Sušené ovocie ako ho nepoznáš! Pomôže s trávením aj rakovinou

Sušené ovocie ako ho nepoznáš! Pomôže s trávením aj rakovinou
  • 15.02.2018
  • Simona Kostková

Sušené ovocie nepatrí k veľkým lákadlám, pokiaľ máme možnosť si vybrať medzi ním a čerstvým. Avšak cez zimu sú sušené slivky alebo datle bežnou zdravou maškrtou. Viete prečo ich treba jesť celý rok?

Sušené ovocie v sebe skrýva nielen sladkú spomienku na leto, ale aj množstvo pre telo dôležitých látok. Toto sú dôvody, prečo by každá z nás mala mať doma pestrú zásobu sušeného ovocia hlavne na tieto chladné chrípkové obdobia. Doprajte si zdravie a vitalitu po celý rok.

Aké sú hlavné výhody sušenia?

Pred pár rokmi patrilo sušené ovocie k nedostatkovému tovaru, ktorý si mohli dovoliť iba niektorí. Hlavne exotické ovocie, ako figy či datle. Dôvodov, prečo ho ľudia chceli, a prečo by ste ho mali chcieť aj vy, je hneď niekoľko. Naproti tomu dôvod, prečo sa ovocie suší alebo prečo sa vôbec sušiť začalo, je jednoduchý – aby sa zachovala čerstvosť ovocia čo najdlhšie. Pre niekoho je jednoduchší spôsob ovocie zavariť, ale my vás presvedčíme, že sušenie je stále IN.

Praktickou výhodou sušeného ovocia je, že si ho môžete vziať kamkoľvek so sebou. Nemusíte tak prenášať misku, či dokonca fľašu so zaváraninou, ale malé vrecko s ovocím sa vám zmestí všade. Druhou, a tou najdôležitejšou výhodou sušenia je, že si zabezpečíte dostatočný a chutný prísun vlákniny, ktorej je v sušenom ovocí oveľa viac, ako v čerstvom ovocí. A v neposlednom rade vám takto spracované ovocie dodá energiu na celý deň. Sušené plody sú veľmi vhodné aj ako prevencia voči rakovine, vysokému tlaku či chorobám srdca.

Neprehliadni: Vyrob si zdravší variant čokoládových tyčiniek! Ako na to?

Prečo jesť sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Vláknina naša každodenná

Čo to vlastne vláknina je? Snažíme sa sem-tam pridať do jedálnička potraviny, bohaté na vlákninu, ale viete prečo? Ak neviete, my vám to prezradíme! Vláknina je zložka potravy, ktorá je väčšinou rastlinného pôvodu a nájdeme ju v zelenine a v ovocí. Nájdeme ju aj v rôznych semienkach, orechoch či v celozrnných výrobkoch.

Naše telo ju potrebuje z dvoch dôvodov. Zlepšuje naše trávenie tým, že zväčšuje objem prijatej potravy, a tým urýchli jej vylúčenie. Dôležité to je preto, lebo sa rýchlejšie zbavíme odpadových alebo nebezpečných látok. Zabraňuje tak vzniku rakoviny hrubého čreva.

Na druhej strane nám dodáva pocit nasýtenia, práve pre svoju schopnosť nasať vodu a nabobtnať. Je veľmi dôležité pravidelne prijímať vlákninu, avšak niekedy sa nám to nedarí. A práve preto si doprajte sušené ovocie, ktoré počas sušenia mení svoj pomer látok, ktoré obsahuje a má oveľa vyšší obsah vlákniny ako čerstvá forma.

Prečítaj si: Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Sušené marhule a ich výhody

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha chudnúť alebo nie?

Posledné roky sa o sušenom ovocí a chudnutí veľmi veľa diskutovalo. Niektorí tvrdili, že sušené ovocie pomáha udržiavať stabilnú hmotnosť a iní tvrdili, že je rovnako sladké, ako čokoládová tyčinka a rýchlo po ňom priberiete. Obe strany majú do určitej miery pravdu. Sušené ovocie obsahuje vďaka sušeniu, vyššie množstvo cukru, ktoré sa môže premieňať na energetické zásoby, pokiaľ ho nemá telo ako využiť. Avšak tento cukor je prírodný a je oveľa zdravší ako rafinovaný.

Z toho vyplýva, že sušené ovocie najlepšie využijete ako okamžitý zdroj energie, a to hlavne v predpoludňajších hodinách alebo ako súčasť raňajok. Odporúčaná denná dávka je asi 30 gramov. Ak ste športovec, tak môžete konzumovať ovocie dve hodiny pred každým výkonom.

Okrem cukru obsahuje sušené ovocie aj nespočetné množstvo vitamínov, hlavne A, a niektoré z B-komplexu. Vitamíny C a E však obsahuje v menšom množstve ako čerstvé. Ďalej obsahuje minerálne látky ako sú fosfor, vápnik či železo. Nenájdete v ňom žiaden tuk. Ten vám vláknina z ovocia pomôže dostať z tela von – hlavne nadbytočný cholesterol.

Kedy jesť sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Ako si TO usušiť?

Najľahší spôsob je kúpiť si sušené plodiny v obchode, najlepšie v BIO kvalite. O čo lepšie je však, vysušiť si ovocie doma! Hlavne preto, lebo budete vedieť pôvod ovocia (pokiaľ pôjde o domáce ovocie) a budete mať istotu, že bolo vysušené za vhodných podmienok, bez použitia nevhodných urýchľovačov. V prípade, že ste zvolili jeho nákup v obchode, namočte si ho do teplej vody.

Ak ste sa rozhodli byť správny hospodár a vyrobiť si sušenú pochutinku doma, máte hneď niekoľko možností. Prvou je sušička, ktorú kúpite v obchode a je presne určená na domáce sušenie potravín – ovocia, zeleniny, ale aj hríbov a byliniek. Druhá možnosť je pomôcť si rúrou. Ovocie, ktoré chcete usušiť si poriadne umyte, nakrájajte na čo najmenšie kúsky a vložte do rúry.

Ak chcete mať naozaj tip-top vysušené ovocie, môžete jablká a hrušky ponoriť na pár minút do 0,1% roztoku kyseliny citrónovej. Sušte ich následne asi 5 hodín pri teplote 105 °C na začiatku, postupne znižujte až po 50°C na konci.

Toto musíš vidieť: Syndróm dráždivého čreva: Možno ním trpíš aj ty, no nevieš o tom!

Aké sú výhody sušeného ovocia

Zdroj: Shutterstock®

Ovocie, ktoré sa oplatí vysušiť

  • Hrozienka – klasická pochutina, ktorú používame hlavne pri pečení. Okrem spomínanej vlákniny, hrozienka obsahujú aj veľa draslíka, a práve vďaka nemu sú dôležité pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení, ako aj vysokého tlaku. Pomáhajú pri zápachu z úst a udržujú zdravé ďasná.
  • Marhule – vďaka betakaroténu sa starajú o správnu funkciu očí a pokožky. Uľahčujú trávenie a podporujú činnosť žalúdka.
  • Figy – sú dôležité hlavne pre nervový systém, pretože obsahujú veľké množstvo vitamínov z B-komplexu. Preto pomáhajú aj pri psychických ochoreniach, depresii alebo strese.
  • Slivky – asi každý pozná ich účinok pri zápche – stačí pár kúskov a vaše trávenie pôjde dokonale ako hodinky. Mimo toho sú dobré pri prevencii osteoporózy, ochorení srdca, a vďaka vitamínu K sú dôležité aj pre krv.
  • Hrušky – rovnako pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach, pri prevencii rakoviny a navyše obsahujú aj vysoké množstvo draslíka. Sú dôležité pre správnu funkciu obličiek a pomáhajú odvodniť telo.
Aké sú výhody sušených marhúľ

Zdroj: Shutterstock®

Domáca energy tyčinka:

Budeme potrebovať: 

  • 100g chia semienok
  • 200g ovsených vločiek 
  • 80g kešu orieškov
  • 70g lieskových orieškov
  • 100g mandlí
  • 100g vlašských orechov
  • 30g ľanového semienka mletého
  • 250g agávového sirupu
  • 5g morskej soli
  • 100g horkej čokolády
  • 50g tekvicových semienok
  • 200g sušených brusníc alebo hrozienok, prípadne iného sušeného ovocia
  • 30g kokosového tuku

Postup: 

Orechy aj čokoládu nakrájame, resp. rozdrtíme na menšie kúsky. Do misky nasypeme ovsené vločky, ktoré si môžeme predtým ešte nasucho opiecť na panvici. Pridáme k nim orechy, Chia semienka, soľ, tekvicové a ľanové semienka, čokoládu a dôkladne premiešame.

Pridáme rozpustený kokosový tuk a agávový sirup. Zmes ešte raz dôkladne premiešame, aby sa nám všetky ingrediencie spojili. Následne si na plech rozložíme papier na pečenie a zmes rozprestrieme tak, aby bola asi 1 - 1,5 cm vysoká (najľahšie nám to pôjde rukami). Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Po upečení nakrájame - buď na menšie obdĺžniky alebo na štvorce. Dobrú chuť!

Pozri aj: Trápi vás zápcha? Spoľahnite sa na týchto 8 potravín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Chromíková 15.02.18 07:41

MC
karma
109.00

mám rada sušené ovocie.

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.02.18 17:21

ĽŠ
karma
100.00

Patrí k našim obľúbeným, zvyknem niektoré druhy sušiť i doma.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 15.02.18 21:31

PV
karma
113.00

Veľmi neobľubujem sušené ovocie. Ale po tomto článku rozmýšľam že ho začnem jesť .! Mám rada orechy , tak to nejak spojím ..

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 16.02.18 11:39

SK
karma
86.00

práve mám mix sušeného ovocia nasypaný v práci v miske a ujedám si z neho.... mám ho veľmi rada.. ... po prečítaní ho budem mať ešte radšej....

  • 2
Odpovedať

Lenka Meravá 02.03.18 08:54

LM
karma
82.00

Susene ovocie je u nas doma popularne. Kupili sme uz aj susicku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní