Tetovanie hennou: Pred čím sa mať na pozore? Toto radšej nie!

Tetovanie hennou: Pred čím sa mať na pozore? Toto radšej nie!
  • 17.05.2018
  • Simona Kostková

Leto sa blíži a s ním aj dovolenky pri mori. V prímorských oblastiach nájdete na každom rohu stánok, kde vám nakreslia nádherné obrázky z henny. Veď kto z nás by odolal malému delfínovi či orientálnym ornamentom? Lákadlom nie je len priaznivá cena, ale aj fakt, že si môžete dať čokoľvek a nemusíte sa báť, že vás to omrzí ako normálne tetovanie.

Úžasné vlastnosti henny na vlasy sme už dávno objavili a sme z nich nadšené. Avšak môžeme to isté očakávať aj pri jej aplikácii na telo? Prezradíme vám všetko o prospešnosti dočasnej henny a prečo ju radšej používať iba na vlasy.

Alergické reakcie sú spojené s hennou

Nekonečné kľučky či smyčky na celej ruke často vídame na fotkách či videách z indických svadieb a ruku na srdce, ktorá z vás by takéto zdobenie nechcela? Henna sa stala pred pár rokmi veľmi populárna aj v našich končinách a my sme si mohli v pokoji zakúpiť jednu v drogérii a vyrobiť si vlastné tetovania. Pritom sme sa absolútne nemuseli obávať toho, či nám zmizne – zmizne vždy. U každého drží na pokožke rôzne dlho, ale priemerne to je mesiac, kedy sú jednotlivé tvary ešte dostatočne sýte.

Spolu s vlnou domácich tatérov začali prsty dvíhať aj doktori. Často sa začali stretávať s rôznymi alergiami, či už po farbení vlasov, po použití gumených rukavíc alebo „pánskej ochrany“. Išlo o prudké alergické reakcie, ktoré majú spoločného menovateľa – dočasné tetovanie čiernou hennou. Aké je prepojenie medzi týmito, na prvý pohľad odlišnými vecami?

Neprehliadni: ​Zmena farby vlasov z blond na hnedú? Naše rady ti pomôžu s výberom!

henna na vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Spúšťač je čierna henna

Najpoužívanejšou hennou v letných mesiacoch je čierna, ktorá vyzerá verne a počas prvých dní by ste ju len ťažko rozoznali od tatérskej farby. A práve tá je, podľa odborníkov, spúšťačom všetkých neduhov. Obsahuje totiž, rovnako ako tmavé farby na vlasy, silný alergén – parafenyléndiamín. Pri prvom kontakte s ním by nám nemalo hroziť nič. Avšak pokiaľ ste senzibilné a vyhádžete sa aj po mandarínke, dávajte si pozor!

Nebezpečný je práve nasledujúci kontakt s týmto alergénom, ktorý môže vyvolať prudké alergické reakcie. Poprípade môže dôjsť ku skríženej reakcii. To znamená, že tento alergén bude reagovať s inými, ktoré sa môžu nachádzať v spomínaných farbách na vlasy, gumených pomôckach či dokonca v tmavom oblečení. Výsledkom bude silná alergická reakcia. Aj v tomto prípade platí, že čím častejšie budete v kontakte s alergénmi, tým silnejšia bude alergická odpoveď.

alergia na hennu

Zdroj: Shutterstock®

Je rozdiel medzi odtieňmi henny?

Čiernej henne sa preto radšej v letných mesiacoch vyhnite, ak ste alergička alebo ste senzibilná. Naopak, pokiaľ vaša ratolesť túži po peknom obrázku, nedovoľte jej to vôbec! Deti majú trošku vnímavejší a citlivejší organizmus, než my a vniknutý alergén im môže aj po niekoľkých rokoch spôsobiť problémy.

Pokiaľ už chcete chodiť pár týždňov s horiacim srdcom či menom svojho milovaného na tele, voľte hnedú hennu. Aký je rozdiel v tom, či je tetovanie hnedé alebo čierne? Problém nepredstavuje samotná henna, ale chemická látka, ktorá sa k nej pridáva. Účel je jednoduchý – farba je vďaka tomu intenzívnejšia a vydrží dlhšie. Pamätajte - čím tmavšia henna, tým horšie! Do hnedej henny sa táto látka nepridáva, takže by ste s hnedým tetovaním nemali mať problém ani po pár rokoch.

tetovanie

Zdroj: Shutterstock®

Mám alergiu?

Ak ste si dali tetovanie čiernou hennou a po dvoch dňoch sa vám okolie pokožky začervenalo, poprípade vám vznikli pľuzgiere, máte kontaktnú dermatitídu. Mali by ste okamžite vyhľadať dermatológa a vyvarovať sa ďalšiemu tetovaniu. Precitlivenosť na čierne farbivo, ktoré sa v nej nachádza, sa nachádza aj v mnohých iných látkach, takže sa budete musieť vyhýbať aj tmavému oblečeniu, výrobkom z gumy, krémom s UV filtrom, farbám na vlasy či mnohým iným. Lekár vám na základe kožných testov následne vie presne určiť, ktorým veciam sa máte vyhýbať. 

Výsledkom alergie môžu byť nepekné jazvy alebo depigmentácia miesta, kde sa tetovanie nachádzalo. Najjednoduchšou cestou, ako predísť týmto problémom, je nielen používanie hnedej henny, ale aj testovanie citlivosti. Či už sa otestujete samy doma alebo u lekára, zistíte, ako na tom ste. Uprednostnite radšej testovanie u lekára, ktorý vám spraví epikutánne testy na chrbte.

Mrkni sem: Domáce farbenie vlasov: Na toto si dávaj pozor!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Kelemenová 17.05.18 07:25

SK
karma
86.00

pozor s tetovaním s henou!! moja krásna dcéra dostala takú alergickú reakciu... že doteraz má na ručičke biele fľaky..... najprv sme nevedeli od čoho to má..... mysleli sme si že sa spálila.....po dvoch rokov bola s kamarátkou na výlete a samozrejme ju kamoška nahovorila na tetovanie s henou.... a dopadlo to tak isto.... takže malá dostala prísny zákaz.... ale ona už vie že to nesmie...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní