Toxickí ľudia: Týchto 5 typov osobností ťa stiahne dole

Toxickí ľudia: Týchto 5 typov osobností ťa stiahne dole

Niekedy si ani nemusia uvedomovať, že sú pre svoje okolie skazou, lezú na nervy, vytvárajú zbytočné napätie a konflikty, dokonca môžu svojím neblahým pôsobením podlomiť aj fyzické a psychické zdravie druhých. Hovoríme o tzv. toxických ľuďoch. Faktom je však aj to, že niektorí o svojom zhubnom pôsobení na druhých vedia a vyžívajú sa vo svojej deštrukčnej činnosti. Vo väčšine prípadov sú však aj toxickí ľudia obeťami (resp. nimi boli). Vo svojom živote mohli utrpieť traumu, nedokázali ju dobre spracovať, prípadne boli vystavení stresujúcim situáciám. Jednoducho – trvalo ich poznačili isté životné okolnosti a udalosti. V článku si predstavíme 5 základných typov toxických osobností, ktorým sa je lepšie vyhnúť.

1) Ja a len ja – egocentrik s nulovou empatiou

Egocentrik vo svojej podstate vníma len seba a svoje potreby. Rád sa ukazuje, predvádza, chváli, no a i keď sa tak vôbec nemusí javiť, je veľmi zraniteľný. Ak sa dotknete jeho ega, očakávajte hromy a blesky. Egocentrické osobnosti sú naozaj presvedčené o tom, že majú vždy ten najlepší názor, najlepší vkus, najlepšie nápady, najlepšie všetko... Jednoducho, myslia si, že majú pred druhými navrch. Tieto osobnosti nechápu vzťah medzi príčinou a následkom. Preto bývajú veľmi prekvapené a v šoku, keď sa ich neustále „zhadzovanie“ a „znižovanie ceny“ druhých otočí proti nim. Potom sa väčšinou len nechápavo pýtajú. Prečo ma nepozvali na tú oslavu? Prečo sa so mnou nerozprávajú? Prečo so mnou nechcú spolupracovať? Bohužiaľ, nejaké vysvetľovanie nebude mať efekt. Bez empatie sa totiž nedokážu vcítiť do „kože“ druhých ľudí a predstaviť si, čo vlastne bolo spúšťačom odťažitých reakcií.

Pozri aj: Sebarozvoj s koučkou: Emočná istota a jej nadobúdanie. Prečo je vlastne dôležitá?

Egocentrik

Zdroj: Shutterstock®

2) Keď je susedova tráva zelenšia – mrzutý závistlivec

Závisť je bezpochyby mimoriadne toxickou a deštruktívnou emóciou. Osoby, u ktorých je závisť dominantná a takpovediac ich „pohltila“, nedokážu byť spokojné a škodia tak nielen sebe, ale svoju negativitu šíria aj na svoje okolie. Neustálym porovnávaním sa v závistlivcovi rastie mrzutosť, ktorá sa stupňuje až do zúrivosti a agresivity. A preto je jeho obľúbenou činnosťou jedovaté kritizovanie všetkého a všetkých, vypisovanie negatívnych a dehonestujúcich komentárov či neustále sťažovanie sa.

3) Nedôveryhodný rozširovač klebiet

Tento typ toxického človeka sa vyžíva v rozširovaní rôznych fám a klebiet, ktoré veľmi kreatívne dotvára, ba niekedy aj celé vytvára, a to najlepšie tak, aby mu to „hralo do karát“. Je veľmi nepríjemné, keď sa tomuto jedincovi dostanete „pod ruku“ bez toho, aby ste vedeli o jeho zábavke „transformovania reality“. Dokáže totiž z človeka vytiahnuť množstvo informácií, ktoré potom neváha zneužiť proti dotyčnému. A prečo to robí? Bohužiaľ, je to akási zvrátená forma sebarealizácie a týka sa poväčšinou veľmi nešťastných ľudí, ktorí si špinením druhých zvyšujú svoju hodnotu.

Ohovárač

Zdroj: Shutterstock®

4) Svet je pre neho javiskom a ľudia bábkami – zákerný manipulátor

Túžbou manipulátorov je „prebrať kontrolu“ nad svojimi obeťami, čo dosahujú naozaj hrozivými technikami, ako je vytváranie pocitov viny, neustále znižovanie sebavedomia pomocou kritiky, využívanie nevedomosti či naivity, zavádzanie... Ostatní ľudia sú pre manipulátora len úbohými bábkami, ktorými narába podľa svojho uváženia. Od tohto typu toxickej osobnosti treba len ujsť, lebo deštruktívne správanie manipulátora zanecháva jazvy na duši a môže výrazne ovplyvniť aj celkový zdravotný stav jeho obete.

Vybrali sme: Ako odhaliť manipulátora? Toto sú jasné znaky, ktoré ho prezradia

Manipulátor

Zdroj: Shutterstock®

5) Tvorca konfliktov – agresor so záľubou v šikanovaní

Vyvolávanie konfliktov alebo zapájanie sa do nich je pre tento typ osobnosti akoby srdcovou záležitosťou. Svet v zásade vidí čiernobielo, a teda – buď ste na strane tohto problematického človeka alebo proti nemu. Väčšinou ide o pomerne výbušných ľudí, ktorí nemajú svoje emócie pod kontrolou, takže je ideálne oblúkom sa im vyhýbať a určite sa nenechajte vtiahnuť do ich „vojen“.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 29.06.19 07:46

ĽŠ
karma
100.00

Najhoršie je, keď niektorí o svojom zhubnom pôsobení na druhých vedia a vyžívajú sa vo svojej deštrukčnej činnosti.

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 30.06.19 17:49

MM
karma
100.00

neznášam egocentrikov a agresorov, závistlivcov mi je skôr ľúto, s manipulátormi si viem poradiť a klebety ma nezaujímajú

  • 3
Odpovedať

Marianna Rajniaková 14.07.19 10:45

MR
karma
109.00

Od takých ľudí iba preč, len pokiaľ musí s takými pracovať je to ťažké..

  • 2
Odpovedať

Darina Božiková 14.07.19 16:54

DB
karma
114.00

bohužiaľ,poznám takého človeka a je to veľmi nepríjemné,keď sa s ním musím stretnúť a komunikovať.nedá sa tomu vždy vyhnúť aj keby som chcela.

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 14.07.19 23:18

JK
karma
100.00

Naštastie nemám v okolí takýchto ludí

  • 1
Odpovedať

tatiana kaluzna 22.07.19 11:33

TK
karma
-1.00

najhorsie je to,ked mas takychto ludi v praci a musis sa na nich este aj usmievat.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní