TOP izbové rastliny do závesných nádob: Ktoré zútulnia tvoj domov?

TOP izbové rastliny do závesných nádob: Ktoré zútulnia tvoj domov?

Závesné kvetináče sa hojne využívajú hlavne na balkónoch, verandách, terasách či v altánkoch na skrášlenie a zútulnenie daného miesta. Zasadiť je do nich možné najrozličnejšie vonkajšie rastliny. Pelargónie či petúnie razom dodajú šmrnc každému exteriéru. Čo však použiť závesné kvetináče a nádoby aj v interiéri? Možno to nie je úplne bežné, no verte, že keď do nich umiestnite tie správne izbové rastlinky, vytvoríte tak jedinečnú živú dekoráciu, ktorá vnesie kúsok zelene a tepla do každého domova.

Závesné kvetináče sú navyše veľmi praktické. Ak nemáte dostatok plôch, na ktoré by sa dali ukladať kvetináče so zeleňou, závesné nádoby sú tou správnou voľbou. Ktoré rastlinky však do nich zasadiť? Určite sú najlepšou voľbou hlavne popínavé druhy, ktoré budú nápadito prevísať a vytvárať dokonalý zelený vodopád. Na výber pritom máte najrozličnejšie rastliny, tradičné aj menej známe. Niektoré z nich vám predstavíme aj v nasledujúcom článku. Ktorá sa zapáči vám?

Pozri aj: Prečo používať difuzér v domácnosti? Neuveríš, aký vplyv má na zdravie!

zelenec a brečtan

Zdroj: Shutterstock®

Zelenec

Úplnou klasikou do závesných kvetináčov je zelenec chochlatý, latinsky Chlorophytum comosum. Má veľmi zaujímavé predĺžené listy so zelenými a bledými až bielymi prúžkami. Táto rastlina je úplne nenáročná a jej pestovanie zvládne každý. Darí sa jej na slnečnom stanovišti aj v polotieni. Pôdu je vhodné udržiavať skôr vlhkú. Navyše, zelenec radíme medzi rastliny čistiace vzduch. Vašu domácnosť nielen skrášli, ale ovzdušie tiež očistí od mnohých nežiaducich látok a toxínov.

Brečtan popínavý

Ďalšou tradičnou rastlinou do závesných kvetináčov je aj brečtan popínavý, latinsky Hedera helix, ktorý rovnako prečisťuje vzduch v domácnosti. Brečtan má naozaj krásne tvarované lístky, ktoré oživia každú miestnosť, či už obývačku alebo kuchyňu. Má rád vlhko a je vhodné ho pravidelne rosiť. Umiestniť ho môžete i do tmavšej miestnosti. Ak má však svetlejšie listy, bude svetla potrebovať viac. Brečtan je dosť odolný a rovnako nenáročný na pestovanie. Rýchlo vás poteší novými výhonkami.

rozchodník a pilea

Zdroj: Shutterstock®

Rozchodník

Ak si chcete v modernej obývačke či kuchyni zasadiť do závesného kvetináča niečo naozaj štýlové a netradičné, tou správnou voľbou je rozchodník Morganov, latinsky Sedum morganianum. Ide o veľmi pekný sukulent, ktorý údajne pochádza z Mexika. Je charakteristický previsnutými výhonkami s dužinatými listami svetlozelenej až sivomodrej farby. Má rád veľmi svetlé stanovištia. Nepotrebuje veľa vody, preto si nebudete musieť často lámať hlavu nad tým, ako ho vo výške zaliať.

Pilea depressa

Poznáte rastlinku Pilea depressa? Ide opäť o rastlinu vhodnú do závesného kvetináča. Možno si ju zamilujete pre jej jemné a drobné zelené lístočky. Pilea však vytvára hustý závoj listov, a tak v závesnom kvetináči skutočne vynikne. Pochádza z tropických a subtropických oblastí. Má rada dostatok rozptýleného svetla a miernu zálievku. Tešiť sa bude pravidelnému roseniu listov. 

potosovec a lampášik

Zdroj: Shutterstock®

Potosovec

Potosovec zlatý, latinsky Epipremnum aureum, radíme medzi známejšie a často pestované izbové rastliny. Je opäť skvelou voľbou do závesných nádob, kedže jeho husto olistené stonky budú opäť krásne prevísať smerom nadol. Táto rastlina je vhodná aj pre neskúsených pestovateľov. Potrebuje hlavne pravidelnú zálievku, substrát by nemal úplne preschnúť. Potosovec radíme medzi rastliny vhodné aj do tmavších miestností. Nebude mu tak vadiť ani umiestnenie v izbe s menším prístupom svetla.

Lampášik

Nakoniec sa môžete rozhodnúť aj pre lampášik Woodov, latinsky Ceropegia woodii. Táto rastlinka dozaista každého dostane svojim netradičným vzhľadom. Má totiž veľmi dlhé prevísajú drôtovité stonky a listy majú navyše tvar srdiečok. Listy rastlinky sú menšie, majú sivozelenú farbu s nápadnou mramorovou kresbou. Lampášik je nenáročný na pestovateľské podmienky. Znesie svetlo aj polotieň. Pred každou zálievkou by mal substrát v kvetináči preschnúť.

Odporúčame: TOP nenáročná izbová rastlina: Túto zvládne pestovať každý!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Libuše Šumná 20.04.20 16:51

karma
113.00

moc se mi líbí Rozchodník

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 22.04.20 23:08

MR
karma
114.00

aspoň s kvetov a rastliniek sa teraz vytešujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní