Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou?

Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou?
  • 22.10.2014
  • Lucia Hausknechtová

Veľký výber potravín, ktoré nám supermarkety ponúkajú, sú pre ľudí veľkou neznámou. V jednom regáli máte na výber z minimálne piatich druhov syra a jediným vašim pomocníkom sú malinké písmenka zloženia na zadnom obale. Ak ešte stále neviete na čo sú najvhodnejšie isté druhy syrov, týchto pár riadkov bude pre vás cenných.

Krémové syry ako mascarpone, ricotta či philadelphia sa už stali súčasťou našich smotanových zákuskov a dezertov. Niekedy je však problém rozoznať, ktorý syr by sa najviac hodil do daného jedla, a nájsť ten pravý. Tieto syry sa líšia najmä množstvom tuku, ktoré obsahujú a tiež z čoho sú vyrábané, prípadne akým spôsobom.

Odporúčame prečítať: Recept proti prechladnutiu – med so zázvorom

syr

Zdroj: Shutterstock®

Mascarpone

Taliansky dezert tiramisu by sa bez tohto lahodného mascarpone ťažko preslávilo. Tento jemný, snehobiely syr je vyrábaný zo sladkej smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Pochádza z Lombardie a je typický pre Taliansko, no obľubu si získalo aj za jeho hranicami. Je skvelý do rôznych sladkých dezertov, pripravíte z neho nadýchané krémy a chutné nátierky. Za jeho vynikajúcou chuťou sa skrýva veľké množstvo tuku ktoré obsahuje, takže pozor na množstvo ktoré zjete.

Odporúčame prečítať: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko 

syr

Zdroj: Shutterstock®

Ricotta

Ricotta alebo srvátkový syr ako ju často nazývajú, je čerstvý syr s rôznym využitím v našich kuchyniach. Chuťou sa podobá jemnému tvarohu, no rozdiel je ten, že tvaroh vzniká z kyslého mlieka a ricotta zo sladkej plnotučnej srvátky, ktorá je vedľajším produktom pri výrobe syrov. Oproti syru mascarpone má ricotta nízky obsah tuku, len do 10 percent, takže je vhodná ak si chcete udržať štíhlu líniu. Môžete ňou nahradiť jemný tvaroh či mascarpone pri zdravších verziách jedla, no zmenu pocítite. Môžete ju pridávať do nátierok, dezertov alebo ju jednoducho natrieť na pečivo.

Odporúčame prečítať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím

cheesecake

Zdroj: Shutterstock®

Philadelphia

Philadelphia je syr typu cream cheese, takže sa opäť jedná o jemný, biely syr. Svoju typickú štruktúru získava oddelením tvarohu od srvátky a následným zohrievaním. Má jemne slanú chuť než predchádzajúce syry a často býva dochutení pažítkou, cesnakom či bylinkami. Môžete ho použiť opäť do nátierok či dezertov alebo pri príprave omáčok. Philadephia je syr, ktorý sa používa do tradičných cheesecakov, takže ak chcete vedieť ako chutí originál, použite do receptu práve túto ingredienciu.

Odporúčame prečítať: Ako si doma vypestovať zázvor?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Martina Zahoranová 22.10.14 08:52

MZ
karma
92.00

v poslednej dobe sa skoro všade používa mascarpone a tak som rada že som sa dozvedela viac aj o ricotte a philadelphii

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 22.10.14 15:18

AV
karma
-1.00

no o philadelphii syre som ešte nepočula,ale ricottu som už jedla a môžem odporučiť.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 23.10.14 13:46

MB
karma
108.00

prijala by som skor clanok co je adekvatna nahrada za mascarpone, riccotu a philadelpiu z nasich vyrobkou... niekde som citala ze lucina a este cosi....

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 23.10.14 19:01

karma
74.00

PHILADLPHIU zvyknem nahradiť LUČINOU , ale mascarpone sa mi zdá najlepšie originál keď som ho skúsila nahradiť tak to nebolo to pravé dokonca a lacnejšia varianta je už trošku rozdiel.... môj osobný postreh a názor, ale v zásade platí skúšať A VYBRAŤ si podľa seba

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 23.10.14 14:38

ŽM
karma
115.00

Páči sami tento článok, rozdiely som nepoznala a o philadelphii som ešte ani nepočula.

  • 0
Odpovedať

Věra Hudačová 23.10.14 14:42

VH
karma
-1.00

O těchto výrobcích slýchám v TV,nepoužívám je ale. Jsem ráda,že o nich teď i něco vím..

  • 0
Odpovedať

Lenka Vartovníková 24.10.14 22:29

LV
karma
-1.00

Najradšej mám mascarpone.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 25.10.14 14:26

karma
-1.00

moc tieto druhy syrov nepoužívam,ale keď už tak ich nenahrádzam inými

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.05.16 20:40

AK
karma
100.00

sú to drahé no kvalitné syry

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní