zvyčajne od mája do októbra. Na liečebné účely sa zberajú primárne podzemné časti rastliny, a to hlavne v jesennom období.

Odporúčame: Pečené strúčiky cesnaku: Panebože, skutočne toto dokážu za 24 hodín?

účinky kuklíka

Zdroj: Shutterstock®

Má neprehliadnuteľné liečivé vlastnosti

Liečivá droga z kuklíka mestského obsahuje triesloviny, horčiny, glykozidy a silice. Táto bylina sa už odpradávna využívala ako prírodný liek na mnohé tráviace problémy. Osoží pri hnačkách či kataroch žalúdka a čriev, pričom pomôže i znížiť teplotu a utlmiť kŕče. Má protizápalové a dezinfekčné účinky a celkovo podporuje dobrú činnosť orgánov tráviacej sústavy. Vyskúšať ho môžu osoby s nepríjemnými žalúdočnými vredmi. Okrem toho môže byť kuklík užitočný aj pri zápaloch v ústnej dutine.

Pri použití vo forme kloktadla bojuje proti zápalom sliznice, uvoľňovaniu zubov či nadmernému zápachu z úst. Rovnako sa používa pri krvácaní z ďasien. Môže pomôcť osobám, ktoré trápi parodontitída či gingivitída. Kuklík tiež môže byť užitočný pri bolestiach hlavy. Túto bylinku je rovnako vhodné používať aj zvonka. Zlepšuje totiž stav pokožky pri kožných ochoreniach. Dezinfikuje zapálené rany a podporuje ich hojenie. Sedacie kúpele s odvarom z kuklíka mestského zasa účinne podporujú liečbu hemoroidov.

použitie kuklíka

Zdroj: Shutterstock®

Na vonkajšie aj vnútorné použitie

Sušený koreň kuklíka mestského, ktorý sa využíva na liečebné účely, v prípade potreby zoženiete aj na internete, v lekárňach či predajniach so zdravými potraviny, v ktorých sú často dostupné aj bylinky. Je viacero spôsobov, ako liečivú drogu využiť. Zápar pripravíte z jednej lyžičky drogy a pohára vriacej vody. Nápoj sa počas akútnych ťažkostí pije dvakrát denne. Môžete ho použiť na výplach ústnej dutiny pri problémoch so zubami, ďasnami či ústnou sliznicou. Ak vás trápia hemoroidy, pripravte si silnejší odvar z 2 polievkových lyžíc sušeného koreňa kuklíka na pol litra vody. Pridajte ho do vane s vodou a pravidelne si doprajte sedací kúpeľ. 

Kuklíkový odvar je tiež vhodný na ošetrenie kožných infekcií a podobne. Okrem toho sa z tejto bylinky, respektíve jej podzemných častí, pripravuje tinktúra. Tú si môžete vyrobiť v pohodlí domova, a to niekoľkotýždňovým lúhovaním koreňov kuklíka vo vysokopercentom liehu. Hotovú kuklíkovú tinktúru však zoženiete aj v niektorých lekárňach či na internete. Ide však o doplnok stravy, ktorého odporúčané dávkovanie, uvedené na obale či v príbalovom letáčiku, je vždy potrebné dodržiavať! Tinktúra sa rovnako využíva pri krvácaní z ďasien, kolikách či vracaní alebo hnačkách.

Pozri aj: Sezamová múka ťa svojimi účinkami dostane. Prečo ju potrebuješ v kuchyni?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Milka Damašková 29.09.19 05:00

MD
karma
132.00

Bylinkové čaje mám rada, riešim nimi zdravotné problémy, ale táto bylinka je pre mňa úplne neznáma, ani som netušila že existuje... Vďaka za dobrý a poučný článok :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 29.09.19 07:08

ĽŠ
karma
100.00

Už som o kuklíku čítala, rada vyskúšam, vďaka za priblíženie!

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 29.09.19 21:00

IO
karma
96.00

Dakujem velmi pekne za skvelý tip , v poslednom čase omnoho viac používam byliny , ako tabletky z lekárne. A som určite spokojnejšia :)

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 30.09.19 14:12

AB
karma
76.00

vďaka za tip, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní